Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Zvolenčania chcú medailu, Košičania chcú piate finále v rade

Foto: TASR/František Iván

Z pohľadu vzájomných výsledkov tejto sezóny sú Košice proti Zvolenu vysokým favoritom. Zo šiestich súbojov zvíťazili v piatich.

Bratislava 22. marca (TASR) - Nečakaným semifinále play off hokejovej Tipsport extraligy bude súboj HC Košice - HKM Zvolen. Kým s účasťou obhajcu majstrovského titulu HC Košice v tejto fáze sa počítalo, Zvolenčania ako siedmy tím po základnej časti mali mať už "dovolenky". Vo štvrťfinále však vyradili favorizovanú Skalicu 4:2 na zápasy.

Z pohľadu vzájomných výsledkov tejto sezóny sú Košice proti Zvolenu vysokým favoritom. Zo šiestich súbojov zvíťazili v piatich, pričom HKM nastrieľali 26 gólov, v dvoch zápasoch uštedrili Zvolenčanom debakle v podobe výsledkov 8:2 vonku a 9:3 doma. Zvolen sa z výhry tešil len v zápase 11. kola, keď 14. októbra vyhral v Steel Aréne 3:0.

Košice sú favoritom aj v pohľadu vzájomných súbojov vo vyraďovacej fáze. V nej sa spolu so Zvolenom stretli trikrát, zakaždým v semifinále. Dvakrát vyhrali Košice - v sezóne 2002/03 4:1, 2008/09 4:3. Zvolen bol lepší v ročníku 2004/05, keď "stopol" Košice po víťazstve 4:1.

Vzájomné výsledky tejto sezóny z pohľadu Košíc: 3:1 (v), 0:3 (d), 8:2 (v), 3:2 (d), 3:1 (v), 9:3 (d)

Zvolenčania chcú medailu



Opojenie Zvolenčanov po eufórii skalicky podfarbenej nahradila košická realita s tvrdým playoffovým chlebíkom. Za vážnou štvrťfinálovou prekážkou nasleduje ďalšia semifinálová, no ak boh mieni, nemusí byť konečná, takéto uvažovanie sprevádzalo 'rytierov' spod Pustého hradu, keď deň pred zápasom mierili na východ za úradujúcim majstrom.

Trénera Petra Mikulu po úspechu vo štvrťfinále vyzdvihovalo hokejové okolie do nebies a považovalo ho za mága. Na miskách váh sa pokúsi prevážiť Košičanov osvedčenými zbraňami. "Myslím si, že v bojovnosti ich prevážiť naozaj môžeme a keď nám bude priať aj športové šťastie, tak sa o výsledok neobávam. Košice budú silný súper, s rýchlym mužstvom, s typickými korčuliarmi. Či však budú v top forme, to sa uvidí až na ľade," zasmial sa.

Foto: TASR/Dušan Hein


Skončili sme v základnej časti na siedmom mieste, svoje sme si v play off postupom odrobili a môžeme pokojne pomýšľať na viac, zdôrazňuje sa vo zvolenskej šatni. "Máme šancu na medailu, veľmi po nej túžime a keby sa nám ju nepodarilo získať, človeka by to mrzelo," hovorí o pocitoch Peter Mikula. "Pokúsime sa niečo mať na hrudi, čo hreje, z toho vyplýva, že musíme Košice zdolať. Žime pri zemi, plávajme vo svojich vodách, myslím si, že chlapci sú schopní pripraviť podobné prekvapenia ako so Skalicou, naozaj ho nevylučujem."

V semifinále sa môže udiať všeličo a takéto často prežívané scenáre vždy vlievajú teoreticky slabším mužstvám nádej. Peter Mikula: "Stačí sa pozrieť na štvrťfinále, prinieslo prekvapenia a nevylučujem, že budú ďalšie. Nielen papierovo, ale všeobecne sú Košičania na tom lepšie, so štyrmi vyrovnanými útokmi. Bude záležať na momentálnej forme, niečo bude vychádzať, čo predtým nie, a naopak, aj traumy a psychický stres môžu zviazať ruky a nohy."

