Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Až päť krajín na hokejových MS 2019 vsadilo na trénerov z cudziny

Tréner Bob Hartley, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Patrí k nim aj Slovensko, na ktorého striedačke sa rovnako ako na vlaňajších MS predstaví Craig Ramsay.

Bratislava 9. mája (TASR) - Päť krajín bude mať cudzinca v pozícii hlavného trénera na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta v Košiciach a Bratislave. Patrí k nim aj Slovensko, na ktorého striedačke sa rovnako ako na vlaňajších MS predstaví Craig Ramsay. Na kormidelníka z "kolísky hokeja" vsadili aj Taliani (Clayton Beddoes), Lotyši (Bob Hartley) a pochopiteľne Kanaďania.

Cudzinca v pozícii hlavného kormidelníka majú na striedačke aj Nemci, ktorých od decembra vedie fínsky odborník Toni Söderholm. A Rakúšania, tí sa už štyri roky spoliehajú na služby Švajčiara Rogera Badera.

Obhajcovia titulu Švédi sa na slovenskom šampionáte predstavia so silným výberom, ktorý povedie opäť Rikard Grönborg. Päťdesiatročný bývalý obranca pracuje v službách Švédskej hokejovej federácie v rôznych funkciách už od roku 2006, najprv bol skaut, potom tímový manažér, hlavný tréner výberov do 18 a 20 rokov, asistent pri Á-čku, ktoré od sezóny 2016/17 už vedie ako hlavný kouč. Na uplynulých dvoch šampionátoch s ním získal zlaté medaily a v Bratislave by chcel skompletizovať hetrik. Okrem toho má bronz zo Svetového pohára 2016, bez cenného kovu odišiel len zo zimnej olympiády v Pjongčangu, kde jeho zverenci nečakane vypadli vo štvrťfinále s Nemeckom.

Kanada ako ďalší favorit na zlato stavila na ostrieľaného kormidelníka z NHL Alaina Vigneaulta, ktorý sa však prvýkrát predstaví na čele národného výberu. V minulosti pôsobil dvakrát ako asistent pri reprezentácii do 20 rokov. V zámorskej profilige viedol v uplynulých piatich sezónach New York Rangers, predtým bol sedem rokov tréner Vancouveru Canucks, s oboma tímami sa raz prebojoval do finále play off, no na Stanleyho pohár nedosiahol. Predtým viedol aj Montreal Canadiens a bol asistent v Ottawe Senators, v apríli ho angažovala Philadelphia Flyers.

Druhý zámorský tím vsadil na rovnaké meno ako vlani a predvlani. Tréner Detroitu Red Wings Jeff Blashill absolvuje už svoj tretí šampionát v pozícii kouča tímu USA. V roku 2017 skončili jeho zverenci po vypadnutí vo štvrťfinále na 5. mieste, vlani v Kodani sa tešili z bronzu. Pre štyridsaťpäťročného trénera to bude už druhý turnaj na Slovensku, v roku 2007 pôsobil ako asistent výberu do 18 rokov na Memoriáli Ivana Hlinku.

Iľja Vorobjov vlani pred MS narýchlo nahradil dovtedajšieho trénera Ruska Olega Znaroka, ktorý odstúpil nečakane po tom, čo doviedol Olympijských športovcov z Ruska k triumfu na ZOH v Pjongčangu. "Zborná" v Kodani síce vypadla vo štvrťfinále po dráme s Kanadou (4:5 pp), no niekdajší Znarokov asistent si pozíciu udržal a predstaví sa aj v Bratislave.

Jukka Jalonen sa vrátil na post trénera fínskej reprezentácie po štyroch sezónach a bol to práve on, kto priviedol "Suomi" k posledným zlatým medailám na MS. Stalo sa to v roku 2011 na prvom elitnom šampionáte na pôde Slovenska v ére samostatnosti. Päťdesiatšesťročný tréner by si tento kúsok rád zopakoval, no pred MS musí riešiť nečakané problémy. Hromadne sa mu totiž ospravedlňujú hráči z NHL a tak má pár dní pred šampionátom v kádri len dvoch - obrancu Henriho Jokiharjua z Chicaga Blackhawks a útočníka Juha Lammikka z Floridy Panthers. Ani jeden z nich však nie je stabilným členom svojho profiligového tímu a obaja strávili polovicu sezóny vo farmárskej AHL.

