Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Lacovi zazvonil mobil 8 hodín pred zápasom: Ani chvíľu som neváhal

Vľavo brankár Ján Laco Foto: TASR/Michal Svítok

Slovenský brankár Ján Laco sa zapojil do diania na Nemeckom pohári v bleskovom nasadení.

Augsburg 5. novembra (TASR) - Ján Laco sa zapojil do diania na Nemeckom pohári v bleskovom nasadení. Po štvorhodinovej ceste z Chomutova zaparkoval v piatok auto v Augsburgu, obliekol sa do výstroja a zamieril na striedačku slovenskej hokejovej reprezentácie. V zápase s Nemeckom sa napokon na scénu nedostal, o čo sa výborným výkonom postaral Jaroslav Janus.

Laco síce figuroval v širšej nominácii Zdena Cígera na tradičný jesenný turnaj, no hlavný tréner dal napokon prednosť Júliusovi Hudáčkovi s Janusom. Lenže prvý menovaný v Augsburgu ochorel a na turnaji dochytal. Akútne povolanie Laca z Chomutova prišlo v piatok približne o pol dvanástej dopoludnia. Keďže do zápasu zostávalo ešte osem hodín, 34-ročný brankár prepočítal dĺžku cesty, sadol do auta a nabral smer Augsburg. "Prišiel som, rozbalil si veci a začal sa zápas. Urobil som si krátku rozcvičku a išli sme na to," ozrejmil Laco.

Keďže Chomutov mal počas Nemeckého pohára na programe dvojfázové tréningy, o veľa voľna Slovák neprišiel. "V čase zápasu by som bol na ľade, keďže sme mali v klube naplánovaný dvojfázový tréning. V nedeľu by sme znova trénovali, čiže prišiel som o voľnú sobotu, ale z toho sa nestrieľa. Keď som dostal pozvánku, ani na chvíľu som nezaváhal. Ak by ma nepotešila, nebol by som tu," vysvetlil. O akútnej nominácii sa dozvedel len osem hodín pred úvodným vhadzovaním, navyše necelých 400 km od dejiska turnaja. "Spýtal som sa, kedy tu mám byť a či je reálne, aby som to stihol. Cesta mala trvať štyri hodiny, čiže reálne to bolo. Sadol som do auta a jednoducho prišiel."

Hoci bol Laco pripravený zasiahnuť do stretnutia, jeho pomoc napokon nebola potrebná. Jaroslav Janus zvládol po dva a polročnej prestávke reprezentačný duel bravúrne a doviedol spoluhráčov k triumfu 3:1 nad domácim Nemeckom. "Jaro odviedol super robotu, bol to jeho zápas. Nemal som o neho žiadne obavy," priznal Laco.

Najlepší brankár "strieborného" svetového šampionátu v Helsinkách 2012 má stále veľkú chuť zabojovať o reprezentáciu. Hoci sa v uplynulom období v národnom tíme presadili skôr mladší brankári na čele s Hudáčkom, Janusom či Branislavom Konrádom, Laco flintu do žita nehádže. "Budem sa snažiť odchytať každý zápas na vysokej úrovni, či už to bude v klube alebo v reprezentácii. Chcem zabojovať o každé miesto, ktoré sa mi naskytne. Do boja o reprezentáciu mám záujem prehovoriť," dodal.