Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Slovenská hokejová reprezentácia začala s prípravou bez Brejčáka

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek počas tlačovej konferencie po zraze k záverečnej príprave pred majstrovstvami sveta v Námestove v pondelok 25. marca 2013. Foto: TASR/Martin Baumann

Na premiérový zraz na Orave dorazilo 27 z 28 nominovaných hokejistov, ktorí budú bojovať o miestenku na májový šampionát vo Švédsku a Fínsku.

Námestovo 25. marec (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia odštartovala v pondelok záverečnú prípravu pred majstrovstvami sveta. Na premiérový zraz na Orave dorazilo 27 z 28 nominovaných hokejistov, ktorí budú bojovať o miestenku na májový šampionát vo Švédsku a Fínsku. Trénera Vladimíra Vůjteka mrzia početné zranenia najmä v zadných radoch. Navyše tesne pred zrazom mu pre chorobu vypadol aj Ján Brejčák.

Trénerom sa už dávnejšie ospravedlnili dlhodobo zranení Juraj Mikúš, Milan Bartovič a Ivan Baranka. Krátko pred zverejnením nominácie odriekli účasť aj obranca Kristián Kudroč a útočník Marcel Hossa, ktorí už určite nepocestujú na šampionát, a momentálne sa do prípravy nemôžu zapojiť ani Tomáš Záborský a Tomáš Starosta. Ani to nebolo všetko a z kádra postupe vypadli aj obrancovia Juraj Mikuš a Ján Brejčák a z rodinných dôvodov i útočník Jekaterinburgu Rastislav Špirko.

"Mrzí ma množstvo ospravedlneniek. Nečakali sme hlavne také veľké problémy v obrane. Mysleli sme si, že budeme mať k dispozícii viacero skúsených hráčov. Baranka, Kudroč a Starosta museli všetci na operáciu a budú nám určite chýbať," uviedol hlavný tréner.



Brankári odvádzali veľmi dobré výkony

Naopak, vrásky mu nerobia brankári. "Všetci traja odvádzali v priebehu sezóny veľmi dobré výkony. Čo sa týka útočníkov, samozrejme, sme závislí ešte na tom, ako to bude s Mirom Šatanom, sme závislí, či nám prídu útočníci z NHL. To všetko ale nebudeme vedieť až do konca prípravy na MS. Dozvieme sa to až posledný týždeň. Mužstvo sa aj vlani skladalo tak, že na poslednú chvíľu prišlo sedem či osem hráčov a až potom sa to mužstvo stalo takým, akým sa na MS stalo," dodal hlavný tréner.

Vůjtek tak na uvoľnené miesta prizval zadákov Richarda Stehlíka a Karola Slobodu a útočníkov Radoslava Tybora a Juraja Majdana. Na Orave sa v novom a modernom stredisku bude pripravovať celkovo 27 hráčov - trojica brankárov, deväť obrancov a pätnásť útočníkov.

Na snímke vľavo tréner Vladimír Vůjtek a vpravo útočník Michel Miklík na zraze slovenskej hokejovej reprezentácie k záverečnej príprave pred majstrovstvami sveta v Námestove v pondelok 25. marca 2013.
Foto: TASR/Martin Baumann




O miestenky na MS pripadajú ešte hráči z ligových súťaží

"Povolali sme toľkých, pretože v Európe už nie je príliš veľa hráčov, ktorí by nás mohli posilniť. Myslím si, že sme vybrali najlepších, ktorých sme mali k dispozícii a neboli zranení," pokračoval Vůjtek. Do hry o miestenky na MS pripadajú ešte hokejisti, ktorí stále hrajú ligové súťaže. "Máme tam Dominika Graňáka, Milana Jurčinu, predvčerom skončil Julo Hudáček a máme aj dvoch, troch z domácej súťaže, na ktorých sa stále pozeráme. Z Európy je to tak všetko," doplnil Otto Sýkora.

Najväčšie zastúpenie v kádri má Kontinentálna hokejová liga, odkiaľ prišlo až 17 hokejistov, pričom rovný tucet je z tímu slovenského zástupcu HC Slovan Bratislava. K nim sa pridali brankári Ján Laco a Rastislav Staňa, obranca Branislav Mezei a útočníci Branko Radivojevič a Tomáš Surový. Česká najvyššia súťaž "dodala" sedem hráčov a slovenskú extraligu reprezentuje dvojica mladých útočníkov Michael Vandas z Poradu a Ján Sýkora z Banskej Bystrice. Historicky prvýkrát je v národnom výbere aj hokejista z chorvátskeho klubu, dres Medveščaku Záhreb z nadnárodnej EBEL oblieka dvadsaťtriročný krídelník Jakub Gašparovič.



