Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Na súpiskách českých hokejových klubov 55 Slovákov, Brno chce titul

Ilustračná snímka Foto: TASR

Aj českej extraligy sa pred štartom nového ročníka dotkli zmeny hracieho formátu. Tou najvýraznejšou je zavedenie predĺženia 3 na 3, ktoré sa osvedčilo v NHL.

Bratislava 8. septembra (TASR) - Šiestimi zápasmi odštartuje v piatok 24. ročník českej hokejovej extraligy. Zo štrnástich tímov sa majstrovskými túžbami netají obhajca trofeje z Liberca a útok na titul vzhľadom na menoslov kádra ohlásila aj Sparta Praha, no najmä "nabitá" Kometa Brno. Deň pred oficiálnym začiatkom súťaže figurovalo na súpiskách účastníkov dovedna 55 Slovákov.

Najviac z nich - osem - sa predstaví v tíme Mountfield HK. Medzi brankármi Patrik Rybár, v obrane Peter Frühauf, Martin Štajnoch, René Vydarený i Martin Bača a v útoku trio Tomáš Bulík, Roman Kukumberg, Rastislav Dej. Až v siedmich tímoch bude mať Slovensko brankárske zastúpenie, v Třinci a Litvínove dokonca dvojčlenné. Za oceliarov figurovali na súpiske Peter Hamerlík s Jurajom Šimbochom, za Litvínov zasa Jaroslav Janus s Tomášom Halászom. Niektorí slovenskí hokejisti sú v kluboch zatiaľ na skúške, iní majú striedavý štart v druhej najvyššej súťaži. Čerstvým príkladom je Tomáš Hrnka, ktorý sa so Škodou Plzeň zatiaľ dohodol na mesačnom kontrakte a v ofenzíve by mal nahradiť zraneného Miroslava Preiseingera.

Silná enkláva slovenských reprezentantov sa nachádza v Sparte. Päticu Michal Čajkovský, Juraj Mikuš, Martin Gernát, Andrej Kudrna a Lukáš Cingel doplnil Štefan Ružička, ktorý reštartoval ukončenú kariéru a pred Třincom dal prednosť práve "rudým". "Podarilo sa nám priviesť kvalitných hráčov a ja im verím. Ide mi o to, aby sme uspeli hrou ako tím. Verím, že práca, ktorú sme odviedli, nám prinesie výsledky," uviedol na oficiálnom webe Sparty tréner Jiří Kalous.

Obhajca titulu z Liberca sa na novú sezónu naladil postupom do vyraďovacej fázy Ligy majstrov, kam sa dostal vďaka víťazstvu 2:1 na ľade nórskeho Lorenskogu. Tím povedie v základnej časti ročníka s kapitánskym céčkom na drese Branko Radivojevič, oporou v bránke by mal opäť byť Ján Lašák. Okrem nich si dres s bielym tigrom oblečie aj obranca Adam Jánošík či útočníci Milan Bartovič s Máriom Bližňákom. "Je škoda, že sme v generálke na ligu nestrelili viac gólov, veľmi by nám to pomohlo. Vieme, kde nás tlačí topánka, ale dôležité je, že šance si vytvárame. Keď vyriešime problém s produktivitou, bude to dobré," priznal Radivojevič.

Päťdesiatročné čakanie na titul chce v novej sezóne prelomiť Kometa Brno a podriadila tomu aj tvorbu kádra. Z mužstva odišlo jedenásť hráčov a pribudlo doň deväť hokejistov, ktorí majú dovedna 307 štartov za českú reprezentáciu. Vietor v klube narobil nový majiteľ a zároveň tréner Libor Zábranský, ktorý do Komety privábil zvučné mená na čele s Ondřejom Němcom, Marekom Kvapilom, Martinom Eratom, Martinom Zaťovičom či Tomášom Vincourom. "Keď sa im darí, je radosť pozerať sa na nich. Celkovo posunuli mužstvo ďalej. Takéto posilnenie je predzvesť toho, že by mužstvo malo dosahovať najvyššie méty," priznal pre idnes.cz Zábranský. Zo slovenských hokejistov figurujú na súpiske Komety brankár Marek Čiliak, obrancovia Jozef Kováčik, Patrik Koch, Tomáš Malec a útočník Marcel Haščák.

Aj českej extraligy sa pred štartom nového ročníka dotkli zmeny hracieho formátu. Tou najvýraznejšou je zavedenie predĺženia 3 na 3, ktoré sa osvedčilo v NHL. Od novej sezóny prechádza na rovnaký systém aj slovenská Tipsport Liga. "Všetci sme boli nadšení, keď sme to videli. Sľubujeme si od toho väčšiu atraktivitu, dynamickosť. Zápasy budú v závere gradovať," povedal šéf českej extraligy Josef Řezníček.

Slovenskí hokejisti na štarte českej extraligy 2016/2017 - súpisky k 8. septembru:

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC (5): Ján Lašák (b), Adam Jánošík (o), Milan Bartovič (ú), Mário Bližňák (ú), Branko Radivojevič (ú)
BK MLADÁ BOLESLAV (0)
HC DYNAMO PARDUBICE (1): Tomáš Bokroš (o)
HC ENERGIE KARLOVY VARY (2): Denis Šimek (o), Dávid Gríger (ú)
HC KOMETA BRNO (5): Marek Čiliak (b), Jozef Kováčik (o), Patrik Koch (o), Tomáš Malec (o), Marcel Haščák (ú)
HC OCELÁŘI TŘINEC (7): Peter Hamerlík (b), Juraj Šimboch (b), Michal Roman (o), Vladimír Dravecký (ú), Rastislav Špirko (ú), Ján Sýkora (ú), Miloš Roman (ú)
HC OLOMOUC (5): Branislav Konrád (b), Tomáš Mikúš (ú), Juraj Mikúš (ú), František Skladaný (ú), Roman Rác (ú)
HC SPARTA PRAHA (6): Juraj Mikuš (o), Martin Gernát (o), Michal Čajkovský (o), Lukáš Cingel (ú), Andrej Kudrna (ú), Štefan Ružička (ú)
HC ŠKODA PLZEŇ (4): Branislav Kubka (o), Peter Čerešňák (o), Miroslav Preisinger (ú), Tomáš Hrnka (ú)
HC VERVA LITVÍNOV (4): Jaroslav Janus (b), Tomáš Halász (b), Tomáš Frolo (o), František Gerhát (ú)
HC VÍTKOVICE STEEL (3): Karol Sloboda (o), Ivan Baranka (o), Michael Vandas (ú)
MOUNTFIELD HK (8): Patrik Rybár (b), Peter Frühauf (o), Martin Štajnoch (o), René Vydarený (o), Martin Bača (o), Tomáš Bulík (ú), Roman Kukumberg (ú), Rastislav Dej (ú)
PIRÁTI CHOMUTOV (3): Ján Laco (b), Juraj Valach (o), Dávid Skokan (ú)
PSG ZLÍN (2): Oldrich Kotvan (o), Daniel Štumpf (ú)