Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Tatara mrzeli individuálne chyby: Ukázala sa kanadská šikovnosť

Na snímke vpravo slovenský útočník Tomáš Tatar (Tím Európa) strieľa gól, vľavo kanadský brankár Carey Price v prvom zápase finále Svetového pohára v hokeji Kanada - Tím Európa v Toronte 28. septembra 2016. Foto: TASR/AP

Hokejisti Tímu Európa podali v prvom finálovom súboji Svetového pohára sympatický výkon a dokázali domácej Kanade nielen vzdorovať, ale ju aj poriadne potrápiť. Napriek tomu prehrali s favoritom 1:3.

Toronto 28. septembra (TASR) - Hokejisti Tímu Európa podali v prvom finálovom súboji Svetového pohára sympatický výkon a dokázali domácej Kanade nielen vzdorovať, ale ju aj poriadne potrápiť. Napriek tomu prehrali s favoritom 1:3, keď kruto doplatili na chyby v obrane, ktoré dokázal súper nemilosrdne potrestať.

V torontskom Air Canada Centre určila ráz duelu prvá tretina, v ktorej druhý a kľúčový gólový úder prišiel po obrovskej individuálnej hrúbke Zdena Cháru. Slovenský obranca sa rozhodol pre komplikovanú rozohrávku v strednom pásme, okatá kľučka na Ryana Getzlafa mu nevyšla a Steven Stamkos zavesil do poloprázdnej bránky vyšachovaného Jaroslava Haláka. V strednej časti síce jeho krajan Tomáš Tatar znížil, ale tím Európy vyrovnávajúci gól už nestrelil a v tretej časti ešte raz inkasoval z hokejky Patricea Bergerona. "Ukázalo sa, že sa dá s nimi hrať," hodnotil zápas Tatar, ktorý sa spolu so Sidneym Crosbym a Bergeronom dostal medzi ocenené tri hviezdy duelu. "Góly sme inkasovali len po malých chybičkách, ktoré sa nesmú stávať. Musíme si to povedať. Myslím si, že sme na nich zvolili dobrú taktiku, vedeli sme, že môžeme využiť aj my ich chyby. Bohužiaľ, ukázala sa kanadská šikovnosť, že tie veľké šance vedia premeniť," povedal strelec jediného gólu európskeho výberu pre TV Dajto.



Nevyspytateľný tím z Európy si po senzačných triumfoch nad USA a Švédmi nachystal prekvapenie aj na finále turnaja. Kanaďania po zápase priznali, že ich súper prekvapil aktívnou hrou a dokázal im chvíľami vnútiť svoj štýl. "Európsky výber potvrdil, že má kvalitný tím a že sa mu na turnaji darí. Hral skutočne dobre. Má vo svojom strede troch elitných hokejistov, v mužstve sú zastúpené všetky typy hráčov, hrajú naozaj vynikajúco. My potrebujeme, aby zabralo viac chalanov, ako tomu bolo dnes," poznamenal tréner Kanady Mike Babcock. Domáci hráči nemali svoj deň, prvýkrát na turnaji ich musel vážnejšie podržať brankár Carey Price, ktorý zlikvidoval niekoľko šancí súpera vrátane ďalšej príležitosti Tatara a sólového nájazdu Andreja Sekeru. Favorit sa dostal do svojho tradičného tempa až v tretej tretine. "Nehrali sme svoj najlepší hokej, o tom niet pochýb," priznal Brad Marchand, ktorý už v 3. minúte otvoril skóre a v záverečnom dejstve asistoval pri zásahu Bergerona. "Musíme zložiť poklonu súperovým hráčom, podali skutočne poctivý výkon, hrali tvrdo, dobre korčuľovali, boli rýchli a podnikali nebezpečné brejky. My sme sa im prispôsobili, nedokázali sme nadviazať na našu hru z predchádzajúcich duelov a zbytočne sme strácali puky. Boli sme na nich až príliš jemní," myslí si krídelník prvého kanadského útoku.

Formácia Slovinca Kopitara s kvartetom Slovákov dokázala zatlačiť súpera a Price sa rozhodne nenudil. Európsky výber sa vyvaroval zbytočných vylúčení, dokázal sa favoritovi vyrovnať aj strelecky (33:33), no kruto doplatil na individuálne chyby. "Vyskytli sa pomerne dlhé pasáže, v ktorých sme diktovali tempo hry, takže som si istý, že sa dá s nimi hrať a to si musíme z tohto zápasu odniesť. Prvé dva kanadské góly padli po našich chybách, to musíme v druhom stretnutí odstrániť a hrať si našu hru," vyslovil sa kapitán Anže Kopitar. Aj tréner tímu Európa Ralph Krueger cítil, že sa dalo zo zápasu vyťažiť viac. "Momentálne sme veľmi nahnevaní. Zároveň sme sebavedomí z toho, čo sme dnes videli, čo však ešte zvyšuje našu frustráciu. Som presvedčený, že v druhom finálovom dueli zabojujeme viac."

"Javorové listy" akoby miestami zvädli, Kanaďania striedali dynamické momenty s nezvyklou neistotou. V rozhodujúcich chvíľach však zabrali osobnosti, pri treťom góle ukázal svoje majstrovstvo kapitán Crosby. "Myslím si, že vieme zahrať aj lepšie, no dokázali sme nájsť cestu k víťazstvu a to je najdôležitejšie. Chceme si byť istí, že dokážeme uspieť naším herným štýlom. Mal som dojem, že sme strácali príliš veľa pukov a prehrávali osobné súboje, najmä v prvých dvoch tretinách. V tretej sme cítili, že sme lepším tímom a na tom sme postavili náš výkon," povedal Crosby, ktorý si v stretnutí pripísal dve gólové asistencie. Druhý finálový zápas je na programe v noci na piatok a v prípade ďalšieho úspechu kolísky hokeja by sa rozhodlo o jej celkovom triumfe. "Už sa sústredíme na ďalší zápas. Budeme bojovať," dodal Tatar.