Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

TIPSPORT LIGA: V prestrelke pod Tatrami Poprad zdolal Nové Zámky

Na ilustračnej snímke sa hráči Popradu tešia z gólu. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Podtatranci zdolali v 22. kole našej najvyššej hokejovej súťaže svojho súpera 7:5.

Poprad 24. novembra (TASR) - Podtatranci zdolali svojho súpera 7:5.

HK Poprad - HC Micron Nové Zámky 7:5 (1:0, 4:4, 2:1)
Góly: 17. Lichanec, 25. Paločko (Lichanec, Brejčák), 29. Svitana (Brejčák, Mlynarovič), 32. Svitana (Brejčák, Štrauch), 38. Štrauch (t.s.), 44. Brejčák (Mlynarovič, Svitana), 60. McDowell (Brejčák, Mlynarovič) - 25. Novotný (Cetkovský), 31. Dubec (M. Jass), 33. Plašil (Šimun), 36. Plašil (Lantoši, R. Varga), 47. Zbořil (Hruška, Cetkovský). Rozhodovali: Novák, Lokšík – Výleta, Gavalier, vylúčení: 3:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0, 1118 divákov.

Poprad: Ivanov (6. Gavalier) – Brejčák, McDowell, Fabian, Jáchym, Davydov, König, Ježek, Dinda – Štrauch, Mlynarovič, Svitana – Buc, Heizer, R. Rapáč – Bondra, Vartovník, Abdul – Kroták, Lichanec, Paločko
Nové Zámky: Kováč (32. Romančík) – Salija, M. Jass, Plašil, Novák, Hruška, Šimek, Trška – Cetkovský, Novotný, Zbořil – K. Jass, Škoda, Štumpf – Lantoši, Šimun, Varga – Dubec, Rehák, Fábry


Úvod zápasu poznačilo zranenie popradskej brankárskej jednotky Ivanova, ktoré medzi tromi žrďami vystriedal debutant Gavalier. Pri prvej vážnejšej šanci domácich mal prsty hosťujúci útočník Štumpf. Ten najprv pri prečíslení neprekonal Gavaliera a následne sa po jeho zrážke so spoluhráčom v strednom pásme rútili "kamzíci" v trojici na Kováča. Svitana ale medzeru v jeho výstroji napokon nenašiel. Diváci preto čakali na úvodný gól do 17. minúty počas presilovej hry Nových Zámkov. Hostia ju hrali o poznanie lepšie ako pred nimi Popradčania, ale po ich fatálnej chybe v rozohrávke na modrej čiare unikol osamotený Lichanec. Jeho strela nad Kováčovu lapačku skončila nechytateľne v sieti - 1:0. Desať sekúnd pred odchodom na prvú prestávku mohol ten istý hráč po prihrávke Fabiana zvýšiť na rozdiel dvoch gólov. Proti bola najprv konštrukcia bránky a po nej reflexívny zákrok brankára Nových Zámkov.

V druhej tretine padlo až osem gólov, po štyri na každej strane. Najprv sa v 25. minúte parádne trafil Paločko a Poprad viedol 2:0. Už o pár sekúnd ale hostia znížili zásluhou Štěpána Novotného. Dvojgólové vedenie na domáce hokejky vrátil Svitana, ktorý profitoval z nezištnej bekhendovej prihrávky z medzikružia od Daniela Brejčáka. V 31. minúte ale hostia znova znížili. Strela Marisa Jassa sa od brániaceho hráča odrazila na hokejku Dubeca a pred ním už stála iba prázdna bránka domácich. O necelú minútu si ale Popradčania opäť navýšili náskok o dva góly, keď Svitana znova za Kováčov chrbát usmernil bekhendovú prihrávku od Brejčáka -4:2. Po štvrtom góle Popradu sa z ľadu vypýtal Kováč, ktorého nahradil Romančík. Prestrelka pritom pokračovala ďalej. V polovici 33. minúty sa parádne do šibenice z ostrého uhla trafil hosťujúci Plašil - 4:3. Na zníženie tréner Nových Zámkov reagoval oddychovým časom, čo sa Mikešovým zverencom vyplatilo. Na začiatku 36. minúty dostali hostia na trikrát puk poskakujúci pred prázdnou bránkou Popradu za bránkovú čiaru, šťastným strelcom bol už dvojgólový strelec Plašil. Misku váh napokon pred druhou prestávkou naklonil na domácu stranu Štrauch po nariadenom trestnom strieľaní.

Na začiatku tretej tretiny fauloval Maris Jass a počas jeho signalizovaného vylúčenia sa Novozámčania dopustili ďalšieho faulu. Poprad tak dostal dvojminútovú výhodu presilovej hry 5 na 3. Počas nej sa presadil Brejčák a "kamzíci" už po štvrtý raz vyhrávali rozdielom dvoch gólov. Hostia kontrovali na konci 47. minúty. V početnej výhode sa presadil Zbořil a vykresal pre Nové Zámky nádej na bodový zisk. Tú definitívne zhasol popradský obranca McDowell, keď 13 sekúnd pred koncom stretnutia poslal lobom puk do opustenej brány hostí.

