Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

PLAY OFF: Košice znížili stav série, Žilina vyhrala a vedie

Na snímke uprostred Jakub Suja – (HC Košice), vpravo brankár Martina Mathieu Corbeil v piatom zápase štvrťfinále play off Tipsport Ligy v hokeji HC Košice - MHC Martin v Košiciach 25. marca 2017. Foto: TASR/Milan Kapusta

Košičania nastúpili s imperatívom víťazstva a podľa toho aj vyzeral ich herný prejav v prvej tretine.


Košice 25. marca (TASR) - Hokejisti HC Košice zvíťazili v 5. štvrťfinálovom zápase play off Tipsport ligy nad MHC Martin 3:1 a znížili stav série na 2:3. Víťazný gól domácich strelil v 16. minúte Dávid Šoltés. Šiesty zápas je na programe v pondelok 27. marca v Martine.

Košičania nastúpili s imperatívom víťazstva a podľa toho aj vyzeral ich herný prejav v prvej tretine. Už v úvodnom striedaní sa vo výhodnej pozícii ocitol Bartánus, ale zblízka brankára Corbeila neprekvapil. Domáci sa snažili o úvodný gól a ten dosiahli v 6. minúte. V nej našiel Huna spoza bránky Jenčíka, ktorý zblízka dostal puk za Corbeila - 1:0. Hostia v úvodnej tretine hrozili najmä z brejkov a V 9. minúte mali prvýkrát možnosť presilovej hry. Tú využili po tom, čo na vyrazenú strelu Bačika ideálne zareagoval Heizer a vyrovnal na 1:1. Od 13. minúty museli obaja tréneri siahnuť k zmenám v zostave, keďže po ataku Lukáša Kozáka na Tibora Vargu dostal obranca hostí trest na 5 minút a do konca zápasu a Varga zamieril do nemocnice so zlomeným nosom. Nasledovala až dvojminútová presilovka domácich o dvoch hráčov. Gól však Košičania strelili až počas hry piatich proti štyrom, keď V 16. minúte presne namieril Šoltés - 2:1.

Komplikácie trénera hostí so zostavou boli ešte väčšie od 23. minúty, keď si obranca Ján Tabaček nešťastne podvrtol koleno a s nelichotivou prognózou ho previezli do nemocnice. V 25. minúte sa hostia po dlhšom čase usadili v útočnom pásme, v presilovke najviac zaujal pokus Koyša, ale skóre sa nemenilo. Už pri vyrovnanom počte hráčov na ľade sa do samostatného úniku dostal domáci kapitán Nagy, no v nádejnej situácii netrafil bránku. Obe mužstvá predvádzali v druhej tretine bojovný hokej plný nasadenia a nechýbali ani emócie. Diváci tlieskali v 36. minúte akcii domáceho Hričinu, ktorý sa elegantne zbavil dvoch obrancov, ale v koncovke neuspel.

Hostia v tretej tretine vyrovnali hru a snažili sa aj o vyrovnanie skóre. Príležitosť k tomu mali najmä v 50. minúte počas presilovky. V nej najskôr neuspel obranca Brňák a neskôr, v 54. minúte vo vlastnom oslabení ani Koyš, ktorý bol osamotený pred Kopřivom. Košický brankár zmaril aj šancu Markoviča v 56. minúte a domáci si už cenné víťazstvo nenechali vziať. Štyri sekundy pred koncom sa do prázdnej martinskej bránky trafil košický kapitán Ladislav Nagy a upravil na konečných 3:1.

HC Košice - MHC Martin 3:1 (2:1, 0:0, 1:0)
Góly: 6. Jenčík (Huna, Klíma), 16. Šoltés (Hričina, Šedivý) - 9. Heizer (Bačik, Tabaček), 60. Nagy Rozhodovali: D. Konc, Stano - Smrek, Korba, vylúčení: 7:6 na 2 min., navyše Jenčík (Koš) 10 min. os. trest za nešp. správanie a Kozák (Mart.) 5 min. + DKZ za napadn. hlavy a krku, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 4077 divákov.
/stav série: 2:3/

Zostavy:
HC Košice: Kopřiva - Dudáš, Šedivý, Matejka, Šmach, Jankovič, Koch, Deyl - Bicek, Suja, Bartánus - Huna, Klíma, Jenčík - Hričina, Boltun, Nagy - Šoltés, Varga, Milý - Bartoš

