Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Košice natiahli víťaznú sériu na 11 zápasov, Zvolen zdolal Piešťany

Na snímke sprava brankár Patrik Rybár a Jakub Kania (obaja Piešťany), Radovan Puliš (Zvolen), Samir Saliji (Piešťany) a Emil Bagin (Zvolen)) v zápase 42. kola hokejovej Tipsport Ligy medzi HKm Zvolen - ŠHK 37 Piešťany vo Zvolene 19. januára 2016. Foto: TASR/Branislav Račko

Hokejová liga dnes pokračovala zápasmi 42. kola.


Bratislava 19. januára (TASR) - Hokejisti majstrovských Košíc natiahli svoju víťaznú sériu v Tipsport lige už na jedenásť zápasov. V utorňajšom stretnutí 42. kola zvíťazili na ľade Martina tesne 4:3 po predĺžení a nájazdoch. Ten rozhodujúci premenil skúsený veterán Peter Bartoš.

Lídra tabuľky stíha druhý Zvolen, ktorý doma zdolal Piešťany 5:2 a na prvú priečku stráca sedem bodov. Tretia Nitra vyhrala v Poprade 2:1 po nájazdoch. Desiatu prehru v rade zaknihovali hokejisti poslednej Skalice, ktorí podľahli pred domácim publikom Žiline 2:3.

HKM Zvolen - HK 37 Piešťany 5:2

Prvú strelu na bránku zaznamenal v 3. minúte hosťujúci Kučera, no vzápätí sa po ukážkovej akcii presadili domáci hokejisti. Postarali sa o ňu Mráz s J. Juríkom, ktorý pekným blafákom dostal Zvolen do vedenia - 1:0. V 12. minúte vystrelil z dobrej pozície Žilka, ale puk skončil pod Rybárovou lapačkou. Na druhej strane nepustil Baroš za svoj chrbát Hudecovu strelu, ktorú pred ním ešte tečoval Tibenský. V 15. minúte sa dostal na hranici kruhov k strele švihom Klíma a Zvolen išiel do šatní s dvojgólovým náskokom.

Domáci boli aktívnejší aj v druhom dejstve. V 22. minúte sa na pravom kruhu oprel do puku obranca Krejčí, no Rybár si s jeho pokusom poradil. Jeho náprotivok Baroš si udržal čisté konto aj po troch strelách Svetlíka. Gól na hokejke mal hosťujúci Filip, ale puk do siete nedostal. V 28. minúte sa ocitol sám pred brankárom Škvaridlo, no ani on neuspel. O dve minúty neskôr sa to už podarilo Brabencovi, ktorý tečoval do odkrytej bránky presilovkovú strelu Semoráda a Zvolen viedol už 3:0. Do konca tretiny navyše pridal ešte ďalšie dva góly a zápas tak rozhodol vo svoj prospech. V 35. minúte sa presadil strelou z otočky najlepší kanonier ligy spomedzi obrancov Krejčí, ktorý zaznamenal desiaty gól v sezóne, a 35 sekúnd pred druhou sirénou J. Jurík zužitkoval Mrázovu prihrávku - 5:0.

Do tretej tretiny nastúpil v bránke hostí Košarišťan. V 45. minúte Hudecovu prihrávku spoza bránky zužitkoval Hrehorčák a Piešťany znížili na 1:5. V závere poslednej tretiny sa už len dohrávalo, 13 sekúnd pred koncom riadneho času sa strelecky presadil ešte Petráš, ktorý upravil na konečných 2:5.
HKM Zvolen - HK 37 Piešťany 5:2 (2:0, 3:0, 0:2)
Góly:
3. J. Jurík (Mráz, Klhůfek), 15. Klíma (Zuzin, Žilka), 30. Brabenc (Semorád, Juraško), 35. Krejčí (Obdržálek, J. Jurík), 40. J. Jurík (Mráz, Klhůfek) - 45. Hrehorčák (Hudec), 50. Petráš (Mikula). Rozhodovali: Orolin - Bednár, Kollár, striedanie: 41. Košarišťan v bránke hostí namiesto Rybára, vylúčení: 3:3, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 843 divákov.