MHK 32 Liptovský Mikuláš - HKM Zvolen 5:7 (3:2, 1:3, 1:2)
Góly: 11. Langhammer (Uram, Kriška), 14. Huna (Suchý), 16. M. Sukeľ (Uram, Kriška), 36. M. Sukeľ (Uram, Langhammer), 56. M. Sukeľ (Uram, Tabaček) - 8. Sikela (Matis), 12. Matis, 28. Ross (Steen), 32. Ďaloga (Ross), 35. Coffman (Ross, Wharton), 59. Steen (Coffman, Obdržálek), 59. Ross (Coffman). Rozhodovali: Goga, Jonák – Rojík, Kacej, vylúčení: 5:8, navyše: Wharton (Zvolen) 10 minút za hrubosť, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0

Liptovský Mikuláš: Košarišťan – Luža, Nádašdi, Moravčík, Tabaček, Suchý, Pacalaj, Nitriansky, Nemec – Uram, M. Sukeľ, Kriška – Števuliak, Langhammer, Huna – J. Sukeľ, Paukovček, Rapáč – Laco, Piatka, Spilar
Zvolen: Šimko – Drgoň, Ross, Hraško, Kováčik, Ťavoda, Wharton, Bokroš, Andersons – Coffman, Steen, Obdržálek – Šišovský, Kytnár, Chovan – Matis, Jurík, Síkela – Török, Fekiač, Ďaloga


Celá prvá tretina držala divákov v gólovom vytržení. V 8. minúte poslal Zvolen do vedenia Síkela, no už o necelé štyri minúty sa domácim podarilo vyrovnať, po tom čo Uramovu prihrávku spoza brány využil Langhammer. Gólová prestrelka na Liptove pokračovala. Stav 1:1 v Mikuláši trval iba deväť sekúnd, keď chybu domácej obrany potrestal Matis. Po druhom inkasovanom góle dokázali Liptáci zmobilizovať sily a zápas opäť vyrovnať po individuálnej akcii Hunu, ktorý na zápas nastúpil aj so štichmi na pravom uchu. Zverenci Pavla Paukovčeka dokázali ešte v prvej časti zápas otočiť, keď v 16. minúte zvýšili na 3:2 zásluhou M. Sukeľa, ktorý využil ukážkovú prihrávku od Urama.

Úvod druhej tretiny bol viac o nepresnostiach a o čakaní na vážnejšiu šancu. V 26. minúte sa dostal odrazený puk na nepokrytého Laca, ten však nechal vo zvolenskej bráne vyniknúť Šimka. Vrece s gólmi sa v Liptove roztrhlo aj v druhej tretine. Zvolenu sa v priebehu desiatich minút podarilo zápas vyrovnať a následne sa dostať aj do dvojgólového vedenia, po tom čo Košarišťana prekonali Ross, Ďaloga a Coffman. Na gólový uragán „bryndziarov“ dokázali Liptáci odpoveď v 36. minúte zásluhou M. Sukeľa.

V 46. minúte mohol vyrovnať Langhammer, no s jeho tvrdou strelou si poradil Šimko. Dobrú šancu ponúkli hostia súperovi svojou nedisciplinovanosťou. V presilovke sa domáci síce držali v útočnom pásme, ale pokusy Paukovčeka a Tabačeka gólom neskončili. Zverenci Pavla Paukovčeka nakoniec využili ďalšiu presilovku, ktorú zahrávali v 56. minúte, po tom čo skompletizoval svoj hetrik M. Sukeľ. Do predĺženia sa zápas nakoniec nedostal. Dve minúty pred koncom sa v nepriehľadnej situácii zorientoval Steen, ktorý zvýšil na 6:5, následne gólom do prázdnej brány uzavrel na konečných 7:5 z pohľadu Zvolenčanov Ross.

Pavol Paukovček, tréner Liptovského Mikuláša: "Chlapcov musím za výkon pochváliť a nemám im čo vytknúť. Podali bojovný výkon, ale ten na body žiaľ nestačil. Dali sme síce päť gólov, ale dostali sme sedem, čo je doma strašne veľa."

Peter Mikula, tréner Zvolena: "Sledoval som zápas Mikuláša s dvadsiatkou na margo čoho sme pripravili taktiku na zápas. Chceli sme hrať otvorený hokej a využiť to, že súper mal zápas zo včera v nohách. Chceli sme vyhrať, čo sa nám podarilo, ale robili sme chyby, ktorých sa musíme v budúcnosti vyvarovať."




