Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

PROFESOR FISCHER: Trápenie hokejového Slovana nie je náhodné

Kombo snímka Foto: TASR

Individuálne fyzické nedostatky vždy súvisia následne s psychickými zlyhaniami, zvlášť vo vyhrotených situáciách, tvrdí guru slovenskej kardiochirurgie a bývalý šéflekár futbalového Slovana.

Bratislava 31. januára (Teraz.sk) – Hoci hra HC Slovan často pôsobí sympaticky a vo väčšine prípadov hrá vyrovnané stretnutia aj s najsilnejšími súpermi, prehráva príliš často na to, aby sa to dalo považovať za náhodu. To, že množstvo prehier bolo tesných, túto skutočnosť len podčiarkuje. Pre Teraz.sk to povedal špičkový kardiochirurg a bývalý šéflekár futbalového Slovana Viliam Fischer.

Ako človek, ktorý sa venoval fyzickej a medicínskej príprave hráčov, uvažuje aj súčasnosti o tejto dimenzii. „Nemyslím, že je to v celkovej kondičnej príprave. Tá je dnes už na tejto úrovni „vymakaná“. Pripustil by som však určité individuálne fyzické nedostatky, ktoré vždy súvisia následne s psychickými zlyhaniami, zvlášť vo vyhrotených situáciách,“ poznamenal.

A práve tento typ zlyhaní podľa neho spôsobuje, že niektoré kluby dokážu často vyhrávať dôležité zápasy o gól alebo dva a iné s týmto istým rozdielom body strácajú.

Na snímke zľava Ladislav Nagy (Slovan), Dmitrij Korobov a Maxim Potapov (obaja Atlant) v zápase hokejovej KHL Slovan Bratislava - Atlant Mytišči v Bratislave 22. januára 2015.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Fischer upozorňuje, že dnes je už možné veľmi exaktne odmerať jednotlivé fyzické kvality konkrétneho hráča a „našiť“ mu prípravu presne na telo.

„Dnes sa dajú odmerať nielen fyzické dispozície hráčov, ale aj fyziologické, v úzkej súvislosti a načasované na deň zápasu. Šport je už dnes taká istá veda ako ostatné disciplíny a veľmi úzko súvisí s medicínou. Dnes sa uznáva už minimálne 30 percentný podiel medicíny na výkonnosti hráčov,“ poznamenal Fischer na margo výsledkov Slovana, ktorý je momentálne v tabuľke Západnej konferencie KHL posledný a bez šance na postup do play - off.

Dodal, že by ho zaujímali skúsenosti kolegov, lekárov z HC Slovan, ktorí riešia práve problematiku fyzickej a medicínskej prípravy hráčov.

Aspoň s Petrohradom zabrali

Popri dlhej rade prehier potešilo aspoň nečakané víťazstvo Slovana nad silným SKA Petrohrad, ktorý je aktuálne v tabuľke druhý. „Päť prehratých zápasov za sebou a zrazu víťazstvo vonku na klzisku mimoriadne silného súpera! Veľmi disciplinovaný výkon hráčov, takticky vysoko vyspelý výkon a samozrejme nebolo by férové nespomenúť vynikajúci výkon brankára Backlunda,“ poznamenal Fischer s tým, že sa Slovanu v ďalšom zápase, žiaľ, už nepodarilo na tento výkon nadviazať.

Vpravo Anton Belov (Petrohrad) a vľavo Patrik Luža (Slovan) v zápase hokejovej KHL HC Slovan Bratislava - SKA Petrohrad 26. decembra 2014 v Bratislave.
Foto: TASR/Pavel Neubauer


Futbalový lekár

Fischer sám sa športu v minulosti venoval aj na špičkovej úrovni. „Hral som futbal za Slovan Bratislava, bol som aj v dorasteneckej reprezentácii Československa,“ spomína Fischer. Neskôr sa k športu vrátil ako lekár.

„Už ako prednosta kardiochirurgickej kliniky som dva krát absolvoval medicínsku stáž v nemeckých futbalových kluboch Bayern Mníchov a Mníchov 1860, bol som šéflekárom vo futbalovom klube Slovan, aj štátnej futbalovej reprezentácie Slovenska na MS v Južnej Afrike,“ poznamenal kardiochirurg, ktorý v roku 1998 uskutočnil prvú úspešnú transplantáciu srdca v SR.

„Aj Bayern Mníchov aj švajčiarska futbalová reprezentácia, ktorú vedie Ottmar Hitzfield, bývalý tréner Bayern Mníchov, robia jeden vážny medicínsky kontrolný test, s ktorým sme „pracovali“ za čias úspechov juniorskej reprezentácie Slovenska (šéftréner P. Polák), vo futbalovom klube Slovan Bratislava - 32 neprehratých zápasov za sebou (šéftréner S. Jarábek) a seniorskej slovenskej futbalovej reprezentácie - (šéftréner V. Weis), to bol historický úspech, osemfinále,“ spomína Fischer.

Na snímke zľava Vladimír Weiss ml. , lekár Viliam Fischer a Erik Jendrišek po skončení prvého tréningu slovenskej futbalovej reprezentácie na štadióne Caledonian v juhoafrickej Pretórii 9. júna 2010 v dejisku futbalových majstrovstiev sveta.
Foto: TASR/Jakub Súkup


HC Slovan

V tejto súvislosti sa opäť vracia k hokejovému Slovanu. „Ešte jedna pripomienka - v menej kontaktom športe, futbale, pri zranení viac ako 4-5 hráčov sme vždy zvažovali stupeň tréningovej záťaže. Trochu sa treba zamyslieť nad relatívne vysokým počtom zranených hráčov, čo môže, ale nemusí byť v súvislosti so stupňom záťaže v hokeji,“ poznamenal.

Na margo diskusií o budúcnosti Slovana v KHL Fischer povedal, že kvalitou tam určite patrí, aj organizačne je na vysokej úrovni. „Toto všetko podčiarkuje skutočnosť, že takmer všetky hokejové zápasy sú divácky vypredané,“ uzavrel Fischer.