Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Niclas Bäckström sa po pol roku dočkal striebornej medaily zo Soči

Nicklas Bäckström Foto: TASR/AP

Dvadsaťšesťročný center nenastúpil v drese "troch koruniek" na finálový zápas februárového olympijského turnaja s Kanadou, keď pár hodín pred stretnutím vyšlo najavo, že mal pozitívny dopingový nález.

Štokholm 30. augusta (TASR) - Švédsky hokejový reprezentant Nicklas Bäckström si pol roka po ZOH 2014 prevzal striebornú olympijskú medailu zo Soči.

Cenný kov dostal počas slávnostnej ceremónie v jeho rodnom meste Gävle pred prípravným zápasom Brynäsu s Djurgaardenom. Tvorca hry Washingtonu Capitals práve v Brynäse hokejovo vyrastal a odohral v ňom tri sezóny v najvyššej súťaži pred odchodom do NHL.

Dvadsaťšesťročný center nenastúpil v drese "troch koruniek" na finálový zápas februárového olympijského turnaja s Kanadou (0:3), keď pár hodín pred stretnutím vyšlo najavo, že mal pozitívny dopingový nález. Bäckström si tak nemohol po záverečnej siréne počas slávnostnej dekorácie prevziať strieborný kov. Neskôr sa zistilo, že mal vo vzorke zvýšenú hladinu pseudoefedrínu. Ten sa nachádzal v lieku na alergiu, ktorý hráč užíval sedem rokov.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) v marci rozhodol, že Bäckströmovi dodatočne udelí cenný kov, keďže podľa nej pochybil reprezentačný lekár, ktorý mu dovolil užiť liek obsahujúci nedovolenú substanciu. "Nemal v úmysle zlepšiť si výkonnosť nedovoleným spôsobom a preto má nárok na medailu i diplom," znelo stanovisko MOV.

Bäckström mal pozitívny test už po štvrťfinálovom zápase ZOH so Slovinskom, výsledok sa však hokejová verejnosť dozvedela niekoľko minút pred finálovým duelom s Kanadou. "Je to nádherný pocit. Netrpezlivo som čakal na tento moment, je skvelé konečne dostať striebornú medailu. Bolo by ešte krajšie ju prebrať po finále priamo na ľadovej ploche, no v podstate mi neprekáža, že ju dostávam až teraz," vyznal sa pre oficiálnu webstránku Brynäsu Bäckström, ktorý prebral medailu z rúk člena exekutívy IIHF Christera Englunda a trénera švédskeho národného tímu Pära Maartsa.