Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Hokej v Žiline oslávi 90. výročie

Na archívnej snímke gólová radosť hráčov Žiliny, uprostred autor Václav Stupka v zápase 36. kola hokejovej Tipsport Ligy MsHK DOXXbett Žilina - HK Nitra v stredu 6. januára 2016. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Základy ľadového hokeja v Žiline položilo už v roku 1925 niekoľko obetavých nadšencov, ktorí 25. januára 1925 založili hokejový odbor ŠK Žilina.

Žilina 27. januára (TASR) – Oslavy 90. výročia vzniku žilinského hokeja sa uskutočnia v piatok 29. januára v Mestskom divadle Žilina a na zimnom štadióne MsHK DOXXbet Žilina, kde otvoria sieň slávy a odohrajú extraligový hokejový zápas Žilina – Zvolen. TASR o tom informoval hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.

Doplnil, že o 15. hodine sa v Mestskom divadle Žilina uskutoční slávnostný ceremoniál. "Významné osobnosti, ktoré sa zaslúžili o rozvoj a úspech žilinského hokeja, si na ňom preberú čestné diplomy. O jednotlivých ocenených si účastníci podujatia budú môcť pozrieť krátke videovýstupy. Súčasťou podujatia, na ktoré je voľný vstup, bude kultúrny program. Na zimnom štadióne uvedú o 18. hodine ocenené osobnosti do siene slávy," dodal hovorca mesta.

Základy ľadového hokeja v Žiline položilo podľa neho už v roku 1925 niekoľko obetavých nadšencov, ktorí 25. januára 1925 založili hokejový odbor ŠK Žilina. "Prvým predsedom hokejového odboru bol Ladislav Ryšavý a prvé hokejové mužstvo tvorili hráči Heinrich, Ryšavý, O. Adamica, MUDr. Bronner, Meljon, Beim, Kučera, Závodský. Žilinčania sa pripravovali na svoj prvý zápas celé tri roky a po príprave ho zohrali 16. decembra 1928 s mužstvom Slávia Banská Bystrica, ktorému podľahli 0:3. K najväčším úspechom žilinského mužstva patrilo získanie titulu majstra Slovenska v sezóne 1964/1965 a s ním spojená účasť na kvalifikačnej súťaži o postup do I. hokejovej ligy. V sezóne 2005/2006 A-mužstvo vyhralo najvyššiu slovenskú súťaž – extraligu a získalo titul majster Slovenskej republiky," pripomenul Čorba.