Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Zvolen zdolal Poprad, Košice vyhrali v Žiline

Na snímke zľava Pavel Klhůfek (Zvolen), Petr Chaloupka a Aleš Ježek (obaja Poprad) v zápase 16. kola hokejovej Tipsport Ligy HKm Zvolen - HK Poprad v piatok 28. októbra 2016 vo Zvolene. Foto: TASR/Branislav Račko

Hokejová Tipsport Liga dnes pokračovala zápasmi 16. kola.


Bratislava 28. októbra (TASR) - Hokejisti HC Košice sú po piatkových zápasoch 16. kola najvyššej slovenskej súťaže na čele tipsportligovej tabuľky so ziskom 40 bodov. Svoje konto obohatili víťazstvom 4:3 po samostatných nájazdoch v Žiline. Nové Zámky si na domácom klzisku v súboji nováčikov poradili s Liptovským Mikulášom vysoko 7:0.

HKM Zvolen – HK Poprad 3:0

Zvolen 28. októbra (TASR) - V úvodnej tretine mali sprvu viac aktivity hostia. Na nohy ich postavila dobre zahraná presilovka, no nedokázali v nej skórovať. Najväčšiu šancu nevyužil z medzikružia Lichanec, dobrý zákrok predviedol Baroš. Domáci z prvej vážnejšej šance dokázali otvoriť skóre. Prihrávku McGregora z ľavej strany od mantinelu zužitkoval sám pred brankárom Pajpachom Bruno Mráz. Uplynulo iba sedem sekúnd a bolo 2:0. Spoza kruhu a popradského hráča napriahol Žilka a brankár spod Tatier opäť kapituloval. Do prestávky mohlo byť aj 3:0, ak by prečíslenie neprekombinovali McGregor s Mrázom.

V prostrednom dejstve sa hralo opatrnejšie. Riedko zaplnený štadión nevidel vyložené príležitosti, ale mohol sa tešiť z gólu v 28. minúte. Tentoraz vystrelil spoza hráča Martin Ďaloga a vyhnal Pajpacha z bránky. Nahradil ho Šúrek, ktorý v oslabení takmer inkasoval. Mráz však mieril tesne vedľa a Klhůfek netrafil puk pred odkrytou popradskou svätyňou. Na opačnej strane sa snažil potešiť svojho otca na tribúne mladý Bondra, v sľubnej pozícii Baroša neprekonal.

V tretej tretine mohli Popradčania znížiť, hrali dokonca presilovku o dvoch hráčov, v ktorej mal veľkú šancu Rapáč, ale zaskvel sa Baroš. Tlak hostí narastal, ale chýbala účinná a najmä presná koncovka. Na brankárovi Zvolena si vylámali zuby najmä Lapšanský a Lichanec. Podtatrancom nebolo súdené skórovať, takže dramatický záver sa pod Pustým hradom nekonal, hoci nervozity na ľade bolo viac než dosť.
HKM Zvolen – HK Poprad 3:0 (2:0, 1:0, 0:0)
Góly: 16. B. Mráz (McGregor, Klhůfek), 16. Žilka (Mart. Ďaloga, L. Jurík), 28. Mart. Ďaloga (Žilka, Valenta). Rozhodovali: P. Müllner – Šefčík, Junek, vylúčení: 7:7, navyše: J. Brejčák (Poprad) 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, 927 diákov

Zostavy a striedania:
Zvolen: Baroš – Hraško, Andersons, Plechanov, Valenta, M. Ivan, Hataš, Habšuda, Dubeň – Klhůfek, B. Mráz, McGregor – Puliš, P. Zuzin, Majdan – Žilka, L. Jurík, Mart. Ďaloga – Misenev, I. Jakubík, Šimíček

Poprad: Pajpach (28. Šúrek) - Kurali, R. Suchý, Š. Fabian, Dinda, Brejčák, Chaloupka, E. Bagin, Lubor Pokovič - B. Rapáč, Mlynarovič, Lapšanský - Semorád, Zagrapan, Kroták - Abramov, Troliga, Ježek - Štrauch, Lichanec, D. Bondra

Povedali po zápase
Milan Staš, tréner Zvolena:
"Začali sme nervózne a príliš opatrne. Dôležitosť zápasu bola daná jasne, my sme nechceli prehrať a všetko sme tomu podriadili. Súper bol zo začiatku lepší, ale po našich dvoch góloch odišla nervozita z našich hokejok a nohy boli ľahšie. Zlepšili sme pohyb, hrali trpezlivo a dosiahli napokon aj tretí gól, ktorý nás upokojil. Potom sme už iba kontrolovali hru do konca zápasu. Pod našu výhru sa podpísal výborný výkon brankára Baroša."