Zdravotne poriadok v kádri úplne nenastal, Petrovi Mikulovi budú chýbať, isto v úvodnom dvojzápase, Marek Ďaloga a Ťavoda. Čo je dobré a u profesionálov logické, oslavy po postupe so Skalicou nikoho 'neskolili'. Peter Mikula: "Sú to dospelí ľudia, v utorok ráno o 9. hodine prišli všetci na tréning v poriadku, bez spoločenských problémov, nemusel som nič a nikoho kontrolovať."

Marek Slovák v rozhodujúcom šiestom štvrťfinálovom zápase proti Skalici zažiaril dvoma gólmi rovnako ako Kamil Brabenec. "Sebavedomie rastie, teraz nám poriadne narástlo, bude to otvorená séria, my môžeme len prekvapiť. Verím, že elektrizujúca atmosféra nás opäť dostane do varu," želá si Marek Slovák.

Kamil Brabenec zasa dúfa, že tréner vymyslí na Košice účinný recept. "Ak jeho predstavy naplníme, tak môžeme zase uspieť. Nikde nie je napísané, že nemôžeme vyhrať, alebo naopak, že môžeme prehrať na zápasy aj 0:4. Na Košice potiahneme určite s odhodlaním, to jediné je isté."

Lukáš Jurík sa taktiež pridáva k optimistickému hlasu väčšiny. "Stále tvrdím to isté, začíname od nuly, šance sú 50 na 50. Pokúsime sa teraz v tomto dvojzápase vyhrať aspoň jeden, aby sme mali výhodnejšiu pozíciu. Skalica disponovala silou, Košice takisto, s vyrovnaným kádrom vyhrali základnú časť. Je pravda, že v tejto sezóne sme zvíťazili nad nimi len v jednom zápase, no je to už za nami, nemyslíme na to, preštudujeme si ich hru, určíme účinnú taktiku."

Ťažké nohy po oslave postupu už Zvolenčania nemajú. Lukáš Jurík: "Oslavy boli normálne, nič bujaré. Jeden večer sme si ich naplno užili, dva dni relaxovali, vyháňali únavu z nôh a teraz sa sústreďujeme na náš cieľ - chceme do finále."

Foto: TASR/František Iván

Košičania rešpektujú silu Zvolena, chcú však postúpiť do finále



Hokejisti slovenského majstra HC Košice sú odhodlaní v semifinálovej sérii Tipsport extraligy zabojovať o piate finále v rade. Do cesty sa im však postavia "rytieri" zo Zvolena, ktorí si prekvapivo poradili s druhým tímom po základnej časti Skalicou v šiestich štvrťfinálových dueloch (4:2). "Oceliari" chcú dobrou defenzívou ako i premieňaním šancí zlomiť odpor súpera a v úvodných dvoch stretnutiach v Steel aréne zabrať naplno.

Obaja súperi sa vo vyraďovacej fáze stretli tri razy a vždy v semifinále, pričom sa z postupu dva razy tešil košický tím. Pre Košičanov to bude už jedenáste semifinále extraligovej play off v rade. "Zvolen hrá určite dobre, keď dokázal vyradiť Skalicu. Je to nečakaný súper, pred štvrťfinálovou sériou asi nikto nečakal, že postúpi. Čaká na nás teda veľmi ťažký protivník. Platiť na neho bude v prvom rade poctivá obrana, ktorá je základom úspechu. Ďalšou dôležitou vecou je vytváranie a zakončovanie šancí. Toto platí na každého súpera. V úvodných dvoch dueloch chceme zvíťaziť a vytvoriť si dobrú pozíciu pred ďalšími stretnutiami," uviedol pre TASR Gron.

