Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Šport

VIDEO: Boje o Stanley Cup odštartovali. Tatar asistoval, Jurčo nehral

Hokejisti Detroitu počas zápasu, v strede Slovák Tomáš Tatar Foto: TASR/AP

Slovenský krídelník Marián Hossa odohral za Blackhawks vyše 21 minút, vyslal na bránku súpera päť striel, ale bodovo sa nepresadil.

New York 14. apríla (TASR) - Hokejisti Detroitu nestačili v úvodnom zápase 1. kola play off NHL na domácu Tampu Bay, ktorej v noci na štvrtok podľahli tesne 2:3. Red Wings nepomohla ani asistencia slovenského útočníka Tomáša Tatara. Jeho krajan Tomáš Jurčo šancu v zostave hostí nedostal.

Lightning potiahol k triumfu prvý útok v zložení Nikita Kučerov, Tyler Johnson a Alex Killorn, ktorý sa postaral o všetky tri góly domácich. Najproduktívnejší hráč floridského tímu v základnej časti Kučerov dal dva a asistoval pri víťaznom zásahu Killorna zo 49. minúty. "Vždy si želáte vyhrať prvý zápas série, najmä pred domácim publikom. Ak by sme v ňom zaváhali, séria by sa zmenila na štveranie do kopca. Vedeli sme, že to bude fyzicky náročný duel," vyznal sa pre zámorské médiá Killorn. Tatar zaznamenal asistenciu pri vyrovnávajúcom zásahu obrancu Mikea Greena, Red Wings následne strelili aj vedúci gól, ale záverečné slovo mal vlaňajší finalista Stanleyho pohára. Za stavu 2:2 ešte zásah Victora Hedmana rozhodcovia neuznali pre ofsajd po tom, tréner hostí Jeff Blashill uspel s "coach's challenge", no "blesky" sa predsa len dočkali necelých 12 minút pred koncom, keď Killorn zblízka usmernil do siete strieľanú prihrávku Johnsona. "Čakali sme, že nám súper nenechá veľa voľného priestoru. Bol to vyrovnaný duel. Napriek prehre si myslím, že sme odohrali dobrý zápas," nevešal hlavu Henrik Zetterberg, kapitán Red Wings. Tampa uspela aj bez dvojice zranených opôr - kanoniera Stevena Stamkosa a kľúčového obrancu Antona Stralmana. Hráči Lightning sa tak ujali vedenia v sérii, zápas číslo dva je na programe v noci na sobotu.

Boje o Stanleyho pohár odštartovali v noci na štvrtok tromi sériami. Pittsburgh zdolal doma New York Rangers 5:2, hlavnú zásluhu na víťazstve Penguins mal švédsky krídelník Patric Hörnqvist, ktorý sa blysol hetrikom a pridal k nemu aj jednu asistenciu. Ofenzívny líder "tučniakov" Sidney Crosby sa blysol bilanciou 1+2. "Jazdci" v zápase mali dvojnásobnú smolu - okrem prehry prišli aj o brankársku jednotku Henrika Lundqvista. Po tom, čo si skúsený Švéd v prvej tretine poranil oko, prenechal po prestávke miesto medzi žŕdkami Anttimu Raantovi. Lundqvista v záverečnej minúte prvého dejstva nešťastne zranil spoluhráč Marc Staal, keď čepeľ jeho hokejky prešla cez mriežku a trafila brankára do oka. O jeho zdravotnom stave by mali viac povedať štvrtkové vyšetrenia. Zato jeho náprotivok žiaril spokojnosťou. Jeff Zatkoff je v tímovej hierarchii až tretím brankárom, lenže po tom, čo Marca-Andreho Fleuryho a Matta Murraya vyradil otras mozgu, dostal v bránke šancu a chopil sa jej skvele. Pri svojom debute v play off a prvom štarte od 20. februára predviedol 35 úspešných zákrokov. "Keď súper zistil, že budem chytať ja, zasypal ma od úvodu spŕškou striel. Našťastie som to ustál. Pomohli mi aj chlapci, ktorí zblokovali množstvo striel. Bol to vzrušujúci zážitok. Víťazstvo v prvom zápase je dobré, ale stále je pred nami kopec práce," nechal sa počuť Zatkoff, ktorého pochválil aj hetrikový hrdina Hörnqvist: "Bol pravdepodobne naším najlepším hráčom. V prvých 10-15 minútach nás podržal, ak by sme vtedy inkasovali, bol by to úplne iný zápas." Slovenský útočník Marek Hrivík, ktorého Rangers pred stretnutím povolali z farmy v Hartforde, ešte za newyorský tím nenastúpil.

