Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Z drámy v Poprade víťazne Bystričania, Košice prehrali so Žilinou

Libor Hudáček. Foto: TASR

Hokejová extraliga dnes pokračovala zápasmi 26. kola.

Bratislava 23. novembra (TASR) - Hokejisti MsHK DOXXbet Žilina prekvapujúco triumfovali v nedeľňajšom 26. kole Tipsport extraligy 2014/2015 nad majstrovským tímom HC Košice 2:0. Ukončili tak sedemzápasovú sériu prehier a v tabuľke im patrí 9. priečka.

Jedenásty triumf v rade zaznamenali v nedeľu hráči HK Nitra. Na domácom ľade zdolali poslednú Skalicu 6:3, hetrikom k tomu prispel v rozpätí štyroch minút druhej tretiny útočník Richard Mráz.

HK Poprad - HC'05 Banská Bystrica 2:3 pp a sn

Poprad 23. novembra (TASR) - V 6. min spoza obrancu vystrelil bystrický Kudrna a keďže Kostúr veľa toho nevidel, hostia šli do vedenia. Domáci sa snažili napriek inkasovanému gólu vytvoriť si hernú prevahu. V presilovke sa neujala tvrdá strela Kasíka, v prečíslení 2 na 1 mal zas vyrovnanie na hokejke Takáč, no nedal. Keď sa pár sekúnd pred koncom prvej časti po chybe Hudeca nepresadil ani Sýkora, do kabín sa šlo za stavu 0:1.

Už po 38 s na 0:2 zvýšil Hudáček, keď prestrelil Kostúra. Bystričania mali aj ďalšie šance a zápas vo svojich rukách. Podtatrancov dostal do zápasu Sýkora v hre 4 proti 4, keď z ťažkého uhla strelil kontaktný gól. V prostrednej časti sa poriadne pritvrdilo a na ľade bola cítiť nervozita. Navyše, domácim na pohode nepridalo, že pre zranenie z hry odstúpil Bartečko.

V 44 min to z dobrých pozícií viackrát skúšal Kroták, Wiikman bol pozorný. Poprad zvýšil aktivitu a snažil sa o vyrovnanie, naopak hostia v snahe udržať si vedenie dobre pokrývali stredné pásmo. V 53 min hrali "kamzíci" presilovku a mali ideálnu šancu vyrovnať, Bystričania však odolali. Zdalo sa, že Poprad už v záverečnej hre bez brankára nič nevymyslí, no 4 s pred koncom v zúfalom nápore po Fabianovej strele poslal zápas do predĺženia Paločko – 2:2. V nadstavenom čase gól nepadol a rozhodovať museli samostatné nájazdy, v ktorých krásnym blafákom rozhodol hosťujúci Kafka.
HK Poprad - HC'05 Banská Bystrica 2:3 pp a sn (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0, 0:1)
Góly:
28. Sýkora (Fabian), 60. Brejčák (Fabian) - 6. Kudrna (Kytnár), 21. Hudáček (Hudec, Nicastro), roz. nájazd Kafka. Rozhodovali: Baluška, Jura – Orolín, Tvrdoň, vylúčení: 2:5 navyše Cohen 10 min za napadnutie hlavy krku, presilovky 0:0, oslabenia 0:0, 1478 divákov

Hlasy po zápase
Vladimír Turan, asistent trénera Popradu:
"Mužstvá si zaslúžili body si rozdeliť. Do zápasu sme sa dostali až našim kontaktným gólom. V závere sme strelili šťastný gól, ale bod sme si zaslúžili. Mrzia nás nepremenené presilovky, niekedy sme ani nevystrelili na bránku. To rozhodlo."
Miroslav Chudý, tréner B. Bystrice: "Videli sme kvalitné stretnutie, a to zásluhou oboch tímov. Som spokojný, takto by sa malo hrať v každom zápase. Hralo sa hore-dole s veľkou dávkou agresivity. Výhra trochu bolí, ale i Poprad si bod zaslúžil."


