Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Košičania majú účasť v Lige majstrov istú, Nitra ľahko zdolala Poprad

Brankár René Sloboda z Popradu (vľavo) a Matej Bene z Nitry v 51. kole hokejovej Tipsport Ligy medzi HK Nitra - HK Poprad 26. februára 2016 v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Prečítajte si všetky sumáre z piatkovej Tipsport ligy.

Košice/Banská Bystrica 26. februára (TASR) - Favorit stretnutia spod Zobora viedol po štvrťhodine hry 3:0, keď v nitrianskom drese presne mierili Štefanka, Ručkay a Blackwater. V 16. minúte hostia stanovili stav prvej tretiny na 3:1 Fabianom z pohľadu domácich.

Aj druhú časť zápasu vyhrali Nitrania, v polovici stretnutia zvýšil ich vedenie na opäť trojgólový rozdiel Ručkay, Kasík v 35. minúte korigoval na 4:2, no dve minúty pred druhou sirénou skóroval nitriansky Kanaďan Milam.

V tretej časti zápasu padli dva góly, na každej strane jeden. Najskôr obranca hostí Jaborník znížil, no konečnú podobu výsledku na 6:3 dal v 46. minúte tečom Štefankovej strely Macík.



HK Nitra - HK Poprad 6:3 (3:1, 2:1, 1:1)

Góly:
10. Štefanka (Baker, Macík), 13. Ručkay (Beca, Kutálek), 15. Blackwater (Slovák, Ordzovenský), 32. Ručkay (Beca, Mezei), 38. Milam (Blackwater, Laliberte), 46. Macík (Štefanka) - 16. Fabian (Lantoš), 35. Kasík (Koyš, Heizer), 43. Jaborník (Suchý, Mikula). Rozhodovali: Novák - Kacej, Stanzel, vylúčení: 7:4, presilovky 2:1, oslabenia: 0:0, 2644 divákov

Povedali po zápase:
Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry:
"Čakali sme, že Poprad príde s mladými chlapcami, ktorí dobre korčuľujú, sú nepríjemní a sme radi, že sme to strhli na našu stranu. Verím, že ten náš výkon smerom k play off bude len rásť."

Juraj Halaj, asistent trénera Popradu: "Bol to dobrý zápas, narazili sme na silnú Nitru, no v rovnovážnom stave sme boli vyrovný súper. Nitra má skúsených hráčoc, čo bolo vidieť najmä v presilových hrách, kde nám dali dva góly. Naši chlapci odviedli to, čo je v našich momentálnych silách a môžem im len poďakovať."


Košičania potvrdili svoju prevahu

Diváci si v úvodnej tretine veľa hokejovej krásy neužili a do 15. minúty boli k videniu iba dve strely. V závere prvej časti sa brankári predsa len zapotili. V 16. minúte sa martinský Dzubina prezentoval efektným "semaforom" proti strele Jankoviča. O dve minúty na to hrali domáci presilovku, no paradoxne mohli inkasovať po úniku Galamboša.

Druhá časť priniesla svižnejší hokej. Už po 61 sekundách bol v akcii videorozhodca, ktorý na radosť Martinčanov uznal gól Rzavského. Odpovedať mohol krátko na to Jenčík, ale svoj krátky únik nezakončil ideálne. Nevýrazným domácim strelil druhý gól Poliaček, ktorý sa po Murčekovej prihrávke dostal za košickú obranu a na dvakrát prekonal Melicherčíka. Košický brankár inkasoval zo šiestich striel dva góly a od 23. minúty ho vystriedal Halász. Domáci následne zvýšili dôraz v obrane i útoku a v 24. minúte znížili. Chovan sa elegantne zbavil martinského obrancu a jeho strelu bez problémov dorazil Jenčík - 1:2. Vyrovnať mohol Bartoš, ktorý mal v druhej tretine dve sľubné príležitosti, ale Dzubinu neprekonal. V druhej časti sa hralo najmä pred martinským bránkárom, ale v 37. minúte gólovo opäť udreli hostia. V 37. minúte sa Dírer neunáhlil so strelou medzi kruhmi, posunul puk voľnému Cipulisovi a ten prestrelil Halásza.