Povedali po zápase
Josef Turek, tréner Zvolena:
"Po celú dobu zápasu sme boli lepším tímom a zaslúžene sme vyhrali. Chcel by som hráčov pochváliť za veľmi dobrý výkon. Nová posila do obrany sa javila veľmi dobre, ale prídu ešte ďalšie zápasy, tak uvidíme."
Jozef Krišák, asistent trénera Piešťan: "Nechali sme si rýchlo streliť v prvej tretine dva góly. Oproti dobre hrajúcemu súperovi to bolo dnes nad naše sily. V druhej sme sa ešte mohli vrátiť do zápasu pri presilovke. Tam sa nám nepodarilo dať gól. Vzápätí sme dostali na 3:0 a už to potom s nami išlo dolu vodou. Súper bol dnes lepší a gratulujem mu."

MHC Martin - HC Košice 3:4

Domáci nastúpili proti majstrovi v oklieštenej zostave, keď najlepší strelec Skladaný odišiel do Olomouca a Galamboš je zranený. Bolo otázkou času kedy sa favorit presadí. Netrvalo to ani minútu, už v 56. sekunde otvoril skóre Jenčík, keď prešiel cez domácich ako nôž maslom. Domácich to nedeprimovalo. Od 4. minúty mali výhodu presilovky a po peknej kombinácii Murček vyrovnal. Potom to bol viackrát súboj strelcov Košíc Spilara, Hrnku a ďalších s brankárom Dzubinom. Domáci len občas kontrovali, no v 12. minúte sa vyznamenal Halász, keď zmaril šancu Poliačka. Obetavo hrajúci martinskí hokejisti aj naďalej pozorne bránili a tak bol po prvom dejstve nerozhodný stav 1:1.

V úvode druhého dejstva musel zasahovať Halász po dorážke Rzavského. Vzápätí Jenčík v nájazde stroskotal na gólmanovi domácich. V 23. minúte Kokavec zaváhal pred bránkou Košíc. Nedáš-dostaneš sa ukázalo v 26. minúte, keď Češík dorážkou zaistil opäť vedenie pre hostí. Dorničovi zverenci sa však nevzdávali a aj v druhej presilovke boli úspešní, zblízka sa presadil Pokrivčák. Martinskí hokejisti aj v ďalších minútach prekvapujúco držali krok s Košicami, výborne korčuľovali a dočkali sa aj zaslúženej odmeny. V 37. minúte Tabaček využil aj tretiu presilovku Martina, prestrelil Halásza a domáci sa dostali do vedenia.

Martin pokračoval v tretej tretine vo veľmi dobrom výkone a v 41. minúte musel zasahovať Halász po pokuse R. Vargu. V 43. minúte vyskúšal Dzubinu Bicek. V 48. minúte stálo pri Košičanoch šťastie, keď Rzavský zblízka trafil len žŕdku. Potom Košice zvýšili obrátky. V 50. minúte ohrozil Dzubinu Tibor Varga. Dráma vrcholila. V 54. minúte trafil Jenčík do žŕdky a v 56. minúte favorit vyrovnal z hokejky Tibora Vargu. V riadnom hracom čase ani v predĺžení sa nerozhodlo, keď v 62. minúte stroskotal Rzavský na Halászovi a v 63. minúte Bartoš na Dzubinovi.

