Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

TIPSPORT LIGA: Nitra prehrala s Banskou Bystricou 1:2

Archvna fotografia: Henrich Ručkay z Nitry (vzadu) v treťom zápase finále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HK Nitra - HC´05 Banská Bystrica 19. apríla 2017 v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vo štvrtok sa tímy stretli vo štvrtom zápase finále play off hokejovej Tipsport extraligy. Zápas rozhodli v 3. tretine banskobystrickí Barani.

Nitra 20. apríla (TASR/Teraz.sk) - Hokejisti HC'05 iClinic B. Bystrica zvíťazili vo štvrtkovom štvrtom súboji finále play off Tipsport Ligy na ľade HK Nitra 2:1 a v sérii vedú už 3:1 na zápasy. Domáci viedli od 9. minúty zásluhou gólu Mareka Tvrdoňa, ktorý sa presadil v presilovke o dvoch hráčov, v záverečných 90 sekundách ale hostia predviedli zásluhou Petra Kafku a Tomáša Surového dokonalý obrat.

Séria sa presúva do Banskej Bystrice, kde je v sobotu opäť o 18.00 h. na programe piaty finálový zápas. Domáci "barani" v ňom môžu v prípade víťazstva oslavovať zisk premiérového majstrovského titulu.


Tipsport Liga - 4. zápas finále play off:

HK Nitra - HC'05 iClinic B. Bystrica 1:2 (1:0, 0:0, 0:2)

Góly: 9. Tvrdoň (Slovák, Milam) - 59. Kafka (Surový, Hickmott), 60. Surový (Skalický, Lamper). Rozhodovali: Hradil, Mrkva - Gebauer, Lederer (všetci ČR), vylúčení: 8:11 na 2 min., navyše Versteeg 10 min. za údery - Bortňák 10 min. za napadnutie hlavy a krku, Lamper 10 min. za údery, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 3600 divákov (vypredané).

/stav série 1:2/


Zostavy

HK Nitra: Hartzell - Milam, Ordzovenský, Rais, Mezei, Meland, Versteeg, Pupák, Korím - Macík, Slovák, Blackwater - Ručkay, Krištof, Kutálek - Šiška, Šille, Tvrdoň - Štefanka, Paukovček, Bajtek

HC'05 iClinic B. Bystrica: Lawson - Wishart, Maione, Kubka, Sersen, Carlsson, Mihálik, Rosandič, Ďatelinka - Buc, Surový, Hickmott - Kafka, Zigo, Truchno - Handzuš, Higgs, Skalický - Lamper, Bortňák, Matoušek


Domáci od začiatku zápasu vrhli všetky svoje sily do útoku a v prvej tretine sa hralo jasne v ich réžii. Aktívnou hrou si vypýtali fauly a v 9. minúte sa v presilovke 5 na 3 dočkali úvodného gólu, biliardovú akciu po osi Milam - Slovák zakončil Tvrdoň. Onedlho dostali Nitrania opäť možnosť hrať v početnej výhode o dvoch hráčov, tentoraz ale nemala gólové vyjadrenie, keďže brankára Lawson zneškodnil šancu Blackwatera a Milam delovkou opečiatkoval žŕdku. V 14. min unikol obrane hostí Macík, mieril medzi betóny Lawsona, ten ich ale stihol včas zavrieť. Bystričania sa iba s námahou vymaňovali z tlaku, ojedinelú šancu z brejku v oslabení nepremenil Higgs.

Druhé dejstvo rozkúskovali početné vylúčenia. V 26. min dostali hostia možnosť hrať presilovku 5 na 3, v ktorej hrozili najmä Hickmott s Maionem, Hartzell bol však pozorný. Hra sa pritvrdila, množili sa šarvátky, v 33. min zostal po strete ležať na ľade Šiška, nakoniec dokázal sám zamieriť na striedačku. Vášne vzbĺkli v 34. min, keď sa do seba pustili viacerí hráči, najviac sa činili Versteeg s Lamperom, v pästnom súboji mal navrch nitriansky obranca. Až v závere tretiny sa opäť aktéri vrátili k hokeju, sľubné strelecké príležitosti nevyužili na domácej strane Paukovček a na strane hostí Ďatelinka a Higgs.

V 44. min sa Bystričania postarali o poriadny závar, Buc na jeho konci dokázal dostať puk za bránkovú čiaru, video ale ukázalo, že útočník "baranov" prekonal Hartzella pomocou korčule. Zápas gradoval, Bystričania v snahe vyrovnať zvýšili obrátky, Nitrania však takisto využívali každú príležitosť na nebezpečný ofenzívny výpad. V 50. min Lawson ukázal svoje umenie v nitrianskej presilovke pri strele Slováka, na opačnom konci Higgs nechal vyniknúť Hartzella. Štyri a pol minúty pred koncom riadneho času zachránila domáceho brankára žŕdka, ktorú trafil Surový. Záverečné minúty priniesli šok pre domáci tím. Hostia odvolali brankára, tlakom donútili súpera k chybe, Kafka sa ocitol sám pred Hartzellom a vyrovnal. A to nebolo všetko, defenzíva Nitry znovu zlyhala a 58 sekúnd pred koncom Surový dal aj druhý gól "baranov", ktorí sa tak tešili z víťazstva.

Hlasy po zápase (zdroj: RTVS):

Andrej Kmeč, tréner Nitry: "Zápas mal podobný priebeh ako ten stredajší. V prvej tretine sme boli jednoznačne lepší, vytvorili sme si množstvo šancí, škoda, že sme z nich nedali viac gólov. V závere rozhodli individuálne chyby. Je to neodpustiteľné. Prehrali sme si vyhratý zápas."

Marek Slovák, útočník Nitry: "Pokašľali sme si to sami, lebo sa nevieme koncentrovať 60 minút na zápas. Je to náročné a ešte to bude náročné, ale určite nehádžeme uterák do ringu. Ideme stále bojovať. Darovali sme dve víťazstvá Bystrici. To nie je dobré."

Juraj Štefanka, útočník Nitry: "Mali sme to dobre rozpracované. Myslím si, že sme hrali dobre. Dobre sme ich držali od našej bránky, bohužiaľ, záverečné dve minúty nám veľmi nevyšli. To isté sa nám stalo v stredu, nepoučili sme sa. Stali sa chyby, taký je hokej."

Vladimír Országh, tréner B. Bystrice: "Začali sme veľmi zle, akoby nám jedno víťazstvo v Nitre stačilo. Domáci sa dostali na koňa, nás podržal brankár. Zle sme hrali presilovky, naopak oslabenia nám vychádzali. V tretej tretine sme sa začali viac tlačiť do súperovej bránky, vypracovali sme si šance, išli vyrovnaniu naproti a napokon sa ku nám priklonilo 'šťastíčko'."

Tomáš Surový, útočník B. Bystrice: "Sme radi, že sme tu vyhrali obidva zápasy, ale už teraz sa pripravujeme na piaty duel."

Michal Handzuš, útočník B. Bystrice: "Takisto ako včera, hokej sa hrá do posledných sekúnd. Zápas nám hlavne v úvode nevyšiel, ale vedeli sme, že Nitra na nás vybehne. Potom sme sa začali dostávať do zápasu. Ten záver bol hop alebo trop. Dnes nám to znovu vyšlo."