MHC Martin: Corbeil - Salija, Kozák, Tabaček, Bačik, König, Brňák, Pacalaj, Dvořák - Korostin, Galamboš, R. Varga - Markovič, Heizer, Koyš - Rapáč, R. Dlouhý, Surovka - Rzavský, Pokrivčák, Jurášek


Povedali po zápase
Miroslav Marcinko, tréner HC Košice:
"Od začiatku zápasu sme hrali s túžbou vyhrať. Už v prvej tretine sme si vytvorili veľa šancí a získali sme aj tesný náskok. Bol to náročný zápas a sme radi, že sme ho zvládli."

Pavel Paukovček, tréner MHC Martin: "Dianie v prvej tretine veľmi komentovať nechcem. Hrali sme počas nej dvakrát oslabení o dvoch hráčov. Oslabenia sme dokázali ustáť so cťou. Mužstvo sa nepoddalo ani napriek absencii troch obrancov z prvých formácií. Stále sme išli za cieľom otočiť zápas. V tretej tretine sme mali veľké chcenie i odhodlanosť. Mali sme aj niekoľko šancí na vyrovnanie, no to sa nám nepodarilo."

Ladislav Nagy, kapitán HC Košice:
"Bol to ťažký zápas, pretože súper má veľmi bojovné mužstvo. Ich brankár chytá vynikajúco a my trochu bojujeme aj s tým. Mali sme veľa šancí, aj ja sám som išiel na bránku ešte v druhej tretine. Víťazstvo sa však cení. Teraz už myslíme na zápas v Martine. Budeme bojovať a uvidíme, ako to dopadne.

Richard Jenčík, útočník HC Košice: "Osobný trest som dostal po tom, čo som vystrelil na bránku po odpískaní. Bol veľký hluk, ja som to písknutie nepočul a tak som strieľal. Stane sa. Takéto vybojované víťazstvo je niekedy viac ako 7:0. Teší nás víťazstvo a sme radi, že 'žijeme.' Určite chceme postúpiť."

MsHK DOXXbet Žilina – HKM Zvolen 5:1

Hokejisti MsHK DOXXbet Žilina zvíťazili v piatom stretnutí štvrťfinále play off Tipsport ligy na vlastnom ľade nad HKM Zvolen 5:1 a v sérii vedú 3:2 na zápasy.

Séria sa za stavu 2:2 na zápasy začínala v piatom dueli akoby odznova. Žilinčania sa chceli vyvarovať zlých úvodov, keď ani raz v doterajšom priebehu série neviedli ako prví, a preto hneď od úvodu podrobili Baroša silnému tlaku. Ten síce po chvíli ustal, ale v 8. min. hostia vyrobili chybu, Holovič dostal puk pred bránku a nikým nekrytý Konečný pohodlne otvoril skóre. Domáci mali viac z hry, ale hostia sa im postupne vyrovnali. V 12. min. mohol po Juríkovej prihrávke zvýšiť Húževka, ale vo výbornej pozícii trafil iba do Baroša. Na druhej strane sa Zvolenčania do vážnejších šancí veľmi nedostávali, iba k strelám z diaľky, ktoré Tomek pochytal. V závere tretiny išli v situáciách 2 na 1 na Baroša Húževka s Ťavodom a Stupka s Konečným, no nikto sa gólovo nepresadil.

Druhú časť začali hostia v početnej výhode, ale za celý čas sa nedostali do žiadneho zakončenia, ani k uzavretiu domácich pred Tomeka. "Vlci" búšili do zvolenských hradieb, no súper na čele s Barošom odolával. V 26. min. sa opäť zaskvel zvolenský gólman, keď v presilovke Žiliny vyriešil niekoľko ťažkých situácií. V polovici duelu však už nedokázal zabrániť gólovému teču Juraja Juríka, ktorý pri ľavej žrdi zmenil hokejkou smer Húževkovej strely spomedzi kruhov a Žilinčania zvýšili na 2:0. "Bryndziari" sa snažili otočiť vývoj duelu, začali vyššie napádať a prišli aj šance na ich strane, no Tomek si s nimi s pomocou obrany poradil. V 34. min. si pri jednom zo súbojov poranil koleno zvolenský obranca Hraško, čo pre hostí znamenalo ďalšiu citeľnú stratu. Tú však aspoň čiastočne vynahradil presilovkový gól v 37. min., keď strela Nováka od modrej aj za prispenia teču Šišovského doputovala do žilinskej bránky. "Vlci" však ešte pred druhou sirénou opäť zvýšili na rozdiel dvoch gólov, keď hostia v 40. min. chybovali a po vyšachovaní zvolenskej obrany Švihálek z pravého kruhu prestrelil Tomeka.