Košice majú v extraligovom ročníku 2011/2012 so Zvolenom priaznivú bilanciu, keď v piatich zo šiestich duelov ťahali za dlhší koniec. "Zvolen si možno vybral slabšiu polovicu sezóny, v tej prvej hral to, čo teraz potvrdil. Určite ich nemôžeme podceniť, teraz sú v laufe a my ich musím čím skôr zastaviť. Budeme hrať svoj hokej, ktorý nám nejako fungoval celú sezónu a do série ideme s tým, že chceme vyhrať štyri zápasy. Súper určite vyrukuje s tým, čím bol úspešní proti Skalici, teda bude veľa korčuľovať, napádať, hrať do tela, jednoducho predvádzať poctivý play off hokej," povedal Tabaček, ktorý sa chce vyhnúť zlému vstupu do stretnutia, ako tomu bolo v úvodnom štvrťfinálovom zápase proti Banskej Bystrici.

Zdravotný stav hráčov je v košickom družstve dobrý, s "oceliarmi" už na tréningoch naplno zarezával i zranený Marcel Haščák, ktorý je pripravený zasiahnuť do hry. "Myslím si, že s mojim zdravotným stavom to vyzerá celkom dobre a všetko ukáže zápas, respektíve začiatok zápasu. Tréner mi dal do tela, takže som kondične pripravený na sto percent," prehlásil sebavedomo Haščák a pokračoval: "Som celkom rád, že máme v semifinále Zvolen, pretože s Popradom sa nám hralo horšie. Play off je však play off, Zvolen k nám nepríde odovzdaný a určite nepustí 'perie' tak ľahko."

Foto: TASR/Dušan Hein


Rodákovi z Popradu sa proti "rytierom" spod Pustého hradu darilo, keď im v dlhodobej časti nastrieľal päť gólov. "Poznáme sa s trénerom Klingom, ktorý to mi dal vždy pocítiť, keď som strelil gól Zvolenu a doberal si ma, tak dúfam, že ho ešte naštvem. Urobím všetko preto, aby tie góly padali a hlavne, aby sme zvíťazili ako tím. V play off už nie sú dôležité góly, ale výhra celého mužstva. Budeme musieť hrať obetavo, veľa korčuľovať, hrať so srdcom a zlomiť ich hneď v úvodných dvoch zápasoch," skonštatoval Haščák.

Trénerovi Miroslavovi Ihnačákovi budú k dispozícii v prípade potreby i hráči z prvoligovej farmy v Bardejove, ktorí sa tešili z celkového triumfu v druhej najvyššej slovenskej súťaži. "Samozrejme, že sa oslávil triumf, no všetko bolo s mierou a hneď na druhý deň nám dali vedieť, že sa máme pripojiť k mužstvu HC Košice. Verím, že tie oslavy si nechám na koniec. Všetci sa však pripravujeme na semifinále, pretože Zvolen ukázal svoju kvalitu a nesmieme ho podceniť. Súper bude húževnatý, bude korčuľovať, napádať, keďže nemá čo stratiť. Myslím si, že si splnili cieľ víťazstvom nad Skalicou, takže to bude otvorené," zamyslel sa Marcel Baláž.

Košičania sa budú spoliehať aj na výkony svojho brankára Alexandra Hyláka, ktorý vo štvrťfinále extraligovej play off proti Banskej Bystrici predviedol niekoľko parádnych zákrokov. "Snažím sa celú sezónu, no dopredu nikdy neviem, koľko pukov skončí za mojim chrbtom. Ja a celé mužstvo sa snažíme hrať stále na nulu, pretože v play off to už mnohokrát nie je o kráse. Myslím si, že aj to diváci pochopia, pretože sa môže stať, že prvá tretina skončí remízou a je zrejmé, že sa bude hrať opatrnejší hokej. V prvom zápase očakávam, že ani jeden tím nebude chcieť urobiť zbytočné chyby, pretože úvodné stretnutia v sériách sú veľmi kľúčové. Podobne to bolo v Skalici a potom si Zvolen udržal výhodu domáceho prostredia," uzavrel pre TASR český gólman v službách "oceliarov".



mc la /k dispozícii sú zvukové záznamy/