MsHK DOXXbet Žilina - HC Košice 2:0

Žilina 23. novembra (TASR) - Začiatok zápasu bol opatrný z oboch strán, z ojedinelej možnosti hosťujúci Jenčík zblízka prestrelil Križanovu bránu. Až v druhej polovici tretiny tímy zvýšili tempo. V 12. minúte najskôr unikol Kristek, ale Melicherčík stihol spojiť betóny a puk zachytil. Na opačnej strane sa z protiútoku dostal do rovnakej príležitosti Bicek, aj Križan si rovnako ako jeho náprotivok udržal čistý štít. Žilina mala viac z hry, najväčšiu možnosť v úvodnej časti nepremenil Ondrej Rusnák, ktorý nikým nekrytý zblízka netrafil bránu.

Na snímke Karol Križan, archívne foto
Foto: TASR/Vladimír Benko
V prostrednej časti prevzali iniciatívu Košičania. Stupka dostal ideálnu prihrávku pred bránu, na úzkom priestore skúsil blafák do bekhendu, ale jeho zakončenie Križan zastavil efektným semaforom. O malú chvíľu vo vlastnom oslabení unikla dvojica Bartánus a Lapšanský, domáci brankár nevedel, kde má puk, ale roztiahol svoje betóny a do brány ho nepustil. V polovici duelu mohli udrieť domáci, Kubiš osamotený pred bránou však bekhendom trafil ľavú žrď. V 33. minúte predviedol skvelú individuálnu akciu Bartánus, prenikol cez celé klzisko až pred Križana, ktorý v páde úspešne zakročil.

V tretej tretine sa hral na žilinské pomery atraktívny hokej. Viac túžby po víťazstve ukazovali domáci a častejšie ohrozovali Melicherčíka. Gólman Košíc si s dobrými pokusmi Novotného a Kristeka ešte dokázal poradiť, ale v 51. minúte si Štěpán Novotný pred bránou posunul puk do bekhendu a zasunul ho popod Melicherčíka. Domáci aj napriek vedeniu kontrolovali priebeh duelu, ale minútu a pol pred koncom mohli inkasovať. Češík však v samostatnom úniku trafil žrď, namiesto toho domáci vyrazili do protiútoku a Kanko definitívne rozhodol. Žilina zdolala vedúce Košice 2:0.
MsHK DOXXbet Žilina - HC Košice 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Góly:
51. Novotný (Kubiš), 59. Kanko (Kristek, Ďurkech). Rozhodovali: Štefík - Korba, Smrek, vylúčení: 5:4, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 987 divákov

Hlasy po zápase
Martin Groma, asistent trénera Žiliny:
"Dnešný zápas zdobil veľmi dobrý výkon oboch celkov. Košice sú nebezpečný a veľmi pozorný tím. Je ťažké sa cez neho presadiť, o to viac tešia tri body. Vynikajúco zachytali obaja brankári. Sme radi, že sa v závere po sérii prehier priklonilo šťastie na našu stranu. Ďakujem celému mužstvu na čele s brankárom Karolom Križanom."
Anton Tomko, tréner Košíc: "Mne sa ťažko hodnotí náš výkon. Po prvej tretine sme zlepšili pohyb a vytvorili sme si veľa šancí, z ktorých sme mali skórovať. Pokiaľ však naši útočníci takéto možnosti nevyužijú, nemôžeme uspieť. Na konci sme urobili chybu a súper išiel do vedenia, v závere sa šťastie otočilo proti nám. My sme nastrelili žrď a Žilina z protiútoku rozhodla."


HK Nitra - HK 36 Hant Skalica 6:3

Nitra 23. novembra (TASR) - Posledný celok súťaže Skalica sa predstavil v Nitre, ktorá ťahala sériu desiatich víťazstiev v rade. V 14. minúte však šli hostia prekvapujúco do vedenia, keď sa presadil nitriansky odchovanec v drese HK 36 Štumpf - 0:1.

Vyrovnanie prišlo až v 24. minúte, keď sa na dvakrát presadil Lukáš Novák. Už o minútu Skalica opäť viedla, Školiak strelou švihom poslal puk do ľavého horného rohu nitrianskej bránky. Na obrat stačilo Richardovi Mrázovi 29 sekúnd, keď dvakrát prekonal Lipovského počas jedného striedania. Presne minútu po jeho druhom góle pridal ďalší nitriansky po peknej prihrávke Slováka Henrich Ručkay a o ďalších 66 sekúnd zavŕšil hetrik Richard Mráz presnou strelou z medzikružia - 5:2.

