Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Nové Zámky si pripísali prvú výhru v play off a znížili stav série

Jonathan Carlsson z Banskej Bystrice (vľavo) a Marek Drtina z Nových Zámkov vo štvrtom zápase štvrťfinále play off hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Nové Zámky a HC´05 Banská Bystrica 21. marca 2017 v Nových Zámkoch. Foto: TASR - Henrich Mišovič

V polovici tretej tretiny hrali hostia 5-minútovú presilovku, počas ktorej zatlačili Novozámčanov, no tí sa ubránili.

Nové Zámky 21. marca (TASR) - Hokejisti Nových Zámkov zvíťazili v utorňajšom štvrtom stretnutí štvrťfinále play off Tipsport Ligy nad HC'05 iClinic Banská Bystrica 3:2 a znížili stav série na 1:3. Piaty súboj je na programe v piatok na ľade víťaza základnej časti z Banskej Bystrice.


V 4. minúte stretnutia sa Novozámčania vôbec prvýkrát ujali vedenia v niektorom zo zápasov tejto série. Novotného strelu príklepom z ľavého krídla bystrický brankár iba vyrazil pred seba a Paulovič bez prípravy dorazil puk za jeho chrbát. Na druhej strane musel počas oslabenia riešiť niekoľko nepríjemných situácií domáci brankár Lundström. Svojou aktivitou mu podkurovali Higgs so Surovým i Hickmott s Rosandičom. Domáci mali veľkú možnosť zveľadiť svoj náskok vo vlastnom oslabení, keď unikli Saarinen s Kytnárom, no druhý menovaný v rozhodujúcej chvíli nedočiahol na prihrávku. Necelú minútu pred koncom zaútočil z pravej strany Hickmott, domáceho brankára síce neprekonal, no vybojoval pre 'baranov' presilovú hru, ktorú sa im podarilo využiť na začiatku druhej tretiny vďaka Rosandičovej strele od modrej.

V druhej tretine sa strelci oboch tímov snažili strnúť vedenie na svoju stranu, v ceste im však stáli výborne chytajúci brankári. V polovici stretnutia sa dostali do potýčky domáci Tibenský s Bystričanom Mihálikom a obaja putovali na trestnú lavicu. V 34. minúte sa opäť predviedol domáci brankár, keď dobre vykryl pokus Rosandiča, ktorý vykorčuľoval spoza brány. 13 sekúnd pred druhou sirénou bol v ideálnej pozícii Kytnár, no po Sangrenovej prihrávke nezasiahol puk.

V úvode tretej tretiny rozjasal domácich divákov po druhýkrát v zápase Paulovič, ktorý sa po Hudecovej strele od modrej zmocnil za bystrickou bránou puku a spoza nej ho zasunul za Bacashihuov chrbát. Novozámčania mohli svoje vedenie aj navýšiť, no Tibenského a Rehákove pokusy ostali nevyužité. V 49. minúte domáci Lundström výborne zasiahol proti pokusu Rosandiča spomedzi kruhov a o niekoľko okamihov mu pomohla aj šťastena, keď nezasiahol puk Kafka. V polovici tretej tretiny hrali hostia 5-minútovú presilovku, počas ktorej zatlačili Novozámčanov, no tí sa obetavo, aj s pomocou šťastia, ubránili. Naopak, do brejku sa dostal domáci Saarinen a strelil tretí gól domácich. Necelé dve minúty pred koncom zdramatizoval stretnutie Bystričan Bortňák a keďže viac gólov už nepadlo, pripísali si Novozámčania historicky prvú výhru v play off najvyššej slovenskej hokejovej súťaže.

štvrťfinále play off - 4. zápas:

HC Nové Zámky - HC'05 Banská Bystrica 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)

Góly: 4. Paulovič (Novotný, Hudec), 43. Paulovič (Hudec), 52. Saarinen – 22. Rosandič (Hickmott), 59. Bortňák (Sersen, Higgs). Rozhodovali: Konc, Novák - Kacej, Výleta, vylúčení: 5:7 na 2 min, navyše Tibenský 10 min. za napadnutie zozadu a Maier 5 min. za krosček + 20 min DKZ, presilovky: 2:1, oslabenia: 1:0

/stav série: 1:3/

Zostavy:

HC Nové Zámky: Lundström - Sandgren, Drtina, Makovský, Tábi, Maier, Denis Rehák, Hudec, Dominik Rehák - Kučkin, Kytnár, Saarinen - Fábry, Lelkeš, Dubec - McParland, Svoboda, Čaládi - Paulovič, Novotný, Tibenský

HC'05 Banská Bystrica: Bacashihua - Wishart, Rosandič, Kubka, Sersen, Carlsson, Mihálik, Róth, Sedlák - Skalický, Surový, Hickmott - Kafka, Zigo, Belluš - Handzuš, Higgs, Bortňák - Lamper, Češík, Matoušek


Hlasy trénerov:

Štefan Mikeš, tréner Nových Zámkov: "Som veľmi rád, že sa nám podarilo splniť to, čo som včera sľúbil, že túto sériu jednoducho nevzdávame a že chlapci spravia všetko pre to, aby sme dnes vybojovali víťazstvo pre našich fanúšikov. Nerodilo sa to ľahko, dôležité bolo, že v zápase sme viedli 1:0 a 2:1, pretože, keď sa náš súper dostane do vedenia, už je ťažko zabrzditeľný. Bystrica potom zvýšila aktivitu, dostávala sa do šancí. Dôležité bolo, že sme v oslabení dali ten tretí gól. Chlapci zabrali a heroickým výkonom to ubránili. Som veľmi rád, lebo sme tam mali niekoľko zranených hráčov, v závere sme dohrávali prakticky s tromi obrancami."

Vladimír Országh, tréner Banskej Bystrice: "Videli sme bojovné stretnutie, plno osobných súbojov a nasadenia, tak ako to v play off má byť. Zápas bol poznačený veľkým množstvom vylúčení na oboch stranách. To nás trochu vyviedlo z tempa. Dnes rozhodovali špeciálne formácie, súper nám dal dva góly v presilovke, jeden v oslabení. Za stavu 2:1 sme mali dlhú, 5-minútovú presilovku, v nej sme mali niekoľko veľmi dobrých šancí, ktoré sme nepremenili. Následne sme urobili chybu, po ktorej súper odskočil na dvojgólové vedenie. Samozrejme, v závere sme chceli s výsledkom ešte niečo spraviť, odvolali sme brankára. Dali sme gól, tlačili sme sa do brány, no dnes nám nebolo súdené. Súper si svojou húževnatosťou a zarputilosťou to víťazstvo možno aj zaslúžil."