Obhajca titulu Chicago prehral v prvom dueli štvrťfinále Západnej konferencie na ľade St. Louis po tuhom boji 0:1 po predĺžení. Dlhé čakanie na gól ukončil až v 70. minúte David Backes. Kapitán Blues skóroval s obrovskou dávkou šťastia, jeho prudkú prihrávku si zrazil korčuľou do vlastnej bránky obranca Blackhawks Trevor van Riemsdyk. "Bol to škaredý gól, na také sa však špecializujem," smial sa autor víťazného zásahu. "Bola to pre mňa prvá strela v zápase, ak sa to dá vôbec strelou nazvať. Víťazstvo je dielom celého kolektívu, vedeli sme, že bez tímového výkonu to nepôjde," dodal Backes. Blues sa tak ujali dôležitého vedenia, druhý zápas série je na programe v noci na sobotu. Ostrosledovaný brankársky súboj vyhral Brian Elliott, ktorý mal viac práce ako jeho súper Corey Crawford – zneškodnil všetkých 35 striel hostí a vychytal svoju prvú nulu v play off. Vo vyraďovačke Elliott predtým naposledy chytal v roku 2013. Jeho spoluhráči ohrozili Crawforda 18 strelami, brankárska jednotka Chicaga sa do súťažného kolotoča vrátila po 11-zápasovej absencii. Slovenský krídelník Marián Hossa sa takisto vrátil do akcie po menšom zranení, za Blackhawks odohral vyše 21 minút, vyslal na Elliotta päť striel, ale bodovo sa nepresadil. Jeho spoluhráč Richard Pánik sa do zostavy "jastrabov" nezmestil.

1. kolo play off NHL /na štyri víťazstvá/

prvé zápasy štvrťfinále Východnej konferencie

TAMPA BAY LIGHTNING - DETROIT RED WINGS 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
Góly:
7. Kučerov (Johnson, Killorn), 30. Kučerov (Coburn, Nesterov), 49. Killorn (Johnson, Kučerov) - 23. Green (DeKeyser, TATAR), 25. Abdelkader (Quincey). Brankári: Bishop - Howard, strely na bránku: 34:36, 19.092 divákov.

/stav série: 1:0/

PITTSBURGH PENGUINS - NEW YORK RANGERS 5:2 (1:0, 1:0, 3:2)
Góly:
20. Hörnqvist (Sheary, Letang), 39. Crosby (Hörnqvist), 46. Kühnhackl (Bonino, Letang), 49. Hörnqvist (Kessel, Crosby), 58. Hörnqvist (Crosby, Daley) - 44. Stepan (Nash, Brassard), 51. Stepan (Boyle, Zuccarello). Brankári: Zatkoff - Lundqvist (21. Raanta), strely na bránku: 31:37, 18.588 divákov.
/stav série: 1:0/

prvý zápas štvrťfinále Západnej konferencie

ST. LOUIS BLUES - CHICAGO BLACKHAWKS 1:0 pp (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Gól:
70. Backes (Bouwmeester, Pietrangelo). Brankári: Elliott - Crawford, strely na bránku: 18:35, 19.241 divákov.
/stav série: 1:0/


Zdroj videa: nhl.com