Košičanom sa vydaril vstup do tretej tretiny, v ktorej znížili na 2:3 už po 23 sekundách. Šedivého strelu tečoval Suja a Dzubina bol bezmocný. V 49. minúte sa už Košičania radovali z vyrovnávajúceho gólu, no hlavný rozhodca po porade s videorozhodcom gól pre hru vysokou hokejkou neuznal. Domáci si však všetko vynahradili už v nasledujúcej akcii. Na Jenčíkovu prihrávku si nakorčuľoval Spilar a zblízka prekonal Dzubinu. Tretia tretina patrila Košičanom a tí svoju prevahu potvrdili aj v 52. minúte. Hrnka prihrávkou spoza bránky hľadal Milého, no puk do martinskej bránky nešťastne zrazil obranca Dlouhý - 4:3. Hostia v 60. minúte skúsili aj hru so šiestimi hráčmi, ale napriek tlaku sa im vyrovnať nepodarilo.

Po "tradičnom" obrate do Ligy majstrov

Hokejisti HC Košice si víťazstvom 4:3 nad MHC Martin v 51. kole zabezpečili víťazstvo v základnej časti Tipsport ligy. "Oceliari" v zápase prehrávali 0:2 aj 1:3, no napokon sa im podarilo zvíťaziť, vďaka čomu si zároveň poistili aj účasť v Lige majstrov.

Na čele tabuľky majú Košice tri kolá pred koncom už nedostihnuteľný náskok a tak je jasné, že do play off pôjdu ako najvyššie nasadený tím. Ich prvenstvo v základnej časti zároveň znamená istotu účasti v Lige majstrov. V nej východniari učinkovali aj v prvých dvoch ročníkoch.

HC Košice - MHC Martin 4:3 (0:0, 1:3, 3:0)

Góly:
24. Jenčík (Chovan), 41. Suja (Šedivý), 49. Spilar (Jenčík), 52. Hrnka (Deyl) - 22. Rzavský (Sprukts), 23. Poliaček (Murček), 37. Cipulis (Dírer, Galamboš). Rozhodovali: Orolin - Bednár, Smrek, vylúčení: 2:5 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3044 divákov. Zmeny: 23. Halász (Koš.) namiesto Melicherčíka

Povedali po zápase:
Rostislav Čada, tréner HC Košice:
"Dnes sme mali prvú možnosť vyhrať základnú časť a to nám zväzovalo ruky i nohy. V úvode zápasu sme nehrali úplne zle, ale chýbal nám dôraz a neboli sme to my, kto strelil prvý gól. Naopak, po individuálnych chybách sme dostali dva góly. O to viac si cením úsilie a prácu hráčov, ktoré viedli k víťazstvu v dnešnom zápase i v základnej časti."

Ivan Dornič, tréner MHC Martin: "V prvom rade gratulujem domácemu trénerovi k víťazstvu. Jeho tím dokázal otočiť výsledok z 1:3 na 4:3. Naši hráči však urobili maximum. Obrana nášho tímu bola preťažená. Mali sme viacero hráčov zranených a počas zápasu ešte odstúpil obranca Jáchym. V obrane museli zaskakovať útočníci. Košice na nás v tretej tretine vyvinuli veľký tlak. Naši hráči sa nemajú za čo hanbiť."


Trenčín podľahol Banskej Bystrici 3:6

Bystričania od začiatku zápasu dominovali na ľade, boli útočnejším mužstvo a aktivitu už v prvej tretine pretavili do troch gólov. Skóre otvorili v šiestej minúte, keď strelu Gilliesa brankár Chábera iba vyrazil a Lucienius mieril z ľavej strany do odkrytého priestoru – 1:0. Vyrovnať na druhej strane mohol Pataky, ale nenašiel s pukom priestor za chrbtom Bacashihuu. Mohlo ho to mrzieť, pretože domácim sa naskytla presilovka a v nej Kytnár tečoval puk po strele Roussela od modrej – 2:0. O tretí zásah sa postaral po strele Matouška a vyrazenom puku agilný Zigo.

