Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Výkony Slovákov na NP vyzdvihli i Kanaďania, Cíger:To už niečo znamená

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger (Slovensko) v zápase medzinárodného hokejového turnaja o Nemecký pohár Nemecko - Slovensko 4. novembra 2016 v Augsburgu. Foto: TASR/Michal Svítok

Na Nemeckom pohári slovenskí reprezentanti potvrdili, že kráčajú správnou cestou. Cíger sa vyjadril, že jeho zverenci okúsili úroveň, na ktorej sa nachádzal slovenský hokej v úspešných časoch.

Augsburg 7. novembra (TASR) - Zdena Cígera teší fakt, že slovenský hokej ožil. Za pozitívnym vstupom do novej reprezentačnej sezóny sa skrýva obrovské chcenie a chuť napredovať aj u menej známych mien, čo hlavného kormidelníka teší zo všetkého najviac. Nastolená filozofia generačnej obmeny národného tímu slávi postupné úspechy, ktoré sú výsledkom súdržného kolektívu, nezlomného tímového ducha a disciplinovaného prístupu. O Cígerovej celoplošnej spokojnosti svedčí aj odpoveď na otázku, ktorí hráči by si zaslúžili pochvalu za výkony na Nemeckom pohári: "Všetci."

Na kvalitne obsadenom turnaji v Augsburgu slovenskí reprezentanti potvrdili, že kráčajú správnou cestou. Cíger sa už skôr vyjadril, že jeho zverenci okúsili úroveň, na ktorej sa nachádzal slovenský hokej v úspešných časoch. Po víťazstvách nad Nemeckom, "európskou" Kanadou i Švajčiarskom a zisku celkového prvenstva oplýval ešte väčšou radosťou. "Perfektné, inak sa to nedá povedať. Od prvého zápasu sme boli disciplinovaní, mužstvo si pomáhalo, bolo cítiť aj hokejovú atmosféru, ktorá nám už dlhšie chýbala. Tento turnaj bol pre mňa príjemným zážitkom," priznal hlavný kormidelník.

Partia okolo kapitána Vladimíra Draveckého nielenže obstála, ale svojimi výkonmi a celkovým umiestnením poslala jasný odkaz kritikom. Cíger pred turnajom vnímal názory neprajníkov a po nedeli ich označil za pozitívne. "To je normálne, na to, že nám neveria, sme zvyknutí. Ale na druhej strane, my to asi potrebujeme, pretože chalanov to posúva ďalej. Absolvovali sme tri ťažké zápasy a ja som bol veľmi rád, že proti náročným Švajčiarom chlapci urobili všetko pre to, aby vyhrali," komentoval Cíger.

Medzi lídrov partie patril Dravecký. V rozhodujúcich momentoch pozdvihol zástavu svojho tímu tak, ako sa to od kapitána očakáva. V úvode prebiehajúcej reprezentačnej sezóny Slováci v štyroch zápasoch ešte neprehrali, pričom vo všetkých mal céčko na drese práve třinecký krídelník. "Jeho to posúva dopredu ako človeka, céčko mu dáva väčšiu zodpovednosť. Vlado to zvláda veľmi dobre. Som rád, že dokáže strhnúť mužstvo na správnu vlnu, takto má vyzerať výkon kapitána. Má okolo seba dobrú partiu, on to vie dať najavo a robí všetko pre to, aby sme boli úspešní," vyzdvihol Draveckého prínos šéf striedačky.

Pochvalu mladému mužstvu nezložil len Cíger, ale aj predstavitelia ostatných účastníkov turnaja. Slová chvály im adresovali bývalí zámorskí spoluhráči slovenského trénera, ktorí vyzdvihli predovšetkým výkon proti Kanade. Víťazstvo 4:3 po nájazdoch patrilo síce k šťastnejším, ale zato poctivo vydretým. "Stretol som sa tu s Kanaďanmi, s ktorými som kedysi hrával. Keď už oni chválili našich hráčov za výkon, to niečo znamená. Vraveli mi, že máme silných hráčov, ktorí dobre korčuľujú, hrajú sebavedome. Aj iní si všímajú, že nie sme zlí hokejisti a z toho sa osobne veľmi teším."

Štyridsaťsedemročný tréner nastolil pred rokom cestu generačnej obmeny reprezentačného výberu. Spúšťačom všetkého bol bojkot približne 50-člennej skupiny bývalých aj súčasných reprezentantov, ktorí túžbou po zmene v štruktúrach slovenského hokeja uvoľnili miesto v národnom tíme mladším ročníkom. Cíger dal za viac ako rok príležitosť veľkému počtu hráčov, ktorí zápasmi na medzinárodnej úrovni postupne rastú. Na Nemecký pohár vzal trio tipsportligových nováčikov Jakuba Suju, Bruna Mráza a Tomáša Matoušeka. "Som rád, že sa vypláca, čo sme si povedali. Ak chlapci nebudú dostávať šance a nebudú hrať medzinárodné zápasy, neposunú sa ďalej. Mnohí z nich dostali šancu už minulý rok a teraz bolo vidno, že boli prínosom pre mužstvo. Nováčikovia dostali šancu a nesklamali. Som rád, že slovenský hokej ožil," doplnil slovenský kouč.