Seniori majú na Orave premiéru

Na snímke vľavo tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek a vpravo jeho asistent Peter Oremus na zraze k záverečnej príprave pred majstrovstvami sveta v Námestove v pondelok 25. marca 2013.
Foto: TASR/Martin Baumann
Seniorský tím absolvuje na Orave premiérový zraz. Realizačný tím si vybral tento región pre krásnu prírodu a výborné podmienky, ale aj preto, aby ho viac otvoril hokeju. "Oslovila nás práca ľudí, ktorí tu dokázali vytvoriť veľmi dobré podmienky pre deti z tohto regiónu, ktoré inak nemajú veľa možností. Sú takí nadšení, že ich zvážajú z celej Oravy. V priebehu krátkeho času vytvorili mužstvo, ktoré dokáže konkurovať iným, väčším. Určite tu budeme nerušení a chlapci sa môžu koncentrovať len na prípravu," uviedol Otto Sýkora. Generálnemu manažérovi však trošku zhatilo plány počasie. "Urobilo nám škrt cez rozpočet. Mysleli sme si, že bude teplejšie a chceli sme využiť miestne prostredie, chodiť do lesa a behať okolo Oravskej priehrady. No budeme musieť improvizovať."

Zmenu veľkého mesta za čerstvý oravský vzduch si pochvaľovali aj hráči. "Myslím si, že tu určite nebudú žiadne bočné vplyvy a sústredíme sa iba na tréning. Prostredie je tu veľmi pekné, vzduch výborný, takže nič nebráni tomu, aby sme si tu dobre zatrénovali. Tento týždeň bude ťažký, no musíme to absolvovať a ešte nabrať kondíciu," uviedol jeden z najskúsenejších v kádri Branko Radivojevič.

Na zraz sa veľmi tešil aj najmladší z výberu, iba osemnásťročný útočník Marko Daňo, ktorý sa prvýkrát predstavil v seniorskom kempe: "Cez víkend som si doma trošku oddýchol. Teším sa na to a ďakujem trénerovi, že mi dal pozvánku do tohto kempu. Budeme sa snažiť, čo najlepšie pripraviť, aby sme nakopli nohy a zocelili herný prejav. Každý sem ide s tým, že chce zabojovať o MS a ja takisto."

Po úvodnom týždni prípravy na Orave sa nominovaní hráči zídu na Veľkonočný pondelok v Bratislave a v utorok skoro ráno sa vydajú na cestu z Viedne cez dánsku Kodaň do švédskeho Växjö, kde v rámci série Euro Hockey Challenge odohrajú dve stretnutia proti domácim "trom korunkám".

Na snímke útočník Branko Radivojevič (Spartak Moskva/Rus.) počas brífingu s novinármi na zraze slovenskej hokejovej reprezentácie k záverečnej príprave pred majstrovstvami sveta v Námestove v pondelok 25. marca 2013.
Foto: TASR/Martin Baumann

Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie na prvú fázu záverečnej prípravy pred MS 2013 (Námestovo, 25. – 29. 03. 2013):

Brankári - Jaroslav Janus (HC Slovan Bratislava), Ján Laco (Donbass Doneck/Ukr.), Rastislav Staňa (CSKA Moskva)

Obrancovia - Marek Ďaloga (HC Pardubice/ČR), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg/Rus.), Vladimír Mihálik (HC Slovan Bratislava), Michal Sersen (HC Slovan Bratislava), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR), Richard Stehlík (HC Vítkovice/ČR), Martin Štajnoch (HC Slovan Bratislava), Ivan Švarný (HC Slovan Bratislava), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR)

Útočníci - Martin Bartek (HC Pardubice/ČR), Mário Bližňák (HC Slovan Bratislava), Marko Daňo (HC Slovan Bratislava), Jakub Gašparovič (Medveščak Záhreb/Chorv.), Libor Hudáček (HC Slovan Bratislava), Roman Kukumberg (HC Slovan Bratislava), Juraj Majdan (HC Litvínov/ČR), Michel Miklík (HC Slovan Bratislava), Peter Ölvecký (HC Slovan Bratislava), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/Rus.), Tomáš Surový (HC Lev Praha), Ján Sýkora (HC 05 Banská Bystrica), Andrej Šťastný (HC Slovan Bratislava), Radoslav Tybor (HC Pardubice/ČR), Michael Vandas (HK Poprad)