So srdom bojujúci outsider proti profesorskému výkonu majstra nakoniec získal len bod, keď o víťazstve hostí z nájazdu rozhodol Bartoš.
MHC Martin - HC Košice 3:4 pp a sn (1:1, 2:1, 0:1 - 0:0, 0:1)
Góly:
5. Murček (Surovka, Nemček), 31. Pokrivčák (Jass, Nemček), 37. Tabaček (Dlouhý, Mastejka) - 1. Jenčík (Cebák, Halász), 26. Češík (Lelkeš, Tibor Varga), 56. Tibor Varga (Lelkeš), rozhodujúci nájazd Bartoš. Rozhodovali: Baluška, Snášel - Smerek, J. Tvrdoň, vylúčení: 1:3, navyše: Spilár (Košice) 10 minút za nešportové správanie, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, 1500 divákov

Povedali po zápase
Ivan Dornič, tréner Martina:
"Bol to výborný hokej, diváci museli byť spokojní. Keby mi niekto povedal pred stretnutím, že získame bod, bol by som šťastný. Po takomto priebehu som však sklamaný. Za stavu 3:2 sme nepridali zo šancí štvrtý gól, naopak skúsené Košice vyrovnali. A tak namiesto troch bodov máme po samostatných nájazdoch len bod. Chlapcom nemám čo vyčítať, dali do toho všetko."
Marcel Šimurda, asistent trénera Košíc: "Videli sme rýchle stretnutie. Nám sa podarilo dostať hneď v úvode do vedenia, súper bol však aktívny, efektívny v presilovkách, čo nás zaskočilo a prehrávali sme. V tretej časti sme verili, že výsledok vyrovnáme. Zápas dospel až do samostatných nájazdov, kde sme boli úspešnejší."


HK 36 Skalica - MsHK DOXXbet Žilina 2:3

Domáci začali zápas s náporom, no prišiel prvý útok hostí a tí už v 1. minúte viedli gólom Róberta Hunu. Skaličania mali sériu štyroch presilových hier, no ich hra nemala dôraz a tak ich výhoda zostala nevyužitá. V 13. minúte si však nakorčuľoval popri mantineli Ďaloga a Tomek po jeho delovke strelil puk do siete. Bolo vyrovnané a zdalo sa, že sa domáci chytia. No znovu ich hra nemala presnosť a tak sa tretina skončila nerozhodne.

I úvod druhej tretiny priniesol množstvo nepresností. Domáci sa vo svojej snahe o skórovanie dopúšťali faulov a tak sa hralo prevažne pred Košútom. Prišla 34. minúta a hostia využili presilovú hru, keď Homerovu delovku tečoval Škoda do siete. V nasledujúcich minútach mali domáci ďalšiu početnú výhodu, ale ani z nej sa im nepodarilo streliť gól.

V tretej tretine Žilina pokračovala v aktívnej hre, čo vyústilo v 42. minúte do tretieho gólu z hokejky Handlovského. V nasledujúcej minúte rozhodca nariadil trestné strieľanie, ktoré však Drábek nepremenil. Žilina kontrolovala hru, ktorá sa prevažne odohrávala pri mantineloch. Snaha domácich skorigovať nepriaznivý výsledok bola bezzubá. V závere sa im síce podarilo streliť druhý gól, no ten prišiel v poslednej minúte a tak si Žilina odniesla plný počet bodov.
HK 36 Skalica - MsHK DOXXbet Žilina 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)
Góly:
13. Ďaloga (Mickievics), 60. Mickievics (Reichel, Pašek) - 1. Róbert Huna (Novotný), 34. Škoda (Homer), 41. Handlovský (Škoda, Homer). Rozhodovali: Čech, Úlehla - Kacej, Výleta, vylúčení: 6:7, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 540 divákov

Povedali po zápase
Milan Ružička, asistent trénera Skalice:
"Ja môžem zhodnotiť iba prvú tretinu, potom sme zaostávali za súperom. Mrzí ma to, lebo vyháňame fanúšikov a tým, čo dnes prišli ďakujeme."
Milan Jančuška, tréner Žiliny: "Dnešný západ zhodnotím veľmi rýchlo. Pre nás bol veľmi dôležitý, vzhľadom na to, že v Skalici sa hrá ťažko, som rád za tri body."

