Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Piešťany prekvapivo vyhrali v Košiciach, Nitra rozstrieľala Martin

Na snímke vľavo hráč Košíc Jiří Bicek a brankár Piešťan Martin Šúrek v prvom zápase štvrťfinále play off Tipsport Extraligy HC Košice - ŠHK Piešťany v Košiciach 28. februára 2015. Foto: TASR/Milan Kapusta

Play off Tipsport extraligy začalo dnes prvými zápasmi.


Košice 28. februára (TASR) - Hokejisti ŠHK 37 Piešťany prekvapivo triumfovali v úvodnom štvrťfinálovom zápase play off Tipsport extraligy na ľade úradujúceho slovenského šampióna HC Košice 3:1. V sérii hranej na štyri víťazstvá sa ujali vedenia 1:0, druhý duel je na programe v nedeľu 1. marca opäť v Košiciach (17.00).

Pre "oceliarov" je to prvá prehra po dvanástich víťazných zápasoch pod vedením trénerského dua Peter Oremus a Roman Šimíček.

Hostia z Piešťan začali v košickej Steel aréne nebojácne a už v úvodných sekundách hry preveril Hyláka Pašek. V 3. minúte pálil na košickú bránku Kotaška, stav sa nezmenil. O dve minúty neskôr domáci hráči ohrozili Šúreka v presilovej hre Spilarovou strelou od modrej čiary. V 7. minúte Románek prešiel s pukom cez útočnú modrú čiaru, puk nahodil na košickú bránku a ten na prekvapenie všetkých skončil za Hylákovým chrbtom - 0:1. Studenú sprchu pre "oceliarov" zariadil v polovici úvodnej dvadsaťminútovky Petráš, ktorý strelou spomedzi kruhov zužitkoval početnú výhodu o jedného hráča - 0:2. Košičania sa začali častejšie tlačiť do zakončenia, no únik Biceka v 17. minúte a Spilarovo zakončenie po ideálnej prihrávke Bartoša zmenu v skóre neprinieslo.

Piešťany nepoľavili v útočnej snahe a v 21. minúte tvrdo pálil Pašek. Na opačnej strane sa ocitol v podobnej šanci Šeda, ale ani on nepochodil. S pribúdajúcimi minútami sa hra zrýchlila, hralo sa viac do tela, no oba tímy zdobila viac hra smerom dozadu. Najväčšiu šancu "havranov" mal v oslabení Pašek, v poslednej chvíli mu však vypichol puk košický bek Černák. Gól na hokejke mal Jánošík, ale netrafil priestor piešťanskej bránky, podobne ako na druhej strane v 36. minúte Stupka. Šúrek sa v 39. minúte zaskvel pri príležitosti Spilara, Hylák v záverečnej minúte zlikvidoval obrovskú šancu Pašeka a iba sa prizeral zakončeniu Stupku, ktorý však na jeho šťastie mieril vedľa.

Vstup do záverečného dejstva vyšiel "oceliarom", ktorí svoj tlak korunovali gólom z hokejky Sojčíka - 1:2. Vzápätí si Košičania zahrali presilovú hru 5 proti 4, no strely Jánošíka, Jenčíka a ani Bartoša si cestu do piešťanskej bránky nenašli. V 53. minúte hrali domáci hráči znova presilovku o jedného hráča, no Šúrek znova kryl dobre mierené strely Jenčíka a Jánošíka. Naďalej pokračovala strelecká prevaha košického tímu, "havrani" poctivo bránili a ojedinele vyrážali do protiútokov. Na začiatku 57. minúty tvrdo vypálil Konečný, no puk skončil iba v Hylákovej lapačke. Košice napriek obrovskej snahe už nedokázali vyrovnať a pri hre bez brankára inkasovali tretí gól z hokejky Pašeka - 1:3
HC Košice - ŠHK 37 Piešťany 1:3 (0:2, 0:0, 1:1)
Góly:
43. Sojčík (Češík) - 7. Románek (Bučka, Rais), 10. Petráš (Haring, Peško), 60. Pašek. Rozhodovali: Müllner, Stano - Bednár, Gajan, vylúčení: 2:6, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, striedanie: 28. Suja (Košice) zapojil sa do hry, 3209 divákov

Zostavy a striedanie:
HC Košice:
Hylák - Černák, Štrbák, Jánošík, Philipp, Cebák, Macejko, Šeda - Spilar, Bartoš, Jenčík - Bicek, Rachůnek, Lapšanský - Kutálek, Chovan, Hrnka - Bondra, Češík, Sojčík - 28. Suja

ŠHK 37 Piešťany:
Šúrek – Leppänen, Brňák, Škadra, Šedivý, Kotaška, Leško, Bučka, Rais – Petráš, Peško, Haring – Stupka, Pašek, Holovič – Klempa, Mišura, Konečný – Románek, Vaculín, Hudec
/stav série: 0:1/

Hlasy po zápase
Peter Oremus, tréner Košíc:
"Úvod zápasu nebol z našej strany taký, ako sme si predstavovali. Mali sme slabú početnosť streľby a slabú agresivitu pred bránkou. Nastalo zlepšenie, no gólov z našej strany padlo málo na to, aby sme duel dotiahli do víťazného konca. Zajtra musíme všetky tieto veci zlepšiť."
Peter Sojčík, autor jediného košického gólu: "Myslím si, že prehra bola zapríčinená zlým vstupom do zápasu, možno sme boli nervózni a pridal sa i tlak z domáceho prostredia. V play off sa to stáva a myslím si, že v druhej tretine sa to zlepšovalo a v tretej už tlak gradoval. Škoda, že sme so šancami a presilovkami nenaložili lepšie."
Leo Gudas, tréner Piešťan: "V prvej a druhej tretine sme boli trošku viac aktívni, mali sme dosť šancí a prejavilo sa to i gólovo. V tretej dvadsaťminútovke sme boli vylučovaní a tým sme sa dostali pod tlak. Sme radi za jeden maličký krôčik."
Dušan Pašek, autor tretieho piešťanského gólu: "Očakávali sme košický tlak, no zároveň sme nechceli prísť ako ovce na porážku. Vzopreli sme sa a možno sme ich prekvapili, podarilo sa nám dať dva góly, ktoré určili ďalší priebeh zápasu. Pod výsledok sa podpísal dobrý výkon brankára Šúreka a tímová práca."


