Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 11. máj 2024Meniny má Blažena
< sekcia Šport

Slováci nastúpia proti Francúzom v modrých dresoch

Na snímke slovenskí brankári zľava Július Hudáček, Jaroslav Janus a Rastislav Staňa počas tréningu pred prvým zápasom proti Francúzsku na majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji 3. mája 2013 v Helsinkách. Foto: TASR/Martin Baumann

V slovenskej bránke bude chytať Rastislav Staňa.

Helsinki 3. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti odštartujú na 77. majstrovstvách sveta v Helsinkách v bránke s Rastislavom Staňom. Pred piatkovým otváracím duelom šampionátu s Francúzskom to oznámil tréner Vladimír Vůjtek.

"Chytať bude Rasťo Staňa. Rozhodla jeho dlhodobá výborná forma a v prípravných zápasoch neurobil chybu, tak sme ten prvý duel nechali naňho," uviedol Vůjtek po piatkovom dopoludňajšom rozkorčuľovaní.

Slováci nastúpili proti Francúzsku v Hartwall Aréne o 15.15 SELČ v modrých dresoch. "Vlani nás v závere základnej skupiny potrápili. Je to mužstvo, ktoré išlo výrazne hore. Pre nás bude akékoľvek víťazstvo znamenať dobrý vstup do turnaja. Je to otvárací duel šampionátu a od neho sa môže veľa odvíjať," pokračoval hlavný tréner.

Úvodný duel šampionátu povedú Švajčiar Brent Reiber a Kanaďan Derek Zalaski, na čiarach im budú asistovať ďalší Kanaďan Jesse Wilmot a nórsky arbiter Jon Kilian. Reiber rozhodoval aj posledný vzájomný duel Slovenska s Francúzskom (5:4) na vlaňajšom šampionáte.

Vůjtek už vo štvrtok vymenil centrov prvého a tretieho útoku. V prvej formácii tak nastúpi Mário Bližňák, ktorý bude mať na krídlach Branka Radivojeviča a Tomáša Kopeckého. V treťom sa predstaví Roman Kukumberg s Michelom Miklíkom a Tomášom Záborským. Na oficiálnej súpiske zatiaľ figuruje 22 mien, z toho traja brankári, sedem obrancov a dvanásť útočníkov. Na svoju šancu čakajú útočníci Marcel Haščák a Marko Daňo ako i obranca Ivan Švarný.

Dres s kapitánskym "céčkom" ponesie na šampionáte Miroslav Šatan, ktorý patril k lídrom strieborného tímu na vlaňajších MS. Jeho asistentmi sú Branko Radivojevič a Tomáš Kopecký.

Zostava proti Francúzsku: Staňa (Janus) - Sekera, Mezei, Sersen, Ďaloga, Jurčina, Vydarený, Mihálik - Radivojevič, Bližňák, Kopecký - Šatan, Stümpel, L. Hudáček - Miklík, Kukumberg, Záborský - Bartek, Ölvecký, Surový

.