V druhej tretine pokračovala dominancia Bystričanov. Avšak po strate puku v útočnom pásme pykali z brejku. D. Hudec našiel v prečíslení dvoch na jedného Melichárka a ten sa pred gólmanom 'baranov' nemýlil – 3:1. Domácich tento moment nijako nerozhodil. Lunter v 29. minúte z pravej strane poslal šikovne puk na ľavú do voľného priestoru Sandgrenovi, ktorý pálil efektne – 4:1. Ubehla iba minúta a stav sa menil opäť. Tománek to skúšal na Cháberu dvakrát, ale puk tam poslal až dobre postavený Bortňák pri ľavej žrdi – 5:1. Šancu teda dostal druhý gólman Kutej a aj ten pomerne rýchlo inkasoval. Konkrétne v 35. minúte. Lunter spoza bránky prešiel pred ňu a nikým neatakovaný mal dostatok času aby si vychutnal túto situáciu – 6:1. V závere druhej tretiny hostia znížili kurióznym gólom. Rozhodcovia avizovali vylúčenie trenčianskeho hokejistu, Bystričania hrali v šestici a po prihrávke Kytnára z rohu ihriska, ktorý dostal hit od protihráča, nezachytil na modrej čiare puk zaskočený Petran, ktorý tak poputoval do opustenej bránky – 6:2. Zásah bol pripísaný brankárovi Kutejovi, ktorý sa ako posledný dotkol puku.

V tretej tretine najprv nevyužili šance domáci Zigo sám pred bránkou a na opačnej strane nepretavil do gólovej podoby sólo v oslabení Gašparovič. Dukla sa predsa len radovala zo zníženia stavu v 54. minúte v presilovke. Gašparovič naservíroval puk voľnému Sojčíkovi, ktorý ho poslal pri pravej žrdi za Bacashihuu – 6:3. To bolo však zo strany oboch tímov všetko. Domáci si už vývoj duelu postrážili a zaslúžene vyhrali.

HC '05 iClinic Banská Bystrica - HK Dukla Trenčín 6:3 (3:0, 3:2, 0:1)

Góly:
6. Lucenius (Gillies, Sandgren), 12. Kytnár (Roussel, Lucenius), 15. Zigo (Lunter, Matoušek), 29. Sandgren (Lunter, Matoušek), 30. Bortňák (Tománek, Majdan), 35. Lunter – 27. Melichárek (D. Hudec), 40. Kutej, 54. Sojčík (Gašparovič). Rozhodovali: Baluška, D. Konc – Tvrdoň, Výleta, vylúčení: 5:3, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 1993 divákov

Povedali po zápase:
Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice:
"My sme mali dobrý vstup do zápasu, konečne nám vyšla prvá tretina. Dobre sme korčuľovali. Hlavne prvé dve tretiny sme hrali veľmi dobre. Až za stavu 6:2 prišiel taký útlm, no to iba pre to, že už bolo o zápase rozhodnuté. Trenčín sme pustili k zopár šanciam, no napokon sme zápas doviedli do víťazného konca. Je to zaslúžené víťazstvo a chalanom môžem poďakovať za výkon, pretože hlavne prvé dve tretiny boli také, aké by sme chceli hrať. Čo sa týka nášho kuriózneho vlastného gólu na 6:2, nuž niekomu sa také niečo nestane ani raz v živote a nám sa už takéto niečo stalo druhýkrát v sezóne."

Marcel Hanzal, tréner Trenčína:
"Nebudem zápas nejako rozmazávať, pretože nemám čo hodnotiť. V prvej tretine nás domáci pritlačili v našej obrannej tretine a dostali sme tri góly. Ťažko sa v Bystrici otáča takéto skóre. Navyše súper veľmi dobre korčuľoval. Znížili sme napriek tomu na 3:1 a čakali na ďalšie šance, no domáci pridal góly a prakticky už bolo po zápase. Mrzí ma, že chlapci nedodržali to, čo sme si povedali pred zápasom. Nemôžeme prísť do Bystrice takto nepripravení. Chceli sme držať 0:0 čo najdlhšie a hrať na výsledok 2:1, či 3:1. To sa nám nepodarilo. Domáci tím bol lepší, vyhrával osobné súboje, lepšie korčuľoval, preto zaslúžene zvíťazil."


