Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

TIPSPORT LIGA: Nitrania vyprášili Žiline kožuch aj v 3. semifinále

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Nitrianskych hokejistov delí od postupu do finále už iba jedno víťazstvo.

Žilina 7. apríla (TASR) - Hokejisti úradujúceho majstra spod Zobora sa ujali v semifinálovej sérii vedenia 3:0 na zápasy a už iba jedno víťazstvo ich delí od postupu do finále.

MsHK DOXXbet Žilina – HK Nitra 2:4 (1:1, 0:3, 1:0)
Góly: 1. Hovorka (Holovič, D. Brejčák), 53. Holovič – 20. Kutálek, 21. H. Ručkay (Blackwater), 26. Korím (Paukovček, J. Štefanka), 30. Blackwater. Rozhodovali: Baluška, T. Orolin – Šefčík, Výleta, vylúčení: 7:9, navyše: Kříž, J. Jurík 10 min. – Blackwater 10 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, zmeny: Žilina od 21. min. bez Čížeka, 2652 divákov
/na zápasy: 0:3/

Žilina: Mikoláš – Bokroš, Čížek, Juraško, D. Brejčák, Ťavoda, M. Grman, Macejko, Kříž – J. Jurík, Hruška, Hovorka – Konečný, Holovič, Stupka – Rogoň, Ondruš, Gmitter – J. Zlocha ml., E. Švec, Prokop
Nitra: Hartzell – Milam, Ordzovenský, Rais, Mezei, Meland, Versteeg, Pupák, Korím – Cope, M. Slovák, Blackwater – H. Ručkay, Krištof, Kutálek – Macík, Šille, Tvrdoň – J. Štefanka, Paukovček, Bajtek


Úvodné buly tretieho duelu vhodil na Deň narcisov odchovanec žilinského hokeja a v súčasnosti hráč Martina, obranca Martin Leško, ktorý sám bojuje z rakovinou. Zápas ešte poriadne ani nezačal a domáci sa už v 51. sekunde duelu dostali do vedenia. Holovič z ľavej strany vystrelil na Hartzella, ten puk iba vytesnil pred bránkovisko a číhajúci kapitán vlkov Marek Hovorka otvoril do odkrytej brány skóre. Majster postupne vyrovnal hru, a tá sa začala viac odohrávať pred Mikolášom, ktorý dostal opäť prednosť v žilinskej bránke. Vlci hrozili najmä z brejkových situácií, po ktorých mohli skórovať Konečný a Stupka. V 13. minúte sa po buly pred Hartzellom dostali domáci do šance a Jurík nastrelil zblízka pravú žrď nitrianskej bránky. Na konci rovnakej minúty ešte vystrašil 200 priaznivcov Nitry v sektore hostí Hartzell, ktorému pri spracovaní puku vypadla hokejka a puk iba tesne minul opustenú bránu corgoňov. V 16. minúte hrali domáci prvú presilovku, no takmer v nej inkasovali, keď Marek Slovák po brejku dobre strieľal, ale Mikoláš odolal aj dorážke. Po skončení domácej výhody sa do skvelej príležitosti dostal v 18. minúte Macík, ale aj pri jeho šanci si Mikoláš udržal čisté konto. Keď už sa zdalo, že domáci vedenie udržia, 21 sekúnd pred koncom tretiny Kutálek na dvakrát prestrelil Mikoláša a hostia vyrovnali.

Podobne dobre, ako začala Žilina duel, začali Nitrania druhú tretinu. Blackwater za bránou napriek pokrytiu Ťavodom poslal puk pred Mikoláša a H. Ručkay strelou z prvej namieril presne. Vlci mali hneď nato šancu vyrovnať v presilovke, ale nehrali ju dobre a Nitra sa ubránila. Po skončení početnej výhody sa však do dobrej pozície dostal v 24. minúte Ondruš, jeho pokus však skončil iba na žŕdke Hartzellovej svätyne. V 26. minúte hostia zvýšili náskok, keď štvrtá formácia corgoňov rozhodila domácich a Korím perfektne z ľavého kruhu trafil do brány. Ďalšiu ranu domácim uštedril v polovici stretnutia Blackwater, keď spoza brány šikovne prešiel s pukom pred Mikoláša a našiel puku cestu do siete. Mikoláš potom čelil viacerým šanciam hostí, ktorí do rozhodenej domácej obrany prenikali ako nôž maslom. Vlci sa mohli otriasť v dvoch ďalších presilovkách, no početnosť ich streľby v nich bola slabá a Hartzell nemal veľa práce. V 39. minúte skúsil napodobniť Blackwatera Konečný, ale jeho šancu Hartzell pravým betónom zastavil.

Nitra si v záverečnej časti strážila náskok a sama ešte podkurovala žilinskej obrane. V 43. minúte poslal Hovorka po kroščeku Paukovčeka v pästnom súboji ešte aj na ľad a Nitrania hrali presilovku. Vlci si však nenechali streliť ďalší gól, no ani oni v početnej výhode na konci piatej desaťminútovky zápasu nič nevymysleli. V zápase sa potom začalo viac iskriť ako hrať, do ďalšej pästnej výmeny sa dostali Kříž a Blackwater a domáci museli hrať 4 minúty v oslabení. Prešla však iba polminúta a sily na ľade sa po napadnutí Juríka Mezeiom vyrovnali. O chvíľu nato hrali vlci už v početnej výhode a tú dokázali prvý raz v zápase aj zužitkovať, keď v 53. minúte Holovič z ostrého uhla prestrelil Hartzella. Viac ako päť minút pred koncom sa domáci odhodlali k hre bez brankára, ale tutovky Hrušku, Holoviča a Konečného ostali nevyužité. Šance vlkov úplne zastavil faul Konečného v 59. minúte na jedného z Nitranov, ktorý už mieril s pukom na opustenú žilinskú bránu. Nitra tak zvíťazila aj po tretí raz v sérii a zajtra má na dosah v Žiline postup do finále.

Hlasy po zápase.

Milan Jančuška, tréner Žiliny: "Veľmi dobre sme začali, viedli sme 1:0, mali sme aj ďalšie dve šance na 2:0. Škoda koncovky prvej tretiny a začiatku druhej, Nitra zvýšila náskok. V závere sme boli lepším tímom, dvakrát sme v power play mohli dať gól či už Hruška, alebo Konečný. Musím pochváliť chlapcov, že aj napriek stavu, v ktorom sme boli, pri ktorom musel v závere Hovorka odstúpiť pre zranenie, sa nevzdali. Ďakujem aj divákom za peknú kulisu."

Andrej Kmeč, tréner Nitry: "Prišli sme s jednoznačným cieľom vyhrať, čo sa nám podarilo. Vedenie Žiliny v 1. minúte nás troška pribrzdilo, ale od tohto momentu sme boli lepším tímom, prestrieľali sme súpera. Žilina skúšala všetko možné aj nemožné vrátane divákov, bitiek, ale som rád, že sme to všetko ustáli a vedieme 3:0 na zápasy."