Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Slováci zdolali v prípravnom zápase Poľsko 6:1

Na snímke vpravo Lukáš Cingel (Slovensko) strieľa štvrtý gól Slovenska počas prípravného hokejového stretnutia pred blížiacimi sa MS 2024 v ľadovom hokeji Praha - Ostrava medzi výbermi Slovenska a Poľska v piatok 3. mája 2024 v Žiline. Foto: TASR - Daniel Stehlík

Pre Slovákov to bol siedmy zápas v záverečnej príprave na MS, ktorú uzavrú utorňajším zápasom v Bratislave proti USA.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Žilina 3. mája (TASR) - Hokejisti Slovenska zvíťazili vo svojom predposlednom prípravnom zápase pred MS nad Poľskom 6:1. K presvedčivému triumfu zamierili v Žiline už v úvode prvej tretiny, keď v 6. minúte viedli 3:0. Dva góly strelil Peter Cehlárik, po jednom pridali Pavol Regenda, Samuel Takáč, Lukáš Cingel a Marek Hrivík. Poliaci, ktorých vedie Slovák Róbert Kaláber, budú 15. mája štvrtý súper Slovenska v základnej skupine MS.

Pre Slovákov to bol siedmy zápas v záverečnej príprave na MS, ktorú uzavrú utorňajším zápasom v Bratislave proti USA. V drese Slovákov sa prvýkrát pred MS predstavili posily z NHL obranca Šimon Nemec a útočníci Pavol Regenda a Tomáš Tatar, ktorý bol kapitán tímu. Útočník Martin Pospíšil ani obranca František Gajdoš, ktorí sa k tímu pripojili počas kempu v Žiline, ešte do hry nezasiahli.

Slovensko - Poľsko 6:1 (4:0, 0:0, 2:1)

Góly: 3. Regenda (Sukeľ), 4. Takáč (Hrivík, Cehlárik), 6. Cehlárik (Hrivík, Nemec), 14. Cingel (Grman), 56. Cehlárik (Golian, Bačik), 60. Hrivík - 41. Pasiut (Wronka, Ciura). Rozhodovali: Hronský, T. Orolin - Durmis, Stanzel, vylúčení: 3:5 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 5149 divákov

Slovensko: Škorvánek - Grman, Ivan, Nemec, Golian, Bučko, Petrovický, Bačik - Cehlárik, Hrivík, Takáč - Lantoši, Cingel, Tatar - Okuliar, Tamáši, Regenda - Faško-Rudáš, M. Sukeľ, Kudrna - Kollár

Poľsko: Murray - Kolusz, Ciura, Kruczek, Wajda, Kostek, Dronia, Bryk, Górny - Wronka, Pasiut, Zygmunt - Michalski, Dziubiňski, Chmielewski - Pas, Walega, Lyszczarczyk - Smal, Starzynski, Urbanowicz




Slováci mali parádny štart a od prvých striedaní sa snažili otvoriť skóre. V 3. minúte sa to podarilo Regendovi, ktorý zblízka zužitkoval Sukeľovu prihrávku. Krátko na to nevyužil sľubnú príležitosť Faško-Rudáš, no Takáč potrestal individuálnu chybu súpera v predbránkovom priestore a upravil na 2:0. Domáci reprezentanti sa v 6. minúte dostali k prvej presilovke, v ktorej Cehlárikovi najskôr nevyšla strela bez prípravy, no o pár sekúnd si zopakoval pozíciu na pravom kruhu a pokusom bez prípravy zvýšil na 3:0. Slováci v prvej tretine dominovali aj herne, často sa hralo v pásme Poliakov a v 14. minúte Cingel pridal štvrtý gól - 4:0.

Poliaci si v druhej tretine dali väčší pozor na chyby pred vlastnou bránkou a dostali sa aj k niekoľkým šanciam z protiútokov. Slovenskí reprezentanti však mali hru naďalej vo svojej réžii a bez väčších problémov zvládli prvé oslabenie v zápase od 32. minúty. Nevyužili však dve presilovky a viackrát stroskotali na brankárovi Poľska.

Na začiatku tretej tretiny Slováci "prepadli" pri ofenzívnej akcii, Poliaci sa dostali do prečíslenia a Pasiut prekonal Škorvánka - 4:1. Slováci v ďalších minútach zvládli dve oslabenia a hoci od 53. minúty nevyužili presilovku, po nej zvýšili svoj náskok. Golian v ofenzívnej akcii prihral Cehlárikovi, ktorý strelou zo strednej vzdialenosti druhýkrát v zápase prekonal Murrayho - 5:1. Gólovú bodku za zápasom dal v 60. minúte Hrivík, keď zužitkoval zmätok okolo poľskej bránky - 6:1.

V doplnkových samostatných nájazdoch skóroval iba Regenda, zo slovenského tímu neuspeli Hrivák, Tatar, Sukeľ ani Cehlárik.



Hlasy po zápase /zdroj: TASR, JOJ Šport/:

Craig Ramsay, tréner SR: "Mali sme výborný štart do zápasu, čo bolo dôležité. Dobre sme napádali, dostali sme súpera pod tlak a dali sme rýchle góly. Vedeli sme, proti komu hráme, ale my chceme hrať stále svoj štýl hokeja a je jedno, kto proti nám stojí. S týmto zápasom môžeme byť spokojní. Čo sa týka absencie Pospíšila, čaká ho vyšetrenie a k jeho stavu sa musí bližšie vyjadriť lekár."



Marek Hrivík, útočník SR, v zápase s bilanciou 1+2: "Pomohli sme si vydareným vstupom do zápasu, dali sme góly a dostali sme sa do pohody. Samozrejme, bolo tam pár hluchých miest, čomu sa musíme v ďalších zápasoch vyhnúť. Ja som sa na ľade ešte trochu trápil, ale verím, že to bude už len lepšie."



Tomáš Tatar, kapitán SR: "Myslel som si, že to bude pre mňa horšie a že budem viac trpieť. Napokon som sa necítil zle, nohy mi celkom išli. Na štadióne bolo teplo a bolo to cítiť aj na štadióne. Celkovo to bol dobrý výkon nášho mužstva, nacvičili sme si nejaké veci a odnášame si víťazstvo. Pozitívny bol najmä štart do zápasu. Proti tímom ako Poľsko je to dôležité, inak by sme sa mohli trápiť."



Róbert Kaláber, tréner Poľska: "Slováci nás privítali medzi elitou. Za štyri roky, počas ktorých som pri mužstve, sme nemali takéhoto silného súpera. Slováci začali aktívne, boli lepší vo všetkých herných činnostiach a aj efektívni. Po našich chybách v obrannom pásme sa dokázali gólovo presadiť. Mali sme čo robiť, aby sme zabránili ich gólostroju. Nás takéto zápasy posúvajú dopredu."