Petr Jonák, tréner Popradu: "Mali sme perfektný vstup do zápasu, dostali sme súpera pod tlak. Potom sa však domácim z ničoho nič podarilo za sedem sekúnd streliť dva góly a tým sa nakopli. Druhá tretina sa vyrovnala, ale opäť dal Zvolen gól, možno bol o niečo lepší. V tretej časti hry sme dominovali, ale, žiaľ, nevedeli sme prekonať brankára Baroša, ktorý v piatok súperovi vyrobil víťazný zápas."

Samuel Baroš, brankár Zvolena:
"V prvom rade som rád za víťazstvo, lebo sme veľa duelov prehrávali. Nula poteší tiež, inkasovali sme totiž aj mnoho gólov. Teraz je hlavné, že sme sa chytili a dali sme prv góly my než súper. Poprad mal šance, i vyložené, takže som sa nenudil."

MsHK Žilina - HC Košice 3:4 pp a sn

Žilina 28. októbra (TASR) - Šláger kola sa hral od úvodu v dobrom tempe. O čosi viac aktívnejší dopredu boli hostia, ktorí viackrát preverili pozornosť Tomeka. V 12. min šli do vedenia, keď chybu domácich na ľavej strane pri mantineli potrestal gólom spomedzi kruhov Bicek. Košičania prišli o minútu neskôr o Hričinu, ktorý sa zranil pri mantineli v súboji s Prokopom. Domáci bek dostal za faul trest do konca zápasu a hostia navyše hrali päťminútovú presilovku, no sami si ju faulom pokazili a v hre 4 proti 4 mali nebezpečné akcie aj "vlci". V závere tretiny hrali domáci presilovku a Švihálek mohol vyrovnať, no v dobrej pozícii pred Habalom minul bránku.
Na snímke vľavo Juraj Jurík, pred bránkou Tomáš Tomek (obaja Žilina), Radim Hruška (Košice) a Miroslav Macejko (Žilina) počas hokejového zápasu 16. kola Tipsport ligy MsHK Žilina – HC Košice v Žiline 28. októbra 2016.
Foto: TASR/Erika Ďurčová

Druhú tretinu začali domáci aj vďaka presilovke lepšie, no potom sa hra vyrovnala a príležitosti si utvárali oba tímy. Brankári Tomek aj Habal však dobre strážili svoje územia, a tak sa skóre menilo až v nerovnovážnom stave. Domáci hrali presilovku, no dovolili v nej Košičanom ísť do prečíslenia a skúsení Nagy s Miklíkom zariadili v 35. min hosťom druhý gól. "Vlci" však ešte v rovnakej presilovke o minútu neskôr zásluhou Húževku znížili a v 38. min vyrovnali. Jankovič zastavil prienik Šveca nedovolene a český útočník "vlkov" sa z trestného strieľania po prvý raz v sezóne gólovo presadil.

Aj tretia časť priniesla veľmi dobrý hokej zásluhou oboch tímov. Šance sa striedali na oboch stranách, diváci sa nenudili a Žilinčania postupne tlačili Košice pred Habala. "Vlci" sa snažili po prvý raz v dueli získať vedenie, ale ich snahu zabrzdilo vylúčenie. V ňom sa aj vďaka obetavej hre a Tomekovi ubránili a následne mali sedem minút pred koncom výhodu presilovky aj oni. Nevyužili ju, no 84 sekúnd pred koncom sa domáci tešili po tretí raz. Hovorka zachytil rozohrávku súpera a bekhendovým zakončením prekonal Habala. Hostia si vzali oddychový čas, minútu pred koncom začali hrať bez brankára a pol minúty pred koncom nakoniec poslal zápas do predĺženia Nagy, o čom však musel rozhodnúť až videorozhodca po dlhom skúmaní záznamu.

V predĺžení sa oba tímy veľmi dopredu nehrnuli a šance na oboch stranách zostali nevyužité. V závere extra času síce Košičania pritlačili domácich, ale rozhodnúť zápas nedokázali.