HK Poprad - HK Nitra 1:2

Domáci podobne ako v nedeľu opäť nastúpili s tromi kompletnými päťkami. Prvá tretina veľa vzruchu nepriniesla. Zaujala hlavne rýchla lapačka hosťujúceho Valenta po individuálnej akcii Kasíka.

V druhom dejstve v Poprade obe mužstvá rozohrali poriadnu drámu. Najprv domáci Dinda odpálil puk z bránkovej čiary, aby sa v prvej presilovke zápasu presadili Nitrania. Malina nevyhodil puk z pásma a po Milamovom nahodení sa z otočky presadil Laliberté. "Kamzíkov" naštartovalo vylúčenie Paločka na 2+2 minúty. Najprv po Bajarunsovej bojovnosti v rohu klziska s Valentom poslal puk do opustenej brány Kroták. Gól ale pre údajné postavenie mimo hry neplatil. Následne hosťom ušiel i Bartečko, ale jeho strela do siete neprekĺzla. Hostia v početnej výhode vyrábali jednu hrúbku za druhou, ale ďalšiu chybu nevyužil ani Štrach s Krotákom. Vyrovnanie zariadil v 37. minúte Heizer tečom Suchého strely - 1:1. Rovnovážny stav nemusel trvať dlho. Mezei tvrdou strelou prepálil Kostúra, puk poslal z čiary do bezpečia až kapitán Popradu Kroták.

Po benevolentnom pískaní nasadil rozhodca Lauff v tretej časti hry prísny meter. Poprad sa tak na dlhých 82 sekúnd ocitol v trojici. Hostia si vzali oddychový čas, ale gól sa im vsietiť nepodarilo. Brilantnou palicovou technikou sa blysol Popradčan Paukovček, keď prešiel cez troch hráčov. S jeho zakončením si však Valent poradil, rovnako ako s neskorším prienikom Richarda Rapáča. Ten bol ale faulovaný a nasledovalo trestné strieľanie. Valent bol ale nepriestrelný. "Kamzíci" nevyužili ani presilovky v samom závere a tak zápas šiel do predĺženia. V ňom sa síce viac hralo pred bránkou Nitry, ale rozhodnutie nepadlo. Nasledovali samostatné nájazdy, v nich o extra bode pre Nitru rozhodol Macík.
HK Poprad - HK Nitra 1:2 pp a sn (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 0:1)
Góly:
37. Heizer (Suchý, Bartečko) - 25. Laliberté (Milam), rozh. nájazd Macík. Rozhodovali: Lauff - Holienka, Rovenský, vylúčení: 8:10, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 1088 divákov

Povedali po zápase
Juraj Halaj, asistent trénera Popradu:
"Ťažký zápas pre nás. Hráme s 15 hráčmi už niekoľko zápasov. Bod pre nás je preto zaslúžený. Chlapci to zvládli až na úvod druhej tretiny perfektne. Treba im za výkon poďakovať. Nitra je druhé mužstvo tabuľky."
Andrej Kmeč, asistent trénera Nitry: "Prvá tretina bola vyrovnaná, veľa šancí nebolo. V druhej sme mali tlak, ale oslabenia nás pribrzdili. Do tretej časti sa išlo za vyrovnaného stavu. Vzhľadom na záver zápasu, keď mal súper trestné strieľanie a presilovky, sme s bodom spokojní. V nájazdoch sme mali viac šťastia ako domáci."