Tretiu časť stretnutia začali lepšie hostia, keď už po piatich sekundách najproduktívnejší skalický hráč Stloukal sa dostal k puku v medzikruží a prekvapil gólmana Lakosila. V 49. minúte dostal Nitru opäť do trojgólového vedenia Lelkeš, keď si vychutnal obranu hostí aj s brankárom - 6:3. Nitra tak zaznamenal 11. výhru v rade.
HK Nitra - HK 36 Hant Skalica 6:3 (0:1, 5:1, 1:1)
Góly:
24. L. Novák (Nádašdi, Tománek), 28. Mráz (Lelkeš), 29. Mráz (Pupák), 30. H. Ručkay (Slovák, J. Ručkay), 32. Mráz (L. Novák), 49. Lelkeš - 14. Štumpf (Školiak), 25. Školiak (Drtina), 41. Stloukal . Rozhodovali: Lauff - Jobbágy, Rovenský, vylúčení: 2:2 navyše Nechala (Skalica) 5+DKZ za napadnutie hlavy a krku, presilovky 2:0, oslabenia: 0:0, 2487 divákov

Hlasy po zápase
Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry:
"Zo začiatku sme mali slabší pohyb, našťastie v druhej tretine sme sa rozhýbali. V tretej tretine mala Skalica možnosť trestného strieľania, nedala a my sme potom šiestym gólom zavŕšili našu výhru pred opäť fantastickými divákmi."
Štefan Mega, tréner Skalice: "V prvej tretine sa nám darilo poctivo brániť, žiaľ v druhej sme inkasovali najmä z predbrankového priestoru a rozhodlo sa o zápase. V tretej tretine sme sa snažili ešte nie čo urobiť, ale proti takému súperovi ako Nitra sa to už otočiť nedalo."


HKM Zvolen - ŠHK 37 Piešťany 4:3 pp

Zvolen 23. novembra (TASR) - Bežala len 3. minúta zápasu, keď Chovan našiel ideálne Juríka, proti ktorého strele nemal brankár Rybár šancu. O päť minút neskôr prihral Škvaridlo Slobodovi, tomu sa však nepodarilo zblízka skórovať. Následne sa rútil sám na hosťujúceho brankára Podkonický, svoje sólo však na gól nepremenil.

Hostia hrali v úvode druhého dejstva presilovku o dvoch hráčov, Holovič prihral Pašekovi a ten našiel odkrytý kút Šimkovej bránky - 1:1. V 34. minúte využili aj domáci svoju presilovú hru, keď Hraško delovkou prekonal Rybára a Zvolen opäť viedol. Nie však dlho, o necelú minútu po chybe obrany HKM vyrovnal na 2:2 Kutálek.

V záverečnej tretine domáci opäť využili početnú prevahu, keď Pulišovu strelu poslal do siete Sloboda. O tri minúty sa presadili aj hostia, spoza bránky sa bekhendom presadil Mišura. V následnom predĺžení rozhodol o víťazstve domácich po 61 sekundách Puliš.
HKM Zvolen - ŠHK 37 Piešťany 4:3 pp (1:0, 1:2, 1:1 - 1:0)
Góly:
3. Jurík (Chovan, Hraško), 34. Hraško (Chovan, Škvaridlo), 47. Sloboda (Puliš, Brabenec), 62. Puliš (Brabenec) - 23. Pašek (Holovič, Kutálek), 35. Kutálek (Románek, Pašek), 50. Mišura (Holovič, Klempa). Rozhodovali: Müllner - Junek, Šefčík, vylúčení: 6:6 navyše Jurík (Zvolen) 10 min za nešportové správanie, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0, 1184 divákov


Hlasy po zápase
Josef Turek, tréner Zvolena:
"Odohrali sme dobrý zápas. Máme tretie víťazstvo v rade, to je pre nás dôležité. Boli sme šťastnejší v predĺžení, no vytvárali sme si strelecké príležitosti počas celého zápasu. Bolo to dosť vyrovnané. Urobili sme isté korektúry v zostave v tretej tretine. Dali sme gól, škoda len, že sme hneď aj inkasovali. Chcel by som hráčom poďakovať, že oddreli tento zápas."
Jozef Krišák, asistent trénera Piešťan: "Do zápasu sme šli s tým, že chceme stopercentne bodovať. Chalanov sme na to chystali. Bolo tam srdce, bolo tam oduševnenie. Myslím si, že hokej bol dosť atraktívny aj pre divákov. Získali sme bod, ale pri troche šťastia sme mohli aj tri."


