Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Tatar odstrelil Švédov: Konečne sme neprajníkom zavreli ústa

Tomáš Tatar v drese Tímu Európa. Foto: TASR/AP

Semifinálový hrdina strelil Švédom dva góly a spoločne s Mariánom Gáboríkom gólovo potiahol európsky výber do finálových bojov s Kanadou.

Toronto 26. septembra (TASR) - Postupom do finále sa hokejisti Tímu Európa postarali na tohtoročnom Svetovom pohári o najväčšiu senzáciu. Už účasťou v semifinále spochybnili predpovede zámorských odborníkov o pozícii najväčšieho outsidera a po nedeli im podľa slov Tomáša Tatara definitívne zavreli ústa. Semifinálový hrdina strelil Švédom dva góly a spoločne s Mariánom Gáboríkom gólovo potiahol európsky výber do finálových bojov s Kanadou.

Aj vo štvrtom turnajovom vystúpení zvládli zverenci Ralpha Kruegera taktický boj. V prvej tretine ustáli nápor Švédov a hoci po prestávke inkasovali ako prví, v druhom dejstve sa vypli k výbornému výkonu. Zásluhou Gáboríka vyrovnali a v úvode tretej tretiny sa po Tatarovej dorážke dostali do vedenia. Po švédskej odpovedi dospel duel do predĺženia, v ktorom rozhodlo nedorozumenie Henrika Lundqvista so spoluhráčom. Tatar síce doklepol puk za čiaru korčuľou, no neúmyselne, čo potvrdilo aj vyžiadané krátke prezretie videa. Európa vyhrala 3:2 pp. "Je to paráda. Neviem to poriadne opísať. Celý čas sme si verili, bojovali jeden za druhého. Kolektív v kabíne je skutočne skvelý. Postúpili sme do finále a zavreli ústa tým, ktorí nám to nepriali a vraveli, že sme outsideri," povedal do kamery TV DAJTO Tatar.

V rozhodujúcom okamihu prečítal švédsku rozohrávku Mats Zuccarello. Pri mantineli si počkal na Lundqvistov puk, z prvej ho posunul pred bránku, kde sa už inštinktívne nachádzal Tatar a so šťastím dokonal európsku cestu do finále. "Myslel som si, že som puk nekopol, hoci vedel som, že išiel od korčule. Sú to sporné momenty. Gól mohli uznať a nemuseli. Ale šťastie stálo pri nás," priznal Tatar.



Krídelník Detroitu sa bodovo prebudil v správny čas. V uplynulých troch zápasoch nemal z pozície prvého ľavého krídla pre tím taký prínos, aký by si želal. V závere stretnutia proti Kanade ho na poste dokonca nahradil Marián Gáborík, no kouč Krueger mu proti Švédom opäť dal dôveru a 25-ročný útočník ju splatil obrovským nasadením a dvomi gólmi. "Najviac ma mrzelo, že som doteraz bodovo neprinášal do mužstva potrebné veci. Dnes sa to prelomilo. V pravý okamih zabojuje vždy niekto iný a potiahne tím v kľúčových momentoch. Som rád, že dnes to vyšlo mne a sme vo finále," dodal šťastný Tatar pre DAJTO.

Okolo štartu Tímu Európa na Svetovom pohári bolo pred jeho štartom veľa polemík a diskusií. Niektorí chceli vidieť v Toronte čisto slovenský výber, no vzhľadom na nízky počet legionárov v zámorí dostal zelenú výber európskej hokejovej špičky so silným slovenským zastúpením. Generálny manažér Miroslav Šatan za asistencie Petra Bondru a trénera Kruegera nominoval do mužstva šesť krajanov, ktorí sa výraznou mierou pričinili o senzačnú finálovú účasť. Jaroslav Halák skvelými výkonmi v bránke, Andrej Sekera so Zdenom Chárom skúsenosťami v defenzíve a trio Marián Gáborík, Marián Hossa, Tatar zasa gólmi. "Dúfam, že nás ľudia podporujú. Milionkrát sme rozoberali, prečo nehrá na turnaji čisto slovenský tím, ale bohužiaľ... Nie je tu celé naše národné mužstvo, ale na ramenách máme slovenský znak a aspoň takto ho reprezentujeme. Dúfam, že nám ľudia verili a budú aj vo finále," zaželal si Tatar.



Finálová miniséria bude tvrdá a európski hráči vedia o tom svoje. Proti Kanade nastúpili už na záverečný duel v A-skupine a hoci výkonnostne nesklamali, na favoritovu dominanciu nestačili a podľahli mu 1:4. Vo finále to však nebude len o jednom zápase, na celkový triumf sú potrebné dve víťazstvá. "Bude to veľmi náročné. Nikto nemôže pochybovať o tom, že Kanada je tu suverénne najlepšia. Má špičkových hráčov. My môžeme bojovať len srdiečkom, ťahať za jeden povraz ako doteraz, zomknúť sa a skúsiť to," dodal Tatar.

Úvodné finále je v kanadskom Air Canada Centre na programe v noci na stredu o 2.00 SELČ. Na druhý zápas nastúpia aktéri v rovnakom čase v piatok, prípadné tretie sa uskutoční v nedeľu 2. októbra o 1.00.