Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

SZĽH spustí v Trenčíne pilotný projekt hokejového regiónu

Na snímke prezident SZĽH Martin Kohút. Foto: TASR - Martin Baumann

S touto myšlienkou prišiel Richard Pavlikovský, ktorý pre ňu získal širokú podporu ďalších ľudí, či už profesionálnych hráčov alebo podnikateľov a neskôr i štruktúr zväzu.

Trenčín 16. novembra (TASR) – Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH) predstavil novú organizačnú zložku, ktorej úlohou bude spájať jednotlivé kluby v regióne. Okrem toho bude jej cieľom zjednotiť kluby v danom regióne do spoločnej rozvojovej stratégie.

"Ide o prvý z projektov rozvoja hokejových regiónov, ktorý by mal mať prínos nielen pre hokej, ale aj pre celú spoločnosť," uviedol v tlačovej správe pre TASR prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Martin Kohút a dodal: "Na celom Slovensku máme v súčasnosti asi 50 tisíc detí v hokejovej príprave. Potrebujeme vybudovať systém, ako tieto deti dostať na korčule, na ľad a vychovať z nich budúce športové talenty. Dnes, bohužiaľ, nedokážeme držať krok so svetovou špičkou."

Myšlienka vzniku hokejových regiónov vznikla v Trenčíne. Prišiel s ňou Richard Pavlikovský, ktorý pre túto myšlienku získal širokú podporu ďalších ľudí, či už profesionálnych hráčov alebo podnikateľov a neskôr i štruktúr zväzu. "Chceme vytvoriť vzor, ktorý by mohol slúžiť aj iným komunitám. Týkalo by sa to predovšetkým výchovy detí a ich celkovej všeobecnej telesnej prípravy. Chceme začať pracovať na tom, aby sme sami seba zlepšili. Aby priestor v hokejovej komunite bol zaujímavý ako pre rodičov, tak aj pre súkromný a verejný sektor. Na TSK sme žiadali o podporu a našli sme veľmi veľa spoločných prienikov, výsledkom ktorých je podpis memoranda," povedal autor myšlienky, ktorého doplnil ďalší bývalý slovenský reprezentant Branko Radivojevič: "Sme tu veľká skupina hokejistov, ktorej sa podarilo dať niečo dokopy, preto verím, že sa vecí pohnú dopredu a správnym smerom."

Vznik hokejových regiónov podporili pri podpise memoranda aj bývalý generálny manažér slovenskej hokejovej reprezentácie Róbert Švehla a bývalý reprezentačný útočník Ján Zlocha. Spolupráca medzi TSK a SZĽH má byť v budúcnosti ukážková a vzorová aj pre ostatné kraje a regióny. "Trenčiansky samosprávny kraj je zriaďovateľom organizácií, ktoré vedia takisto rozvinúť túto spoluprácu. Či už ide o Športové gymnázium v Trenčíne, ktoré čaká transformácia na strednú športovú školu. Túto školu vieme poskytnúť pre podporu výchovy a vzdelávania žiakov, ktorí si hokej vybrali za svoju budúcnosť. V najbližšom období by sme chceli iniciovať výstavbu hokejovej haly v areáli stredoškolského campusu v Zámostí v Trenčíne. Ďalej vieme v oblasti práce s mládežou ponúknuť pomocnú ruku Krajského centra voľného času v Trenčíne. Ďalším partnerom memoranda je krajská organizácia cestovného ruchu Trenčín región, keďže ak budú v Trenčíne vyrastať ďalšie hokejové hviezdy, pre ľudí môže byť Trenčín aj z tohto dôvodu zaujímavou destináciou," uzavrel predseda TSK Jaroslav Baška.