Dukla Trenčín - MHC Mountfield Martin 2:0

Trenčín 23. novembra (TASR) - Úvodné minúty tabuľkových susedov patrili domácemu kolektívu. Ten sa dokázal v úvodnej päťminútovke natrvalo usadiť pred gólmanom Čechom, no napriek niekoľkým streleckým pokusom zostalo konto hostí nedotknuté. V 9. min si na opačnej strane vypýtal faul Říha. Martinčania však početnú výhodu nedokázali využiť. Po návrate Kozáka z trestnej lavice sa traja Trenčania rútili na osamoteného obrancu. Všetko napokon vyriešila Čechova lapačka. Dve minúty pred koncom nastrelili domáci hokejisti žŕdku a následná Melichárkova dorážka odkrytú bránku netrafila.

Trenčania v ofenzívnej hre pokračovali aj po prestávke, no pri zakončení ich vychytal výborný Čech, alebo mali vychýlenú mušku. V priebehu 23. min šli na trestnú lavicu až dvaja hráči tímu z Turca. Domáci však počas viac ako minútu trvajúcej presilovej hry o dvoch hráčov nedokázali poriadne ohroziť martinskú bránku. V polovici zápasu neuspel Stantien ani Filo.

Aj v záverečnej tretine to bol súboj trenčianskych útočníkov s Čechom. Najskôr zostal medzi kruhmi osamotený Zošiak, ale našiel iba pripraveného brankára. Následne si Hudec zbytočne spracúval puk namiesto priamej strely. Podobne pochodil o minútu aj Stantien, keď puk neprepasíroval za bránkovú čiaru. V polovici záverečnej časti mali šancu aj Martinčania. Jokeľ sa presadil cez dvojicu brániacich protihráčov a zastavil sa pred Konrádom. Prvý a zároveň rozhodujúci gól zápasu padol v 54. min., Gašparovič využil zaváhanie obrany a strelou na vyrážačku zoči-voči Čechovi nezaváhal. V závere ešte do prázdnej bránky pridal druhý gól zápasu Mikula. Trenčín si tak pripísal zaslúžené tri body.
Dukla Trenčín - MHC Mountfield Martin 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Góly:
54. Gašparovič (Petrovický, Zošiak), 60. Mikula (Melichárek). Rozhodovali: D. Konc – Kacej, Stanzel, vylúčení: 2:5, presilovky a oslabenia: 0:0

Hlasy po zápase
Branislav Jánoš, asistent trénera Trenčína:
"Do stretnutia sme vstúpili dobre. Už v prvom striedaní sme si vytvorili strelecké šance. V prvej tretine sme súpera priveľmi nepustili do hry a zápas už po tejto časti zápasu mohol byť rozhodnutý. Kvôli dobrému výkonu Čecha bol však stav bezgólový. Nedokázali sme využiť veľa šancí, čo chlapcom zväzovalo ruky. Musím im poďakovať, že bojovali až do konca."
Jaroslav Török, tréner Martina: "Do zápasu sme vstupovali s vedomím, že ak sa nám podarí uspieť, môžeme sa v tabuľke dotiahnuť práve na Trenčín. Aj preto sme sa veľmi zodpovedne pripravili – hlavne čo sa týka bránenia stredného pásma. Vedeli sme, kde je súperova najväčšia sila i slabina. Neprišli sme v plnej zostave a aj to sa odzrkadlilo na zápase. Dukla mala množstvo šancí, brankár Čech ale skvelo zachytal a aj týmto ho chcem vyzdvihnúť. Trenčania boli naozaj o ten jeden gól lepší, nám chýbala herná kvalita."