Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Šatan pred MS osloví aj Radivojeviča. Vo štvrtok príde trojica z Čiech

Na snímke generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Miroslav Šatan. Foto: TASR/Pavel Neubauer

V týždni čaká reprezentáciu bohatý program. V stredu sa v Piešťanoch stretne s Kórejskou republikou, o dva dni neskôr privíta v Nitre Francúzsko v rámci turnaja Euro Hockey Challenge.

Piešťany 23. apríla (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia sa zišla v pondelok v Piešťanoch na ďalší cyklus prípravy pred odchodom na majstrovstvá sveta do Dánska. Generálny manažér Miroslav Šatan a tréner Craig Ramsay na zraze privítali dvoch hráčov zo zámoria, útočníka Tomáša Jurča a obrancu Christiána Jaroša. Kríldeník Chicaga Blackhawks však meškal a do Piešťan dorazil tesne pred začiatkom tréningu.

V týždni čaká reprezentáciu bohatý program. V stredu sa v Piešťanoch stretne v prípravnom zápase s Kórejskou republikou, o dva dni neskôr privíta v Nitre Francúzsko v rámci turnaja Euro Hockey Challenge. Generálkou pre Slovákov pred odchodom na sever Európy bude súboj s Francúzmi v sobotu 29. apríla.

Medzi prvými dorazil na pondelňajší zraz obranca Christián Jaroš. Ten odohral väčšiu časť sezóny na farme Ottawy Senators v Belleville, v NHL si zahral v dvoch zápasoch. Pozvánku do reprezentácie prijal s nadšením. "Som veľmi rád, že môžem reprezentovať Slovensko," povedal Jaroš, ktorého rovnako ako ostaných nováčikov pod trénerom Craigom Ramsayom čaká osvojenie si systému kanadského kouča. "S trénerom som sa o systéme ešte nerozprával, takže nič neviem, ale verím, že sa prispôsobím a pôjde to ľahko." Jaroš však sledoval zápasy proti Lotyšsku v Poprade a Michalovciach, prehľad teda má. "Z tribúny to vyzerá inak, mne sa to zdalo veľmi veľké, pretože v zámorí je užší ľad. Ale na priamo na ľade to bude úplne iné."

Na tréning sa tešil aj Andrej Sekera, ktorého však stále trápi poranené koleno a obranca Edmontonu Oilers nie je úplne fit. "Koleno vyzerá lepšie, budem múdrejší po tréningu. Ja by som chcel odohrať čo najviac zápasov v príprave, uvidíme, čo to povie. Ale nechcem nič siliť. Zariadim sa podľa seba. Ak to bude čo i len trochu tolerujúce, nemám problém," povedal Sekera, ktorý tak stále nemôže stopercentne potvrdiť štart na MS: "Ja sa zariadim podľa pocitov. Ak mám byť na ľade a necítiť sa na sto percent, potom je asi lepšie, aby som nezavadzal a dal priestor niekomu, kto je úplne zdravý. Ale ak to bude v norme, budem tolerovať aj menšiu bolesť."

Oproti nominácii na dvojzápas s Lotyšskom pripravil realizačný tím niekoľko zmien. V príprave nepokračujú obranca Peter Trška a útočníci Michel Miklík a Matúš Sukeľ. V ďalších dňoch pribudnú do tímu aj finalisti z najvyššej slovenskej a českej súťaže. "Vo štvrtok by sa k nám mali pripojiť finalisti z Čiech a zo Slovenska. Znamená to, že po strede budeme musieť urobiť vážnejšie rozhodnutia. Hovoril som už s Čiliakom, Marcinkom a Haščákom. Takže zmeny budú určite. Čo sa týka hráčov Trenčína a Banskej Bystrice, máme tam nejaké problémy, zranení sú Bubela a Lamper, s ktorými pravdepodobne nebudeme môcť počítať pre MS," uviedol GM Miroslav Šatan, ktorý však plánuje osloviť vo výbornej forme hrajúceho Branka Radivojeviča, hoci ten oznámil už skôr, že reprezentácia je pre neho uzavretá: "Hovoril som s ním pred olympiádou a plánujem ho osloviť aj po finálovej sérii."

Šatan zároveň prezradil, že sa príchodom Čiliaka uzavrie brankárska otázka a spolu s trénerom Ramsaym budú uvažovať aj o Jurajovi Mikúšovi z Litvínova.

Nominácia SR na kemp v Piešťanoch a zápas s Kórejskou Republikou:

Brankári: Denis Godla (KalPa Kuopio/Fín.), Dávid Hrenák (St. Cloud State Univ/USA), Patrik Rybár (Mountfield HK/ČR)
Obrancovia: Adam Jánošík (HC Bílí Tygři Liberec/ČR), Michal Čajkovský (Avtomobilist Jekaterinburg/RUS/KHL), Marek Ďaloga (HC Sparta Praha/ČR), Martin Fehérváry (HV 71 Jönköping/Švéd.), Dominik Graňák (Mountfield HK/ČR), Mário Grman Piráti Chomutov/ČR), Juraj Valach (Piráti Chomutov/ČR), Christián Jaroš (Ottawa Senators/NHL), Andrej Sekera (Edmonton Oilers/NHL)
Útočníci: Martin Bakoš (HC Bílí Tygři Liberec/ČR), Lukáš Cingel (Mountfield HK/(ČR), Dávid Bondra, Dávid Buc, Patrik Svitana (všetci HK Poprad), Michal Krištof, Matej Paulovič (obaja HK Nitra), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha/ČR), Ladislav Nagy, Marek Hovorka (obaja HC Košice), Eduard Šimun (HC Nové Zámky), Tomáš Jurčo (Chicago Blackhawks/NHL)