Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Posledný Martin senzačne zdolal lídra, Nitra stratila 4-gólový náskok

MHC Mountfield Martin hral v 44. kole hokejovej Tipsport extraligy doma s HKM Zvolen 29. januára 2013 v Martine. Na snímke domáci prekonali brankára hostí Mareka Šimka už v 2. minúte zápasu. Foto: TASR/Pa

Na programe hokejovej Tipsport extraligy bolo 44.kolo.

Martin 29. januára (TASR) - V súboji posledného v tabuľke s lídrom súťaže síce prvý zahrozil hosťujúci Lukáš Jurík, ale ako prví sa tešili domáci.

Po závare pred Šimkovou bránkou sa v 2. minúte najlepšie zorientoval Zošiak a otvoril skóre stretnutia. V ďalšom priebehu boli hostia hokejovejší, domáci zase svoje nedostatky nahrádzali nesmiernou bojovnosťou. Favorit síce prestrieľal domácich, ale Šúrek bol vždy na mieste a poradil si s pokusmi Ľubora Zuzina, Brabenca, Puliša, Čierneho i ďalších Zvolenčanov. V 13. minúte mali domáci smolu, keď Petruška na útočnej modrej zachytil spätnú prihrávku zvolenského Milana Juríka, ale jeho strela sa odrazila len od žŕdky.

Aj v druhej tretine to bol boj na ľade o každý puk. Domáci statočne vzdorovali hokejistom spod Pustého hradu. V 21. minúte Važan zblízka neprekonal Šimka, na druhej strane tak dopadol aj Lukáš Jurík, proti Šúrekovi, no v 25. minúte to Važanovi vyšlo a zblízka pridal druhý gól Mountfieldu. V 31. minúte to mohlo byť pre Martin ešte lepšie, ale Hollý svoj samostatný nájazd nepremenil. Zvolen sa potom ubránil deväťdesiatsekundovej presilovke piatich proti trom. Čo nevyšlo predtým, vyšlo v 38. minúte, keď Kolena zblízka dorazil puk za Šimka a Martin po druhej tretine prekvapujúco vyhrával 3:0.


Galéria: 44.kolo hokejovej Tipsport extraligy MHC Mountfield Martin - HKM Zvolen




V tretej tretine síce favorit prejavil zvýšené úsilie, ale proti pozorne brániacim domácim s výborným Šúrekom v bránke sa dlho nevedel presadiť. Šúrek v 45. minúte Martin podržal pri šanci Milana Juríka a chytil aj pokusy Ďalogu, Lukáša Juríka v 54. minúte a Muchu v 55. minúte. Na opačnej strane kontroval v 53. minúte Kolena, Šimko bol taktiež na mieste. V 57. minúte vykresal hosťom nádej gólom zblízka Milan Jurík. Deväťdesiattri sekúnd pred koncom začali hrať bez brankára. V útoku im už nič nevyšlo, naopak Važan gólom do prázdnej bránky tridsaťtri sekúnd pred koncom definitívne rozhodol o prekvapujúcom víťazstve Martina, ktorý si tak po štrnástich zápasoch konečne zaknihoval víťazstvo v riadnom hracom čase.


MHC Mountfield Martin - HKM Zvolen 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)

Góly: 2. Zošiak, 25., 60. Važan, 38. Kolena - 57. M. Jurík. Rozhodovali: J. Konc - Jobbágy, Smerek, vylúčení: 4:4, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 850 divákov

Zostavy:

MHC Mountfield Martin: Šúrek - Novotný, Rusina, Pukalovič, Zošiak, Tupý, Grman, Ejem, Perniš - Themár, Vilkoits, Kolena - Petruška, Hollý, Važan - Vaško, Rapáč, Fujerík - Dírer, Slávik

HKM Zvolen: Šimko - Čierny, Hraško, Šiška, Výborný, Mucha, Hertl, Pichnarčík, Novajovský - Puliš, Brabenec, P. Zuzin - Méry, M. Jurík, Čanky - Škvaridlo, L. Jurík, Ďaloga - Ľ. Zuzin, Fekiač, Ihnaťo

Hlasy trénerov :

Róbert Pukalovič, tréner Martina: "Každý z našich mladých hráčov splnil to, čo by malo zdobiť tento mladý, neskúsený tím a to je obrovská bojovnosť a chuť pobiť sa o víťazstvo s favoritom. Po dlhom čase sme vyhrali prvú tretinu, potom sa priklonilo na našu stranu šťastie, keď sme strelili ešte dva góly. Obdržaný gól síce zdramatizoval zápas, ale viac sme už súperovi nedovolili. Každý hráč odviedol maximum."