HK Nitra - MHC Mountfield Martin 9:2

Nitra 28. februára (TASR) - Hokejisti HK Nitra triumfovali v úvodnom dueli štvrťfinálovej série extraligovej play off nad MHC Mountfield Martin vysoko 9:2. Hetrikom sa pod presvedčivý triumf podpísal skúsený Jozef Stümpel, ktorého prvá útočná formácia na krídlach s Lukášom Novákom a Romanom Tománkom nazbierala dovedna 11 kanadských bodov.

Brankár Martina Jakub Čech v prvom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HK Nitra a MHC Martin 28. februára 2015 v Nitre.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Nitra vedie v sérii 1:0, druhý duel je na programe už v nedeľu opäť pod Zoborom od 17.00 h.

Vypredaná Nitra aréna privítala domácich hokejistov búrlivými ováciami a od začiatku ich hnala dopredu. Tí sa jej mohli odvďačiť gólom už v 5. minúte, Školiak vystihol rozohrávku Čecha, nabil Henrichovi Ručkayovi, ale martinský brankár svoje zaváhanie napravil. O tri minúty zastavila Tománka v nájazde píšťalka čiarového rozhodcu, no následne už nikto nebránil jeho gólovej prihrávke na pred bránkou nikým nekrytého Stümpela - 1:0. Čech sa ani nestihol otriasť a lovil puk zo siete aj druhýkrát. Kolbov dôraz na ľavom krídle nestačil na agilnosť Bajteka a ten mieril presne. Do prestávky mohol zvýšiť Slovák či na druhej strane korigovať Podzinš, gól však už nepadol.

Už po pol minúte druhého dejstva zvonila za Čechom žŕdka a následne ho výrazne zamestnal aj Slovák, no hosťujúci brankár odolal. A Martin držal and vodou aj počas domácej presilovky 4 proti 3, ale v polovici stretnutia už nemal nárok zabrániť tretiemu gólu. V štichu ho nechala zmätená defenzíva hostí, Tománek zopakoval prihrávku pred bránku na Stümpela a bolo 3:0. Dominanciu svojho tímu následne výrazne otupil Lakosil, ktorému prepadol Fujeríkov nahodený puk spoza modrej kuriózne do siete. Hostia ožili a v 37. minúte potrestali Bajtekove vylúčenie, keď odrazený puk od zadného mantinelu doklepol do siete Brcko. Následne však defenzíva Martina opäť pochybila, puk sa v spleti hráčov dostal k Mrázovi, ktorý pred sirénou zvýšil bekhendom na 4:2.

Hoci sa v tretej tretine Martinu snaha uprieť nedala, jeho hráči "horeli" v obrane a inkasovali ešte ďalších päť gólov. V 50. minúte privodil pokoj na domáce hokejky piatym gólom Lukáš Novák a začala sa domáca ofenzívna šou s excelentnými kombinačnými prvkami. Už o minútu neskôr využil ďalšie zaváhanie hosťujúcej defenzívy Henrich Ručkay a v 53. minúte zavŕšil hetrik Stümpel, keď tečoval elegantnú Königovu prihrávku za Čecha. Zdecimovaných hostí zrazil do kolien tri a pol minúty pred koncom ešte ďalšími dvoma gólmi Richard Lelkeš a v Nitra aréne sa za pýtania si "desiatky" búrlivým potleskom do záverečného klaksóna oslavovalo víťazstvo.
HK Nitra - MHC Mountfield Martin 9:2 (2:0, 2:2, 5:0)
Góly:
8. Stümpel (Tománek, L. Novák), 12. Bajtek (Tománek, Ordzovenský), 30. Stümpel (Tománek, L. Novák), 38. Mráz (L. Novák), 50. L. Novák (König, Stümpel), 51. H. Ručkay (Školiak, Slovák), 53. Stümpel (König, Tománek), 57. Lelkeš (Mráz, Mezei), 59. Lelkeš (M. Novák, J. Ručkay) - 32. Fujerík, 37. Brcko (Macho, Zucker). Rozhodovali: Lokšík, Jonák - Kacej, Výleta, vylúčení: 7:10, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, 3175 divákov
/na zápasy 1:0/

Hlasy po zápase
Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry:
"Aj keď je výsledok jednoznačný, na zápasy je len 1:0. Do stretnutia sme vstúpili veľmi dobre, vytvorili sme si tlak na súpera aj gólové šance. Opakujem, je to prvý krok a na nedeľu sa musíme takisto dobre pripraviť."
Jaroslav Török, tréner Martina: "Bolo to nevydarené stretnutie, výsledok je trochu krutý, ale proti Nitre nemôžeme mať desať vylúčených hráčov. Po druhej tretine sa nám narušilo zloženie pätiek, keď dvaja útočníci nepokračovali v zápase. Súperovi gratulujem a verím, že v nedeľu nastúpime úplne inak a necháme na ľade všetko."