Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Na pohreb Tichonova prišlo viac než 10-tisíc ľudí

Viktor Tichonov v máji 2005 Foto: TASR/Jozef Ďurník

Poslednú rozlúčku s legendou sovietskeho a svetového si prišlo do haly CSKA Moskva pozrieť viac ako 10-tisíc ľudí. Viktor Tichonov zomrel v noci na pondelok vo veku 84 rokov.

Moskva 27. novembra (TASR) - Vyše desaťtisíc hokejových fanúšikov sa vo štvrtok v hale CSKA Moskva rozlúčilo s trénerským velikánom Viktorom Tichonovom, ktorý zomrel v noci na pondelok vo veku 84 rokov.

Telo legendárneho kouča vystavili na ploche štadióna v otvorenej rakvi, pri ktorej stála vojenská čestná stráž. V hľadisku sa vynímal veľký transparent od priaznivcov CSKA s podobizňou Tichonova a nápisom "Legendou navždy". Ako informovali ruské médiá, trénerovu pamiatku si prišiel uctiť aj jeho slávny zverenec Vladislav Treťjak, bývalý dlhoročný brankár zbornej a v súčasnosti prezident Ruskej hokejovej federácie.

Tichonov spojil väčšinu trénerskej kariéry s CSKA, autoritatívnym štýlom vytvoril z moskovského tímu ako i z výberu ZSSR stroj na úspechy. Domácej súťaži kraľovalo armádne mužstvo nepretržite v rokoch 1977-89. Počas pôsobenia pri kormidle reprezentácie Sovietskeho zväzu a neskôr Ruska získal Tichonov v 70-tych a 90-tych rokoch tri zlaté olympijské medaily (1984, 1988, 1992) a osem titulov majstra sveta. Zborná pod jeho vedením vyhrala aj Vyzývací pohár 1979, Kanadský pohár 1981 a v rokoch 1978 a 1991 sa stala aj majstrom Európy.