Peter Mikula, tréner Zvolena: "Musím pogratulovať súperovi k oduševnenému výkonu. Mužstvo som upozornil, že domáci nám môžu narobiť problémy. V zápase sa to aj potvrdilo. Tretí gól nás dostal už do kolien. Musíme si o tom v kabíne pohovoriť."




HK Nitra - HK Poprad 4:5 pp a sn (4:1, 0:1, 0:2 - 0:0, 0:1)



Zákrok brankára Nitry Mareka Laca v zápase 44. kola hokejovej Tipsport extraligy medzi HK Nitra - HK Poprad 29. januára 2013 v Nitre.
Foto: TASR/Henrich Mišovič
Domáci nastúpili bez Chrenka, Hamráka, Kováčika, Kmeča, Kaduru, Trefného či Koniga, hostia pricestovali do Nitry bez Suchého a Brejčáka. Už v 4. minúte vysunul novic v nitrianskom drese Lukáš Novák Stümpela, ten ešte Slipčenka neprekonal, no Miroslav Pupák dorazil puk do bránky. O ďalšie štyri minúty nahodil Segľa puk pred bránkovisko, kde ho tečoval do siete Roman Tománek. V 16. minúte skórovali domáci tretíkrát, keď Tomáš Hrnka využil nepozornosť obrany hostí a o dve minúty Roman Tománek predviedol pekný slalom, po ktorom dosiahol už 30. gól v sezóne, čím prekonal svoje doterajšie maximum. Bodku za prvou tretinou však dal hosťujúci Jabrocký, keď v 20. minúte znížil po nájazde z pravej strany na 4:1.

Galéria: 44.kolo hokejovej Tipsport extraligy HK Nitra - HK Poprad



V úvode druhej tretiny sa gólom Petra Kloudu vrátil Poprad do zápasu, no hra sa pritvrdila, na čo doplatil domáci Bača, ktorý musel po tvrdom zákroku na Takáča odísť predčasne pod sprchu. Hostia vycítili príležitosť, no nepodarilo sa im využiť ani päťminútovú presilovku. Skórovali však v 7. minúte tretej tretiny, keď sa po presnom zásahu Tomasa priblížili na rozdiel gólu - 4:3. O desať minút ten istý hráč zaradil predĺženie, keď Marek Laco vyrazil strelu od modrej čiary priamo pred Tomasa, ktorý puk pohodlne dostal puk do domácej bránky.

V predĺžení sa nerozhodlo napriek dobrým príležitostiam na oboch stranách a tak nasledovali samostatné nájazdy. V nich skóroval v domácom drese Tománek a v hosťujúcom Vandas s Vaicom, takže si hostia odviezli pod Tatry dva body.

Góly: 4. Pupák, 8. a 18. Tománek, 16. Hrnka - 20. Jabrocký, 24. Klouda, 47. a 57. Tomas, rozhodujúci nájazd Vaic. Rozhodovali: Müllner - Junek, Zvrškovec, vylúčení: 8:9 na 2 min, navyše Bača (Nitra) 5+DKZ za faul lakťom, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, 1824 divákov.

