Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Fenomenálny Šatan po rozlúčke oživil spomienky a TOTO vyzdvihol

Na snímke slovenská hokejová legenda Miroslav Šatan nastupuje na ľad pred exhibičným rozlúčkovým zápasom v Bratislave 18. decembra 2018. Foto: TASR/Dano Veselský

Historicky najlepšieho strelca reprezentácie s 81 gólmi zároveň uviedli do Siene slávy slovenského hokeja.

Bratislava 19. decembra (TASR) - Miroslav Šatan vždy pútal príkladnou vernosťou k hokejovej reprezentácii Slovenska, dres s dvojkrížom na hrudi nosil najradšej. Pripomenul to aj v príhovore fanúšikom počas prestávky medzi prvou a druhou tretinou exhibičného zápasu, v ktorom sa v utorok v Bratislave definitívne rozlúčil s kariérou. Historicky najlepšieho strelca reprezentácie s 81 gólmi zároveň uviedli do Siene slávy slovenského hokeja.

Charizmatický útočník odohral posledný súťažný duel v sezóne 2013/14, ale oficiálnu bodku za svojou úspešnou kariérou dal až v utorok. "Bol to jeden z mála zápasov, v ktorom mi nešlo o výsledok. Chcel som, aby sme mali zo stretnutia radosť. Ja som ju mal a verím, že aj moji spoluhráči a samozrejme fanúšikovia," uviedol Šatan po zápase, ktorý priniesol niekoľko emotívnych momentov. Jedným z nich boli dokrútky, v ktorých na kocke zimného štadióna vzdali Šatanovi hold aj jeho bývalí spoluhráči z Pittsburghu Sidney Crosby a Jevgenij Malkin či niekdajší spoluhráč z Buffala Mike Peca. Ďalší okamih, ktorý vypredaný ZŠ Ondreja Nepelu odmenil búrlivým potleskom, bolo uvedenie Šatana do Siene slávy slovenského hokeja. "Dokrútky som nevidel, bol som v útrobách haly, ale sľúbili mi, že mi ich pošlú a potom si ich neskôr pozriem. Uvedenie do Siene slávy je pre mňa pocta. Môj prvý tréner v Topoľčanoch nám vždy vravieval, že hokejisti budeme až vtedy, keď odohráme aspoň 50 zápasov v reprezentácii. Pre mňa bola reprezentácia vždy najväčšia motivácia a najradšej som hrával s dvojkrížom na hrudi. Možno aj preto bola na zápase plná hala," dodal Šatan.



Víťazný tím bielych viedol zo striedačky Ján Filc, ktorý bol pri dvoch najcennejších medailových úspechoch Slovenska. Pod jeho vedením získali hráči v roku 2000 na MS v Petrohrade strieborné medaily a v roku 2002 vo švédskom Göteborgu historický titul majstrov sveta. V tíme hral v oboch prípadoch populárny "Šarky" kľúčovú postavu. "Ja som Mira evidoval ešte v čase, keď bol v Topoľčanoch. Potom sme sa stretli na prvých MS a odvtedy bol súčasť tímu, ktorý som mal možnosť manažovať a koučovať. Jeho opora bola v tom, že sa s ním dalo počítať nielen s účasťou, ale aj morálnou podporou. To je dôležité, lebo potom má človek pocit, že tie väzby fungujú. Bol konštruktívny hráč a vychádzal z toho, že potrebuje využiť svoje schopnosti. Boli to práve jeho charakterové vlastnosti a schopnosť byť v správnom čase na správnom mieste," uviedol Filc.



Práve petrohradský strieborný úspech Šatan považuje za nesmierne dôležitý: "Najpamätnejší moment pre mňa bude zlatá medaila z Göteborgu. Ale musím vypichnúť aj Petrohrad 2000, to bolo ešte dôležitejšie. Tam sme mali tím, ktorému nikto neveril. Nemali sme veľa hviezd, ale vytvorila sa výborná partia. S odretými ušami sme prešli do play off a potom sme sa úžasne zmobilizovali. Slovensko ukázalo za tri zápasy v play off, že má šancu hrať s najlepšími na svete. A to zmobilizovalo chalanov o dva roky neskôr a prišli do Švédska vybojovať zlaté medaily. Takže MS 2000 boli veľmi dôležité."



V exhibícii sa v utorok v Bratislave predstavilo mnoho majstrov sveta, držiteľov Stanleyho pohára a skvelých kanonierov. "Ani som nepočítal, ktorý hráč čo dokázal, bolo toho veľmi veľa. Ale teším sa, že chalani prišli a urobili tento večer výnimočným. Bolo to príjemné vidieť všetkých po nejakom čase. Niektorých som nevidel dlhšie, takže som rád," poďakoval Šatan, ktorý si v závere zápasu zahral aj so svojím 12-ročným synom Mirkom. Ten počtom gólov zatienil otca. Po spolupráci s ním dal dva góly z hry, ešte predtým premenil trestné strieľanie. Výrazne prispel k výhre bieleho tímu 11:8. "Mišo Hreus mal tú poctu, že mal na oboch krídlach Mira Šatana. To tu už nebude, takže bol prvý a posledný," uzavrel s úsmevom Šatan.