Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Banská Bystrica sa ujala vedenia: Nitru porazila v predĺžení

Na snímke sprava Juraj Šiška (Nitra) a Brock Higgs (Banská Bystrica) počas prvého zápasu finále play-off Tipsport ligy v hokeji HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra v Banskej Bystrici 9. apríla 2019. Foto: TASR/Dušan Hein

Pre baranov to bol už 15. triumf nad Nitrou v sérii.

Banská Bystrica 9. apríla (TASR) - Hokejisti HC '05 iClinic Banská Bystrica zvíťazili v utorkovom prvom finálovom dueli Kaufland play off Tipsport Ligy 2018/2019 doma nad HK Nitra 3:2 po predĺžení. Obhajca titulu sa tak v sérii hranej na štyri víťazstvá ujal vedenia 1:0 na zápasy.

Zverenci Dana Cemana viedli už v 2. minúte 1:0, Nitra však dokázala otočila skóre. V tretej tretine však vyrovnal Marek Bartánus a v predĺžení rozhodol o víťazstve Bystrice Tomáš Zigo. Pre "baranov" to bol už 15. triumf nad Nitrou v sérii.

Druhý finálový zápas je na programe opäť v Banskej Bystrici v stredu 10. apríla o 18.00 h.

HC '05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra 3:2 pp (1:1, 0:1, 1:0 - 1:0)

Góly:
2. Lamper (Šoltés, Ďatelinka), 56. Bartánus (Sloboda, Southorn), 63. Zigo (Bartánus) - 5. Lantoši, 29. Šiška. Rozhodovali: Stano, Jonáš - Šefčík, Výleta, vylúčení: 6:5 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, 2763 divákov.

/stav série: 1:0/

HC 05 Banská Bystrica: Williams - Mihálik, Marshall, K. Sloboda, Southorn, Kubka, Ďatelinka, Nemčík - Asselin, Faille, Selleck - Bartánus, Higgs, Lunter - Lamper, Zigo, Šoltés - Koper, Šťastný, Matoušek - Surový

HK Nitra: Hanuljak - Rais, Mezei, McCormack, Korím, Versteeg, Pupák, A. Sloboda, Morrison - Lantoši, Čaládi, Fominych - Kerbashian, Šiška, Scheidl - Rapáč, Bortňák, Buček - Hrušík, Slovák, Pätoprstý

Hlasy po zápase:

Dan Ceman, tréner B. Bystrice:
"Prvých desať minút sme hrali dobre, potom sme prestali hrať náš hokej. Neviem prečo. Hrali sme so súperom otvorene. Neskôr sme hrali to, čo sme mali."

Tomáš Zigo, strelec rozhodujúceho gólu v predĺžení: "Som veľmi rád, že sme dokázali otočiť nepriaznivý stav. Pri mojom rozhodujúcom góle urobili spoluhráči veľmi dobrú prácu. Zajtra nás čaká ďalší zápas, musíme však do neho vstúpiť oveľa lepšie."

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "Zápas ukázal, že Bystrica to s nami bude mať ťažké a ja verím, že to bude mať ťažké aj v ďalších zápasoch."


Bystričania začali veľkým náporom, Hanuljak vykryl strely Ďatelinku a Luntera. Ďalšiu prudkú strelu poslal do "ohňa" Ďatelinka a puk sa odrazil od korčule Lampera do siete. Rozhodcovia si celú situáciu overili u videorozhodcu a napokon gól uznali - 1:0. Ďalší gól mohol pridať Bartánus, ale v nájazde neuspel. Zato Nitrania udreli zo svojej prvej šance. Lantoši hneď z protiútoku dotlačil puk za bránku a vyrovnal. Tlak domácich po vyrovnaní zoslabol, k puku sa viac dostávali aj "corgoni". Bystričania však mali predsa len viac z hry. Potom sa po prvý raz vylučovalo, v presilovke mieril nepríjemne od modrej Rais. Šancu na gól mal ešte Higgs na druhej strane, ale stav sa do konca úvodnej tretiny nezmenil.

Na snímke radosť hráčov Nitry po strelení vyrovnávajúceho gólu počas prvého zápasu finále play-off Tipsport ligy v hokeji HC'05 iClinic Banská Bystrica - HK Nitra v Banskej Bystrici 9. apríla 2019.
Foto: TASR/Dušan Hein


V úvode druhého dejstva dohrávala Bystrica presilovku, ale jej šanca prišla až v rovnovážnom počte. Šoltés si nakorčuľoval po ľavej strane pred Hanuljaka, no brankár Nitry puk chytil. Onedlho mal stopercentnú šancu Faille, ktorý v prečíslení domácich dostal puk od Sellecka, ale Hanuljak včas spojil betóny. Tak ako v prvej tretine sa potom opäť potvrdilo známe nedáš - dostaneš. Šiška potiahol puk po ľavej strane a na dvakrát prekonal Williamsa - 1:2. V 32. minúte mal ďalšiu dobrú možnosť Buček, ale brankár domácich tentokrát odolal. Ešte väčšiu šancu na gól mali "barani", keď Šťastný päť minút pred koncom druhej tretiny našiel pred bránkou Kopera, ale kanadský útočník poslal puk vysoko nad bránku. Divákov ešte dostalo do varu prečíslenie Matouška s Koperom v oslabení, hroziace nebezpečenstvo zmaril skvelým obranným zákrokom Pupák.

Aktivita Banskej Bystrica bola od úvodu tretej tretiny veľká, domáci zavreli Nitranov na vlastnú polovicu a pribúdali aj šance. Prvú mal Faille, po ňom Ďatelinka a vzápätí mieril do žŕdky Zigo. Tlak domácich bol čoraz väčší, zverenci Antonína Stavjaňu sa dostávala dopredu iba sporadicky. "Baranom" však vo finálnej fáze chýbalo na hokejkách viac pokoja. Hanuljaka ostreľovali domáci aj v presilovke štyri minúty pred koncom tretej tretiny, ale do čierneho namieril Bartánus práve v momente, keď sa vylúčený Mezei vrátil na ľad a duel išiel do predĺženia. V ňom už po 145 sekundách rozhodol Tomáš Zigo.