Zostavy:

HK Nitra: Laco - Ordzovenský, Rais, Nádašdi, Vantroba, Kuzma, Vosátko, Bača, - Mašlonka, Piatak, Pupák - Segľa, Stümpel, Tománek - Jokila, Podstavek, Hrnka - Novák, Bene

HK Poprad: Slipčenko - Šterbák, Špelda, Kovačevič, Kurali, Fabian, Jáchym - Vandas, Balán, Hvila - Jabrocký, Klouda, Tomas - Buc, Vaic, Smotrila - Takáč, Paločko


Hlasy trénerov :
Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Pokiaľ sme mali sily, tak to bolo dobré, potom sme už vyrovnaniu nedokázali zabrániť. Hráči v závere veľmi chceli, no nepodarilo sa a na penalty to už bol vabank. Máme v extralige najkvalitnejšiu maródku a toto mužstvo momentálne na viac nemá, zázraky sa nedejú."

Vladimír Turan, asistent trénera Popradu: "Prvá tretina nezačala pre nás zle, no potom sme urobili štyri hrubé chyby a inkasovali sme. Siahli sme po výmene brankára, čo sa vyplatilo, v druhej tretine sme znížili na 4:2 a myslím, že sme si nakoniec body zaslúžili."


Video: Poprad vyhral v Nitre stratený zápas





Video: Tréner Nitry Stavjaňa: Zázraky robiť nevieme






HC'05 B. Bystrica - ŠHK 37 Piešťany 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)



Diváci sa nastavili už tradične na vyrovnaný boj, no viacerí možno aj prehodnotili očakávania, pretože domáci nastúpili s torzom hráčov. Len 14-ti 'korčuliari v poli' zaplnili súpisku a keď im rozhodca v 27. min vylúčil na 5+DKZ Kubku, tak prišli o ďalšieho hráča. Na rozdiel od kompletných štyroch formácií hostí pôsobili 'barani' ako vykradnutý košiar a bolo hrdinstvo, že po dvoch tretinách prehrávali len 0:1. V 26. min si spracoval nahrávku výborne H. Ručkay a cez obrancu Bambúcha otvoril skóre. Piešťanci možno aj pod dojmom svojej súpiskovej nadvlády hrali dosť profesorsky, často sa zaplietali do obrannej pavučiny domácich a len málo 'obšťastňovali' Chorošuna v bránke strelami. Na druhej strane sa Tomek viac zapotil, v prvej tretine postupne Hlinka, Danton a Zigo z dobrých streleckých parkiet mierili vedľa, a to bolo všetko, čo úvodná dvadsaťminútovka priniesla. V druhej sa po úvodnom góle H. Ručkaya ťahali opäť obe mužstvá opatrne za prsty, v 28. min v presilovke trvajúcej päť minút si Piešťanci vytvorili len jednu šancu, Haring ju vďaka bystrému zákroku Chorošuna spálil a priebežný stav ponechal na vážkach. Piešťanci sa zahrávali s výsledkom, umožnili Lunterovi po chybe Drgoňa, Marcinkovi pri dorážke a Zigovi po strele vedľa vážne ohroziť ich bránku a sami vymysleli len jednu vážnejšiu akciu, keď Mertel síce dopravil v 31. min puk do bránky, no po posúdení videorozhodcom s vysokou hokejkou. V tretej tretine tesne po skončení presilovky Chylo presnou strelou prekvapil v 44. min Chorošuna a 'havranom' nebolo viac treba, len udržiavať bezpečný odstup. Skutočnosť však bola iná, v 48. min Stykov príklep sťaby blesk z jasného neba skončil za chrbtom Tomeka a zrodila sa opäť záverečná dráma. Dosolili ju obojstranné vylúčenia a napokon gólová pečať H. Ručkaya do prázdnej bránky 57 sekúnd pred koncom.

Góly: 48. Styk - 26. a 60. H. Ručkay, 44. Chylo. Rozhodcovia Jonák - R. Gavalier, J. Tornay, vylúčení 2:5, navyše Kubka (B. Bystrica) 5+DKZ za sekanie, presilovky 0:0, v oslabení 0:0, 1440 divákov.