Hneď v úvode tretej časti prišli hostia o ďalšieho kľúčového hráča, strelca Radovana Puliša. V 43. min. sa však dostali po zákroku Ondruša vysokou hokejkou k štvorminútovej presilovke a "vlkov" poriadne zatlačili. Na konci 45. min. však Hovorka v oslabení unikol, Baroš síce stihol jeho šancu zlikvidovať, no k puku sa dostal Hruška a po vyšachovaní zvolenského gólmana zvýšil na 4:1. Žilinčania potom aj za výraznej podpory zaplneného hľadiska kontrolovali vývoj duelu a nepúšťali hostí do zakončenia. Šesť minút pred koncom navyše hrali presilovku a Zvolen už nemal po nej dosť síl na zvrat v zápase. V 58. min. napriahol z ľavého kruhu Švihálek, prestrelil Baroša a definitívne uzavrel skóre. Žilina sa tak ujala vedenia v sérii 3:2..

MsHK DOXXbet Žilina – HKM Zvolen 5:1 (1:0, 2:1, 2:0)
Góly: 8. Konečný (Holovič, Stupka), 30. J. Jurík (Húževka, Juraško), 40. Švihálek (Húževka, J. Jurík), 45. Hruška (Hovorka), 58. Švihálek (J. Jurík, Brejčák) – 37. Šišovský (M. Novák, Puliš). Rozhodovali: J. Konc, Kubuš – Kacej, Tvrdoň, vylúčení: 5:3, presilovky: 0:1, oslabenia: 1:0, 3528 divákov. Striedania: Žilina od 50. min. so Švecom - Zvolen od 34. bez Hraška, od 41. bez Puliša.
/stav série: 3:2/

Zostavy:
Žilina: Tomek – T. Bokroš, Čížek, Juraško, D. Brejčák, Ťavoda, M. Grman, Macejko – Handlovský, Hruška, Hovorka – J. Jurík, Húževka, Švihálek – Konečný, Holovič, Stupka – Rogoň, Ondruš, Gmitter – E. Švec

Zvolen: Baroš – M. Novák, Hraško, Andersons, Valenta, Ivan, Plekanov, Habšuda, Homer – Šišovský, Puliš, Zuzin – Lušňák, B. Mráz, Petráš – Síkela, L. Jurík, Matis – Kelemen, Jakubík, Dubeň


Povedali po zápase
Milan Jančuška, tréner Žiliny:
"Som rád, že sme dôležitý zápas pre obe mužstvá zvládli, prvý raz v sérii sme išli do vedenia ako prví. Podali sme veľmi disciplinovaný a kvalitný výkon. Víťazstvo sa rodilo veľmi ťažko, rozhodli sme o ňom až v tretej tretine pri presilovke Zvolena, keď sme strelili štvrtý gól, po ktorom sme kontrolovali až do konca zápas. Ďakujem chlapcom za dnešný výkon a takisto divákom, boli perfektní. Pevne verím, že posledný krok urobíme už vo Zvolene."

Milan Staš, tréner Zvolena:
"Dnešný zápas mal iný scenár ako predošlé, prvý raz v sérii sme ako prví inkasovali. Otriaslo to nami, prišla nervozita na naše hokejky, nehrali sme dobre, nemali sme dobrý pohyb, nevykrývali sme priestory a súper mal navrch. Dokázali sme sa ešte dostať do zápasu za stavu 2:1, ale súper dokázal vždy rýchlo odpovedať. Od stavu 3:1 sme nemali dosť morálnych ani fyzických síl na otočenie zápasu. Séria ešte neskončila, chceme sa vrátiť do Žiliny, ale na to potrebujeme vyhrať domáci zápas."