Piešťany tesne zdolali Zvolen

Domáci začali aktívnejšie a aj sa ujali vedenia, keď Šimíček vystihol rozohrávku Zvolena, v nájazde bol faulovaný a hlavný rozhodca nariadil trestné strieľanie. Šimíček si nájazd zopakoval a poslal domácich do vedenia. Možnosť vyrovnať mal počas presilovky L. Jurík, ale prihrávka pred prázdnu bránku mu prešla pomedzi nohy. Zvolenčania neskôr vyrovnali Klímom, ktorý strelou švihom spomedzi kruhov nedal Nagyovi šancu.

V úvode druhej časti dostali Piešťany možnosť presilovky, ktorú využili. Nahodený Filipov puk tečoval pred Barošom Tibensky, puk zostal dezorientovanému gólmanovi medzi betónmi, a Tibenský ho dotlačil do siete – 2:1. Zvolenčania po góle zvýšili obrátky a hoci v 29. minúte dostali možnosť presilovky, hlavný rozhodca svoje rozhodnutie nakoniec odvolal. Zvolenu to nevadilo, pretože o dve minúty už vyrovnal Bruno Mráz, ktorý po niekoľkých odrazoch dostal puk za dezorientovaného Nagya – 2:2. V 33. minúte však dostali domáci jeden a pol minútovú presilovku o dvoch hráčov, ktorú využil strelou príklepom S. Hudec – 3:2.

V tretej časti začínalo obliehanie a dobýjanie domácej bránky. „Havrani“ dlho odolávali pokusom Zvolenčanov aj vďaka Nagyovi, no tlak, ktorí hostia vyvinuli, sa udržať nedal. V 56. minúte nakoniec dotlačil puk do siete Klhúfka – 3:3. Zvolen po góle v tlaku neustal a po strele Demitersa zvonila domáca žrď. Gól nepadol už ani v domácej presilovke a stretnutie išlo do predĺženia.

Ani v ňom sa nerozhodlo a Piešťany si druhýkrát po sebe zopakovali nájazdy, tentokrát so šťastnejším koncom, keď ako jediný premenil nájazd domáci Ručkay.

ŠHK 37 Piešťany – HKM Zvolen 4:3 pp a sn (1:1, 2:1, 0:1 – 0:0, 1:0)
Góly:
6. Šimíček (trest. str.), 24. Tibenský (Filip, Školiak), 35. S. Hudec (Belluš, Tibenský), rozhodujúci nájazd Ručkay – 15. Klíma, 31. Mráz (Klhůfek, J. Jurík), 55. Klhůfek (J. Jurík, Mráz). Rozhodovali Jonák, Goga – Junek, Šefčík, vylúčení: 2:5, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, 899 divákov

Povedali po zápase:
Branislav Jánoš, asistent trénera Piešťan:
"Prvá tretina bola z našej starý dobrá, dostali sme do vedenia. V druhej časti Zvolen pridal na dôraze, čo nám začalo robiť problémy, no chlapci odviedli jeden fakt bojovný výkon. Za to im patrí veľká vďaka a sme radi, že sme získali dva cenné body, hoci sme pri troche šťastia mohli získať tri."

Josef Turek, tréner Zvolena: "Nepodali sme taký výkon, aby sme si z Piešťan odviezli tri body. Musím uznať, že Piešťany boli dnes silný súper. Dostali sme gól počas oslabenia o dvoch hráčov, ale v tretej časti sme zabrali, boli sme lepším tímom a podarilo sa nám vyrovnať. Mali sme jednu dobrú šancu aj v predĺžení, ale rozhodlo sa v nájazdoch, v ktorých sme sa my nepresadili."


Tabuľka:
1. Košice 48 26 9 4 9 142:84 100
2. Nitra 48 28 3 1 16 156:128 91
3. Zvolen 47 23 6 6 12 165:123 87
4. B.Bystrica 48 24 4 4 16 151:112 84
5. Poprad 47 18 3 9 17 135:137 69
6. Žilina 47 18 4 6 19 114:129 68
7. Trenčín 47 15 7 7 18 112:134 66
8. Martin 47 13 3 4 27 99:124 49
9. Piešťany 47 11 5 4 27 109:151 47