Aj Čechom sa na predchádzajúcom svetovom šampionáte na Slovensku darilo, z Bratislavy si odviezli bronzové medaily. Teraz chcú tento úspech napodobniť na čele so skúseným kormidelníkom Milošom Říhom, ktorý sa predstaví na MS prvýkrát v kariére. Po vlaňajšom turnaji vystriedal na poste Josefa Jandača a zmluvu má aj na ďalší ročník. Môže sa oprieť o silný tím s desiatimi hráčmi zo zámorskej NHL. Počas prípravy na šampionát ho však postihli zdravotné problémy a museli ho hospitalizovať v nitrianskej nemocnici. Vynechal tak prvý prípravný duel so Slovenskom v Trenčíne.

Kanaďan Craig Ramsay viedol slovenský tím v uplynulej sezóne na ZOH v Pjongčangu, kde obsadil 11. miesto a na MS v Kodani, na ktorých jeho zverenci skončili na deviatej priečke a opäť zostali pred bránami štvrťfinále. Mužstvo pre domáce MS skladal opäť spoločne s generálnym manažérom Miroslavom Šatanom. V Košiciach majú neľahkú úlohu postúpiť zo skupiny a naplniť tak očakávania "hladných" fanúšikov.

K zmene na trénerskom poste prišlo v nemeckej reprezentácii. Úspešný Marco Sturm, ktorý priviedol krajinu k senzačnému striebru na ZOH v Pjongčangu, zamieril v novembri po Nemeckom pohári do NHL a stal sa asistentom trénera v Los Angeles Kings. Na jeho miesto zasadol Toni Söderholm. Štyridsaťjedenročný Fín žije od roku 2015 v Nemecku a ako tréner pôsobil v EHC Mníchov, SC Riessersee a pri juniorských výberoch krajiny.

Po vlaňajších MS sa udiala zmena aj vo francúzskej reprezentácii. Po 15 rokoch skončil na poste hlavného trénera Dave Henderson a vystriedal ho Philippe Bozon. Bývalý reprezentačný útočník odštartoval trénerskú kariéru v Servette Ženeva, neskôr viedol Lugano a HC Sierr a v rodnej krajine Epinal a Bordeaux. V Dánsku vystriedal Janneho Karlssona jeho niekdajší asistent Heinz Ehlers.

Švajčiarov povedie rovnako ako na vlaňajšom striebornom šampionáte Patrick Fischer, pre kanadského trénera Boba Hartleyho to budú už tretie MS na striedačke Lotyšska, rovnako aj pre Pettra Thoresena v nórskej reprezentácii, Rakúsko sa už štyri roky spolieha na služby Švajčiara Rogera Badera.

Trénerom nováčikov z Veľkej Británie je už niekoľko rokov Pete Russell. Štyridsaťštyriročný bývalý brankár vytiahol ako hlavný kouč "ostrovanov" za dva roky z B-skupiny I-divízie do elitnej kategórie MS a verí, že sa mu podarí medzi najlepšími udržať. Taliani sa predstavia v A-kategóri po ročnej pauze na čele s kanadským kormidelníkom Claytonom Beddoesom. Ten prebral tím vlani, predtým pôsobil dve sezóny ako asistent. Súčasne vedie aj HC Bolzano v EBEL.

Zoznam hlavných trénerov na MS 2019:


A-skupina:

Kanada: Alain Vigneault (Kan.)
USA: Jeff Blashill (USA)
Fínsko: Jukka Jalonen (Fín.)
Nemecko: Toni Söderholm (Fín.)
SLOVENSKO: Craig Ramsay (Kan.)
Dánsko: Heinz Ehlers (Dán.)
Francúzsko: Philippe Bozon (Fr.)
Veľká Británia: Pete Russell (V.Brit.)

B-skupina:

Švédsko: Rikard Grönborg (Švéd.)
Rusko: Iľja Vorobjov (Rus.)
Česko: Miloš Říha (ČR)
Švajčiarsko: Patrick Fischer (Švaj.)
Nórsko: Petter Thoresen (Nór.)
Lotyšsko: Bob Hartley (Kan.)
Rakúsko: Roger Bader (Švaj.)
Taliansko: Clayton Beddoes (Kan.)