Pre problémy s rolbou sa na samostatné nájazdy čakalo dlhšie ako obvykle, ale nakoniec sa ľadovú plochu v Žiline podarilo upraviť do želaného stavu. V lotérii samostatných nájazdov sa rozhodlo až v štvrtej sérii, keď Nagy rozhodol o výhre Košíc 4:3.
MsHK Žilina - HC Košice 3:4 pp a sn (0:1, 2:1, 1:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 37. Húževka (Mikuš), 38. Švec (tr. str.), 59. Hovorka - 12. Bicek (Bartoš, Klíma), 36. Miklík (Nagy), 60. Nagy (Miklík, Dudáš), rozhodujúci nájazd Nagy. Rozhodovali: Konc, Valach - J. Tvrdoň, M. Orolin, vylúčení: 6:7, navyše: Prokop (Žilina) 5+DKZ, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:1, 1389 divákov

Zostavy:
Žilina: Tomek – Denis Rehák, P. Mikuš, D. Brejčák, Kříž, Drábek, Macejko, Gutwald, Prokop – Handlovský, Hovorka, Matis – J. Jurík, Húževka, Rogoň – Švihálek, Holovič, Konečný – Gmitter, Ondruš, E. Švec.

Košice: Habal – Dudáš, Deyl, Jankovič, Šmach, Šedivý, Matejka, Pavúk, Michalčin – Miklík, Boltun, Nagy – Bicek, T. Klíma, Bartoš – Hričina, J. Milý, T. Varga – Hruška, Šoltés.

Povedali po zápase
Milan Jančuška, tréner Žiliny:
"Bol to veľmi dobrý zápas z oboch strán. Škoda našich individuálnych chýb, najmä tá v našej presilovke by sa nemala stávať. Napriek tomu sme otočili na 3:2, predviedli sme parádny výkon. Diváci videli dobrý hokej, šance na oboch stranách, výborné výkony oboch brankárov. Gól na 3:3 si pozriem určite ešte zo záznamu, mám pocit, že bol dosiahnutý nohou. Aj napriek prehre bolo vidieť na našom tíme pohodu. Škoda, boli sme blízko k zisku troch bodov."

Rostislav Čada, tréner Košíc:
"Videli sme bojovné a zaujímavé stretnutie, ktoré sa skončilo spravodlivou remízou v riadnom hracom čase. Ani jeden tím sa neuspokojil s remízou, domáci otočili stav, my sme vyrovnali v power play. V nájazdoch sme boli vďaka kapitánovi Ladislavovi Nagyovi úspešní."

HC Nové Zámky - MHK 32 Liptovský Mikuláš 7:0

Nové Zámky 28. októbra (TASR) - Ako prví sa v súboji nováčikov ocitli vo vážnejšej šanci domáci Tibenský s Dubecom, no druhý menovaný sa nedostal k ideálnemu zakončeniu. V 5. minúte zaviezol puk po pravej strane do útočnej tretiny Sandgren, naservíroval ho spätne medzi kruhy Paulovičovi a ten strelou švihom prekonal Nagya v bráne hostí. O niekoľko okamihov sa v dobrej šanci ocitol domáci Pitule, no bez gólového efektu. Čo sa nepodarilo jemu, dokázal zakrátko Bahenský, ktorý sa presadil ihneď po vhadzovaní. Novozámočania pokračovali v nátlakovej hre, no ich šance zostali nevyužité. V polovici prvej tretiny dostali domáci príležitosť hrať presilovú hru, v jej závere paradoxne prvýkrát vážnejšie pohrozili hostia, konkrétne Sukeľ. Počas ďalšej presilovej hry sa dostal k zakončeniu Saarinen po Brabencovom prieniku, no Nagy si bránku postrážil. Na druhej strane zasiahol po Sukeľovom teči Uramovho puku dobre Lundström.

Do druhej časti stretnutia vstúpili tímy aktívne, novozámocká príležitosť v podaní Lelkeša však zostala nevyužitá. Na druhej strane vyrobili pred brankárom domácich rozruch bratia Hunovci, gól z toho síce nebol, no Liptáci dostali aspoň šancu zahrať si presilovku. Ani z tohto obláčiku však nezapršalo, keďže domáci dobre blokovali strely. V 32. minúte rozjasal tribúny Pitule, keď si s Čaládim dobre nakorčuľovali na útočnej modrej na Mäkinenovu prihrávku spoza Lundströmovej bránky. Slovenský útočník prenechal puk českému kolegovi a ten nedal brankárovi Liptákov šancu. V 36. minúte rozohrali Novozámočania ďalšiu presilovú hru, obranca nahodil puk od modrej čiary na bránku a Hvila z následnej skrumáže skóroval. To však zo strany domácich nebolo všetko, 138 sekúnd pred koncom druhej tretiny sa presadil Lelkeš, ktorý do odkrytej bránky usmernil Tibenského nezištnú prihrávku.