HK Nitra – HC 07 ORIN Detva 4:1 (1:1, 2:0, 1:0)

Góly: 7. Mezei (Krištof, T. Mikúš), 26. T. Mikúš (Paulovič, Krištof), 38. T. Mikúš (Paulovič, Krištof), 47. T. Mikúš (Paulovič, Krištof) – 14. Ščurko (Murček). Rozhodovali: Fridrich, Siegel – Synek, Soós, vylúčení: 6:6, navyše: Huňady (Detva) 10 minút za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 2395 divákov.

zostavy:

Nitra: Lawson – Rýgl, Mezei, Ordzovenský, Milam, Versteeg, Korím, Miroslav Pupák – T. Mikúš, Krištof, Paulovič – Šiška, Blackwater, Kutálek – Csányi, Šille, Macík – Fominych, Ondrušek, D. König

Detva: A. Nagy – Kuklev, Martin Chovan, Sládok, F. Fekiač, Šimon, Gachulinec, Vyskoč, Jendroľ – Utkin, Surovka, Tibenský – Ščurko, Murček, Milý – Žilka, Matúš Chovan, Videlka – Surový, Huňady, Ondris


Prvú šancu zápasu medzi Nitrou a Detvou mal v 2. minúte Blackwater, ale jeho strela spomedzi kruhov neprešla za Nagyov chrbát. V 5. minúte sa z pravej strany natlačil Macík, ktorého zakončenie skončilo na žŕdke. O dve minúty sa už skóre menilo, keď Krištof našiel nikým nekrytého Mezeia a ten vymietol všetky pavučiny v detvianskej bráne – 1:0. Príležitosť na zvýšenie skóre mali domáci v dvojminútovej presilovke o dvoch hráčov, ktorú však nevyužili. Zákonite prišiel trest, keď na opačnej strane využil v 14. minúte presilovú hru Detvy presnou strelou Ščurko – 1:1. Vedenie mohol prinavrátiť „corgoňom“ Ordzovenský, ale spomedzi kruhov neprekonal Nagya.

Na začiatku druhého dejstva mal veľkú šancu Matúš Chovan, ktorý sa rútil sám na Lawson, ale netrafil bránu. V 26. minúte ukázal skvelú súhru prvý nitriansky útok, keď po Paulovičovej zadovke zakončoval v pokľaku T. Mikúš a Nagy bol bez šance – 2:1. V 37. minúte podržal domácich brankár Lawson po šanci Milého a následnej dorážke. V 38. minúte poslal Nitru do dvojgólového vedenia druhým gólom v zápase T. Mikúš – 3:1.

Do tretej tretiny vstupovali hostia s ťažkou úlohou a veľkú ranu im zasadil v 47. minúte hetrikový hrdina T. Mikúš – 4:1. Detva sa mohla dostať do zápasu vďaka presilovej hre o dvoch hráčov, ale z tejto výhody dokázali vyťažiť iba šancu Ščurka, ale Lawson bol pozorný. Nitrania si zápas už postrážili a hosťom nedali šancu na zvrat zápasu.


Antonín Stavjaňa, tréner Nitry:
"Čakajú nás za dva dni dva zápasy proti tímom z oboch pólov tabuľky. Dnes to bola Detva, ktorá je v tabuľke dole a hráči k tomu zo začiatku nepristúpili s plnou vážnosťou a spoliehali sa, že súpera poľahky zdolajú. Za stavu 1:1 však boli vyvedení z omylu a museli sme im dohovoriť. Aj za stavu 2:1 tam mal súper na hokejke vyrovnávajúci gól, ktorý Lawson zázračne chytil a v momente sme odskočili na 3:1. Hru sme potom kontrolovali a v závere šetrili sily na zajtrajší zápas v Trenčíne."


Ivan Dornič, tréner Detvy: "Videli sme výborný hokej pred výbornou kulisou z obidvoch strán. Veľkou mierou sa o to pričinilo aj naše mužstvo. Prvá tretina bola veľmi vyrovnaná. Druhá tretina bola tá, ktorá rozhodla. Žiaľ, aj napriek tomu, že sme si vytvorili štyri čisté šance sme ich nedokázali premeniť. Súper využil hneď prvú šancu. Nevedeli sme sa presadiť a ukážkou toho je aj posledná naša akcia, keď Milý prešiel celé klzisko, ale nedokázal dať gól. My musíme popracovať na zakončení a premieňaní šancí, pretože s jedným gólom sa nedá vyhrať proti súperovi, akým je Nitra."



tabuľka:

1. Trenčín 23 16 4 0 3 72:36 56

2. Košice 24 15 0 2 7 75:57 47

3. B.Bystrica 24 13 2 3 6 93:60 46

4. Nitra 24 12 3 2 7 88:66 44

5. Zvolen 23 11 4 2 6 80:65 43

6. Poprad 24 10 4 2 8 68:67 40

7. Žilina 24 9 1 2 12 63:67 31

8. L. Mikuláš 24 6 2 4 12 56:64 26

9. N. Zámky 24 7 2 1 14 59:77 26

10. Detva 24 3 0 2 19 42:91 11

---

11. SR 20 18 3 1 3 11 34:80 14