Zostavy:

HC'05 B. Bystrica: Chorošun - Kubka, Bambúch, Predajnianský, Styk, Ketner - Danton, Hudec, Lunter - Jankovič, Češík, Marcinek - Hlinka, Zigo, Melkumjan

ŠHK 37 Piešťany: Tomek - Škadra, Cuník, Drgoň, Filip, Urban, Bučka, Hruška, Kolník - Melichárek, Nemec, Šišovský - J. Ručkay, Mišura, H. Ručkay - Stupka, Mertel, Saliji - Haring, Peško, Chylo

Hlasy po zápase

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Na nás sa nešťastie sypalo od rána, nastúpili sme 14-ti. Lamper si zranil na suchej rozcvičke pred zápasom členok, na poslednú chvíľu sme stiahli Melkumjana, aby sme vôbec bol 14-ti. Musím však chlapcov povzbudiť a poďakovať za bojovný výkon, podali zodpovedný, taktický výkon, s pozorným bránením. Prispôsobili sme sa situácii, súpera nepúšťali do väčších šancí, žiaľbohu, nepadlo nám to tam pri dobrých príležitostiach."

Roman Sýkora, asistent trénera Piešťan: "Oku lahodiaci hokej sa určite nehral, Bystrica dobre bránila a my sme si s tým nevedeli poradiť. Nevedeli sme preraziť cez obranný val, súper neustále dobre bránil, neotváral hru. Vykúpením bol gól na 2:0, no bohužiaľ, vývin sme si skomplikovali, nevyhodili puk, dostali sme gól a až do konca zápasu sme sa trápili. Problémy sme mali s agresivitou súpera, to nám bude robiť problémy aj v ďalších zápasoch, spokojní sme s tromi bodmi, no nie s výkonom niektorých hráčov."

Michal Styk, autor jedného gólu B. Bystrice: "Chceli sme veľmi vyhrať, škoda, že sa to nepodarilo. Boli sme len 14-ti, no neklesali sme na duchu a myslím, že sme na súpera mali, korčuliarsky sme stačili, aj šance sme si vytvorili. Zvládli sme to, aj keď s prehrou, uvidíme, čo bude v piatok."

Henrich Ručkay, strelec dvoch gólov Piešťan: "Súper pozorne bránil, ťažko sme skórovali a keď sa súper chytil náhodným gólom, bola z toho dráma. Možno aj podcenenie, aj keď sme si naň dávali pozor, náš výkon ovplyvnilo. Nehrali sme dobre, v prvej tretine vláčne korčuľovali, nevedeli sme si vytvoriť žiadne príležitosti. Po góloch sme sa upokojili, no asi až príliš."



Video: Torzo ´baranov´ síce bojovne, no so stratou bodov proti ´havranom´






MsHK DOXXbet Žilina - Dukla Trenčín 4:3 pp (1:0, 1:2, 1:1 - 1:0)



V oklieštenej zostave hrajúci Žilinčania začali po víťazstve v Skalici aktívne aj proti Trenčínu. Adam Nagy v bráne hostí pokračoval v doterajších kvalitných výkonoch a poradil si so strelou Kokavca i dorážkou Drábeka. Hostia sa rozbiehali veľmi pomaly a Žigárdyho výraznejšie neohrozili ani počas presilovej hry. Do vedenia išli domáci, keď v 14. minúte potrestal vylúčenie Marosza Krajči. Trenčania sa v ďalšom priebehu snažili o kreatívnejší výkon, ale niekoľko ich kombinácií sa skončilo po nepresných finálnych prihrávkach.

Do prostrednej časti hry vstúpili hostia ako vymenení. Bagin hneď v prvých sekundách našiel úplne voľného Sojčíka, ktorý však zblízka zakončil len do Žigárdyho. Žilinský brankár si poradil aj s ďalšími streleckými pokusmi súpera, ale v 33. minúte už kapituloval. Gašparovič nemal problém doklepnúť do siete vyrazený puk po strele Marosza. O chvíľu išiel Trenčín do vedenia, keď si Ondrej Rusnák efektne obišiel bránu a Žigárdy sa nestihol presunúť. Do šatní išli obe mužstvá nakoniec zmierlivo, pretože 25 sekúnd pred sirénou vyrovnal po individuálnej akcii Drábek.