Záverečnú tretinu odštartovali domáci takmer štvorminútovou hrou v početnej výhode, no bez gólového zakončenia. Napriek päťgólovému vedeniu domáci nepoľavili a v 46. minúte sa zblízka presadil Fín Saarinen. Hostia sa snažili streliť aspoň čestný gól, no aj vďaka dobrému pohybu, aktivite domácich hráčov a najmä Lundströmovi v bránke sa im to nepodarilo. Naopak, pridať siedmy gól mohli Nové Zámky, čo sa aj stalo. Dielo skazy dokonal siedmym zásahom do liptovskej siete 42 sekúnd pred koncom zápasu Drtina.
HC Nové Zámky - MHK 32 Liptovský Mikuláš 7:0 (2:0, 3:0, 2:0)
Góly: 5. Paulovič (Hudec, Sandgren), 7. Bahenský (Brabenec), 32. Pitule (Čaládi, Mäkinen) 36. Hvila (Drtina, Chovan), 38. Lelkeš (Tibenský, Dubec), 46. Saarinen (Brabenec, Drtina), 60. Drtina (Brabenec). Rozhodovali: Jonák - Návratek, Výleta, vylúčení: 4:6, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1572 divákov

Zostavy:
Nové Zámky: Lundström – Ďurčo, Drtina, Čížek, Sandgren, Chovan, Mäkinen, Maier, Sucharda - Bahenský, Brabenec, Saarinen - Hvila, Hudec, Paulovič - Fábry, Pitule, Čaládi - Tibenský, Lelkeš, Dubec

Liptovský Mikuláš: Nagy – Šiška, Mezovský, Makovský, Nádaždi, Moravčík, Kadlubiak, Oravec, Bobček – Richard Huna, Róbert Huna, Rudolf Huna - Uram, Sukeľ, Kriška – Laco, Piatka, Faith – Kabáč, Stümpel, Števuliak

Povedali po zápase
Július Pénzeš, tréner Nových Zámkov:
"Zápas bol od začiatku do konca hraný vo vysokom tempe. Prvá šanca Liptovského Mikuláša nás nakopla a potom sme už držali opraty zápasu pevne v rukách. Mali sme šance, konečne sme ich zrealizovali a je to pre nás odmena za to, čo sme v piatok predviedli. Som rád, že sme vydržali v tomto tempe až do konca. Padlo nám tam zopár gólov po pekných akciách. Toto víťazstvo pred domácimi divákmi ma veľmi teší, pretože som v Nových Zámkoch ešte nevyhral. Výhra je aj odmena pre divákov pred reprezentačnou pauzou. Budeme pokračovať v tom, ako pracujeme, a verím, že sa dočkáme viacerých takýchto zápasov. Poďakovanie patrí celému mužstvu aj s brankárom, ktorý nás v krízových situáciách podržal. Som rád, že sme to zvládli na nulu."

Róbert Spišák, tréner Liptovského Mikuláša: "Myslím si, že zápas sa začal v dobrom tempe, hneď v úvode sme mali príležitosť, ktorú sme, žiaľ, nevyužili. Potom sme urobili veľa chýb v obranných činnostiach, čo súper dokonale využil a preto sme v piatok nemohli uspieť."

