Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

SR nastúpi proti USA v bránke s Rybárom, Lašák: Je psychicky silný

Patrik Rybár, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

V prospech dvadsaťpäťročného Rybára rozhodli skúsenosti so zámorským hokejom.

Košice 10. mája (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti nastúpia na úvodný duel na domácom šampionáte v piatok o 20.15 h v Košiciach proti USA v bránke s Patrikom Rybárom. Na predpoludňajšom rozkorčuľovaní to povedal tréner brankárov Ján Lašák.

V prospech dvadsaťpäťročného Rybára rozhodli skúsenosti so zámorským hokejom, keďže v tejto sezóne pôsobil na farme Detroitu Red Wings v AHL Grand Rapids Griffins. "Ide preto, lebo hráme s USA a zámorský štýl mu je bližší. Paťo v prípravnom zápase v Michalovciach dostal hlúpy gól, povedzme si to na rovinu, veď kritika je normálna vec. Ale on sa otriasol a pôsobil suverénne. V nájazdoch potom ukázal, že je odolný a psychicky silný a preto sme sa rozhodli pre neho," povedal Lašák.

Slovenský reprezentant tak bude priamo na očiach trénera USA Jeffa Blashilla, ktorý je zároveň aj koučom Detroitu. "Túto informáciu som nevedel, ale teraz mi ako prvé napadá, že v roku 2002 trénoval Kanadu Barry Trotz, vtedajší tréner Nashvillu. Ja som bol v tom čase na farme v Milwaukee, takže zaujímavá paralela," usmial sa Lašák. Spolu s Rybárom rátajú tréneri na úvodné zápasy aj s Marekom Čiliakom, tretí brankár Denis Godla zatiaľ nie je zapísaný na súpiske. "Rozhodli sme sa, že to nejakým spôsobom rozložíme. Hráme tri ťažké zápasy za štyri dni. Pôjdeme do nich s dvojicou brankárov a potom uvidíme," dodal Lašák.

Na dopoludňajšom rozkorčuľovaní si slovenskí hokejisti vyskúšali niekoľko variant prechodov do pásma, večer ich už čaká dlho očakávaný otvárací zápas. "Ja dnes nehrám, nervózny nie som, ale večer to už možno budem prežívať viac," povedal generálny manažér Miroslav Šatan. Prezradil, že noví hráči už do tímu s najväčšou pravdepodobnosťou neprídu. "To, čo tu máme, je asi to, čo budeme mať na celom turnaji. Na nikoho už asi čakať nebudeme, vývoj v zámorí tomu nasvedčuje. Chorý Libor Hudáček nastúpi možno zajtra, možno až v treťom zápase," prezradil manažér aktuálny stav v kádri. Na súpisku zatiaľ napísali 22 hráčov, o osude zvyšných troch sa rozhodne v najbližších dňoch. "Tri miesta sme si operatívne nechali voľné. V priebehu dvoch troch dní sa rozhodne, či ich dopíšeme," uzavrel Šatan.