Ako Žilinčania druhú časť hry skončili, tak tretiu začali. Varga si obišiel súperovho obrancu a prestrelil Nagya. Hostia následne prevzali iniciatívu a zvýšili tlak. Žigárdy v 48. minúte Marosza ešte vychytal, ale v polovici tretiny už jeho strelu nezastavil. V ďalších minútach obe mužstvá zodpovedne bránili a zápas dospel až do predĺženia.

V ňom boli aktívnejší domáci. Do samostatného úniku sa dostal Varga, ale Nagy jeho kľučku zlikvidoval. Keď už sa zdalo, že o víťazovi budú musieť rozhodnúť samostatné nájazdy, Žilinčania rozhodli - 28 sekúnd pred koncom napriahol na modrej čiare Rúfus a trenčiansky brankár nestihol zareagovať.

Góly: 14. Krajči, 40. Drábek, 41. T. Varga, 65. Rúfus - 33. J. Gašparovič, 37. O. Rusnák), 52. Marosz. Rozhodovali: M. Gašparík - Holienka, R. Bednár, vylúčení: 2:1 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 986 divákov

Zostavy:

Žilina: Žigárdy - Rúfus, Brcko, Leško, Drábek, Sekáč, R. Slota, Staňo - Drevenák, Krajči, T. Varga - Kokavec, P. Kopecký, T. Sýkora - Valášek, O. Ďuriš, S. Heffernan - Kubiš

Trenčín: A. Nagy - T. Bokroš, Imrich, Pozník, Bagin, E. Bednár, Habšuda, Vizváry, L. Markovič - J. Gašparovič, Marosz, Pardavý - O. Mikula, Lelkeš, Sojčík - M. Filo, O. Rusnák, Otčenáš - Broska, Nemček, Jakúbek

Hlasy po zápase:
Slavomír Chlebec, tréner Žiliny: "Dnes sme nehrali tak dobre ako v Skalici. Hokej z našej strany nebol príliš pekný. Máme káder zdecimovaný zraneniami, čo ale náš výkon neospravedlňuje. Sme radi, že sme získali aspoň dva body, pretože súper pod nami sa približuje."

Ani jeden z trénerskej dvojice Dukly Trenčín Róbert Kaláber - Jozef Daňo sa na pozápasovú tlačovú konferenciu nedostavil.




HK 36 Skalica - HC Košice 5:1 (1:0, 3:0, 1:1)



V zápase pred televíznymi kamerami začali obe mužstvá aktívne so snahou o rýchly prechod do útoku. Prvú vážnu príležitosť mal domáci Jurík v 3. minúte, ale pred Hylákom neprejavil dostatočný dôraz. V protiútoku pohrozil Lipovskému košický útočník Matis, no skóre sa nemenilo. V 5. minúte Kutálek ešte svoj blafák nepremenil, no v 8. minúte skóre otvoril ďalší hráč tretieho skalického útoku Konečný práve po prihrávke Kutálka, keď zblízka nad Hylákovu lapačku strelil prvý gól zápasu. Dobrú príležitosť za hostí spálil v 12. minúte Haščák. Hostia nevyužili svoju presilovku pri vylúčení Bobčeka, najväčšiu šancu mal Cebák, no v dobrej pozícii netrafil Lipovského bránu. Následne bol vylúčený aj domáci Barák, keď po jeho faule puk skončil v sieti domácich, no už predtým rozhodca Baluška hru prerušil. Hostia ani svoju druhú presilovku nevyužili, Lipovský zachránil zblízka najmä pred dorážkou Marcinka. Pašek v 18. minúte v dobrej šanci len vyprášil Lipovského betóny. Domáci tak z miernej prevahy vyťažili v 1. tretine jednogólový náskok.