HK Dukla Trenčín – HC'05 iClinic Banská Bystrica 4:2

Pokiaľ chcela Dukla udržať krok s prvou štvorkou, bezpodmienečne potrebovala bodovať so štvrtou Banskou Bystricou. Hostia bez ôsmich hráčov základnej zostavy však pod hrad Matúša Čáka neprišli s čisto defenzívnou taktikou. V 5. minúte sa medzi kruhmi ocitol nekrytý Kytnár, ale priestor brány z dobrej pozície netrafil. Na opačnej strane predviedol technickú vyspelosť Gašparovič a snažil sa prekvapiť Bacashihuu. V 9. minúte dostal prihrávku do jazdy Dlouhý a po kľučke na brániaceho hráča preveril pozornosť amerického gólmana. Trenčania boli o niečo aktívnejší, ale šance sa vďaka pozorným obranám rodili ťažšie.

Vyrovnaný hokej pokračoval aj na začiatku druhej tretiny. Dukle sa šanca otvoriť skóre núkala v presilovej hre. V nej dva razy pohrozil Ryzák, ale puk za Bacashihuu dostať nedokázal. Po jej konci zostali domáci v tlaku a v tlačenici sa presadil Dominik Novák – 1:0. Dukla mohla pridať druhý gól v polovici zápasu. Presilovku však napriek veľkému tlaku využiť nedokázala. Na rade boli následne "barani", ale Zigovu strelu dokázal špičkou betónu vytesniť Chábera. Navyše, tri minúty pred druhou sirénou, sa puk po Gašaprovičovej akcii odrazil ku Troligovi a ten ponad lapačku upravil na 2:0. "Baranom" sa kontaktný gól podarilo streliť rýchlo. Už o dva minúty v presilovej hre zblízka nezaváhal Zigo – 2:1.

V poslednej tretine sa čakala zvýšená aktivita na strane Banskej Bystrice, no tá dlho neprichádzala. Naopak, Lukáš Novák mohol v 45. minúte pridať upokojujúci tretí gól "vojakov". Až dvanásť minút pred koncom začali hostia vyvíjať zvýšený tlak na obranu žlto-červených a tí začali kopiť chyby. Jednu z nich potrestali "barani" v 50. minúte, keď Lucenius dostal až priveľa priestoru a zblízka nikým neatakovaný nemal problém vyrovnať. Hneď z ďalšej šance mohol Duklu znova poslať do vedenia Švec, ale Bacashihua bol proti. Šesť minút pred koncom Rosandič vyškolil obrancov, ale Hvila z ťažkého uhla nedokázal trafiť priestor bránky. Keď sa už zdalo, že sa zápas dostane do predĺženia, unikol po pravom krídle Hudec a pomedzi chrániče gólmana zabezpečil Trenčínu plný bodový zisk. Ten podčiarkol ešte sedemnásť sekúnd pred koncom technickým gólom L. Novák.
HK Dukla Trenčín – HC'05 iClinic Banská Bystrica 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)
Góly:
26. D. Novák (L. Novák), 37. Troliga (Gašparovič), 58. Hudec, 60 L. Novák. – 38. Zigo (Majdan, Pujacs), 50. Lucenius (Zigo, Majdan). Rozhodovali: J. Konc, Müllner - Junek, Šefčík, vylúčení: 5:3, presilovky: 0:1,oslabenia: 0:0, 1050 divákov

Povedali po zápase
Ján Kobezda, tréner Trenčína:
"Zápas bol viac o taktike ako otvorený hokej. Oba tímy si strážili svoju modrú čiaru. Za stavu 2:2 to pre nás bolo veľmi ťažké, no verili sme až do konca. Hudec pekne zavesil na 3:2. Až na niektoré individuálne chyby sme predviedli dobrý výkon."
Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: "Videli sme bojovný zápas s nasadením na oboch stranách. Zle sa mi hodnotí zápas, pretože sme znova prehrali. Dotiahli sme dvojgólové manko. V tretej tretine chalani bojovali, za nerozhodnutého stavu sme mali šance na tretí gól, no my sme si chceli prihrať do prázdnej brány. V závere domáci z protiútoku rozhodli. Chalanov chválim za bojovnosť a ochotu. Dnes sme tu mali bojovať."