Dukla Trenčín - HC'05 Banská Bystrica 2:3 pp

Trenčín 28. októbra (TASR) - Trenčania do zápasu nastúpili s novým trénerom na lavičke, keď Miloša Holaňa nahradil Josef Turek. Hostia spod Urpína pricestovali v dobrej forme, keď z minulých piatich zápasov vyhrali až štyrikrát. Domáci hokejisti vstúpili do zápasu aktívnejšie, tlačili sa pred Bacashihuu, ale americký brankár dokázal ich pokusy pokryť. V 9. min mohli skóre zápasu otvoriť Banskobystričania, ale Lunter strelou švihom neuspel. O dve minúty sa z prvého gólu zápasu tešili "vojaci". V presilovej hre vystrelil od modrej čiary Holenda a vyrazený puk dorazil do siete pripravený Ölvecký. Radosť z vedenia v podaní domácich trvala iba 43 sekúnd. Bortňák obkorčuľoval bránku a ideálne prihral na Luntera. Ten si odstavil protihráča a do odkrytej časti bránky vyrovnal. Necelých päť minút pred úvodnou sirénou mohol misky váh opäť nakloniť na stranu Trenčína Gašparovič. Samostatný nájazd nedokázal premeniť a nepochodil ani z dorážky. Neuspel ani Tybor, ktorý netrafil odkrytú časť bránky.

Začiatok prostrednej časti hry vyšiel lepšie domácim hokejistom. Cez Mihálika sa do zakončenia predral Tybor a z nájazdu prekonal Bacashihuu po druhý raz. O dve minúty Sojčík nedokázal prekonať hosťujúceho brankára. V 26. min "vojaci" dokázali vyšachovať súpera, ale Tybor Veilleuxov zámer nepochopil. Aktivita bola v tých chvíľach jasne na strane domáceho mužstva. V 32. min si Gašparovič odstavil protihráča a prekvapivo vystrelil z klbka hráčov. Puk sa po teči kotúľal tesne vedľa bránky. A hoci boli "barani" menej aktívni v druhej tretine, mohli vyrovnať. Andrísik našiel v predbránkovom priestore osamoteného Truchnu. Ten si položil Cháberu, ale nedokázal skórovať.

V záverečnej časti hry sa vojaci snažili predovšetkým poctivo brániť stredné pásmo a nepúšťať súpera do nebezpečného zakončenia. V 47. min ukázal rýchlosť Tybor. Z ľavého kruhu vypálil a Bacashihua mal čo robiť, aby ho udržal vo svojej moci. O minútu Maione dostal puk na ľavú stranu. Snažil sa nájsť lepšie postaveného Surového, ktorý však jeho úmysel nepochopil. V 55. min sa hosťom podarilo vyťažiť z minima maximum. Lunter našiel pred bránkou nakorčuľovaného Kafku, ten vyrovnal na 2:2 a poslal zápas do predĺženia.

Rozhodnutie priniesla druhá minúta predĺženia. Po pošmyknutí Cháberu s Kopeckým dopravil puk do odkrytej bránky Buc a vydoloval pre "baranov" dva body.
Dukla Trenčín - HC'05 iClinic Banská Bystrica 2:3 pp (1:1, 1:0, 0:1 - 0:1)
Góly: 11. Ölvecký (Holenda, M.Novák), 22. Tybor (Švec, Briestenský) – 12. Lunter (Bortňák, Kafka), 55. Kafka (Lunter, Bortňák), 62. Buc. Rozhodovali: Kubuš, Baluška - Synek, Stanzel, vylúčení: 1:2, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 2104 divákov

Zostavy:
Trenčín: Chábera – Holenda, M. Novák, Kozák, Albers, Hatala, Bohunický, Jáchym – Hossa, Ölvecký, T. Kopecký – Gašparovič, Veilleux, Tybor – Sojčík, Šimun, Síkela – Briestenský, Švec

Banská Bystrica: Bacashihua – Wishart, Maione, Kubka, Ďatelinka, V.Mihálik, Matuškin, Róth – Buc, T. Surový, Hickmott – Kafka, Bortňák, Lunter – Lamper, Češík, Matoušek – Truchno, Tamáši, Andrisík

Povedali po zápase
Josef Turek, tréner Trenčína:
"Musím pochváliť celý tím. Hráči nechali na klzisku všetko. Išli na doraz. Narazili sme na veľmi kvalitného súpera. O všetkom napokon rozhodli individuálne chyby. Za stavu 2:1 sme mohli pridať tretí gól. V poslednej tretine sme už nedokázali udržať tempo."

Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: "Vedeli sme, že v Trenčíne na nás čaká náročný zápas. Dukla má kvalitné mužstvo. Domáci boli nabudení. Prvú polovicu zápasu sme hrali veľmi zle, no podržal nás brankár. V druhej sme sa zlepšili a utvárali si šance. Hráči ukázali charakter a v predĺžení sme mali viac šťastia. Dva body majú cenu, veď výsledok sa nerodil ľahko."