Prvé minúty druhej tretiny patrili hosťom, no domáca obrana ich útočnú snahu eliminovala. Útočníci hostí sa príliš tlačili do rohov klziska obrannej tretiny domácich. V 29. minúte prevzali iniciatívu domáci, najmä prvý a tretí útok podkuroval pred Hylákom, skóre sa však menilo až v 26. minúte, keď hostia urobili chybu vo vlastnej tretine. Pálffy rozohral a Šátek zblízka zvýšil na 2:0, keď Školiakovu strelu Hylák len vyrazil pred seba. Svoju ďalšiu šancu nevyužil v 31. minúte Pašek. Domáci však hrali s chuťou a každá ich útočná akcia hrozila gólom. V 35. minúte zvládla únik dvojica Kutálek a Konečný, ktorý strelil svoj druhý gól v zápase. V nasledujúcej minúte na 4:0 svoj druhý gól pridal aj Šátek po Pálffyho prihrávke. Šanca košického Kolbu sa gólom neskončila, bol v koncovke nedôrazný a nepresný. Domáci v závere nevyužili presilovku pri vylúčení Marcinka.

V 42. minúte aktívny Pašek z dobrej pozície prestrelil Lipovského bránku. V 45. minúte bol vylúčený Lažo. Hostia sa však vôbec nezmohli na vážnejšie ohrozenie Lipovského bránky. V 53. minúte dostal trest Matis 2+10, na trestnú lavicu k nemu pribudol ďalší košický hráč Šeda, no unikol Slovák, ktorý však gól nedal. Na 5:0 sa podarilo zvýšiť v presilovke presnou strelou domácemu Lažovi. O minútu nato svojou strelou ohrozil Lipovského bránku Matej Chovan, na 1:5 znížil po skrumáži pred Lipovským v 53. minúte Cebák a pokazil tak domácemu gólmanovi čisté konto. Skórovať mohol ešte domáci Jurík, no jeho strelu obranca hostí vyškriabal z bránkovej čiary. Domáci si svoj úspešný výsledok proti silnému súperovi ustrážili a mohli sa tešiť z troch bodov po dobrom výkone celého mužstva. Košice v Skalici tentoraz svojim výkonom sklamali.

Góly: 9., 35. Konečný, 28., 36. Šátek, 52. Lažo - 53. Cebák. Rozhodovali: Baluška - Návratek, J. Tvrdoň, vylúčení: 3:3, navyše: 40. Bobček - 40. Martin Chovan obaja 10 min za nešportové správanie, 50. Matis 10 min za napadnutie zozadu, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1479 divákov

Zostavy:
HK 36 Skalica: Lipovský - Vyrúbalík, Jankovič, Kozák, Bobček, Barák, Jaborník, Srnec, Trška - Pálffy, Školiak, Šátek - Lažo, Stieler, Sloboda - Kutálek, Holovič, Konečný - Šille, Klejna, Jurík

HC Košice: Hylák - Cebák, Šeda, Kolba, Macejko, Novák, Takáč, Martin Chovan, Deyl - Matis, Marcinko, Jenčík - Svitana, Slovák, Matúš Chovan - Haščák, Pašek, Spilar - Hinďoš, Mlynarovič, Boltun

Hlasy po zápase:

Svatopluk Kosík, asistent trénera Skalice: "Z našej strany to bol neporovnateľne lepší zápas, ako proti Žiline. Mali sme dobrý pohyb, bolo tam z našej strany nasadenie. Hral sa obojstranne príťažlivý hokej v dobrom nasadení. V druhej časti sme mali pekné kombinácie, ktoré skončili gólmi v sieti súpera, za čo patrí chlapcom poďakovanie. Dobre chytal Lipovský a dnes sa obrana vyvarovala chýb."

Milan Staš, tréner Košíc: "Prvá tretina bola vyrovnaná, mali sme možno viac z hry, držali sme puk viac na hokejkách, aj keď to bolo neefektívne. Viac sa hralo v rohoch ako pred bránkou, kde sme boli málo aktívni. Celkom sme odišli v druhej tretine, keď sme vzadu urobili individuálne chyby. Súper nás vedel za to potrestať a aj keď sme sa snažili do tretej tretiny vstúpiť aktívne, kľud na hokejkách nebol. Naša koncovka v dnešnom zápase bola žalostná, čo rozhodlo o výsledku, pre nás možno krutom."