Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Barani vyhrali v Košiciach. Oceliarom vstup do semifinále nevyšiel

Prvý zápas semifinále play off hokejovej Tipsport ligy medzi HC Košice – HC ´05 iClinic Banská Bystrica 27. marca 2016 v Košiciach. Na snímke radosť hráčov Banskej Bystrice na gól 1:2, vpravo strelec gólu Dalibor Bortňák, vľavo Tomáš Zigo, v pozadí fanklub Košíc. Foto: TASR/Milan Kapusta

Druhý zápas je na programe v pondelok 28. marca o 17.00 h opäť v košickej Steel aréne.

Košice 27. marca (TASR) - Hokejisti HC'05 iClinic Banská Bystrica zvíťazili v prvom semifinálovom zápase Tipsport Ligy na ľade HC Košice 3:1 a v sérii hranej na štyri víťazné zápasy sa ujali vedenia 1:0. Do vedenia išli ešte v úvode zápasu domáci Košičania, ale "barani" postupne prevzali iniciatívu a skóre otočili vo svoj prospech. Druhý zápas je na programe v pondelok 28. marca o 17.00 h opäť v košickej Steel aréne.

Lepší vstup Košičanov

Lepší vstup do zápasu mali domáci hokejisti. Hrnka sa v 3. minúte dostal do dvoch sľubných príležitostí, no úspešný nebol. Už o minútu na to však Košičania hrali presilovku a Lapšanský presnou strelou prekvapil brankára Bacashihuu - 1:0. V 7. minúte vyhral Banskobystričan Tománek buly pre Majdana, ktorého nebezpečný pokus Halász zneškodnil. Hostia s pribúdajúcimi minútami prvej tretiny preberali iniciatívu a obrana domácich "horela" najmä v závere prvej časti. Halász so však po 20. minútach držal čisté konto.

Na snímke radosť hráčov Košíc z gólu na 1:0.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Barani otočili

To mu vydržalo do 23. minúty, keď protiútok hostí zblízka zakončil obranca Ďatelinka - 1:1. Už o pár sekúnd na to sa Majdan zbavil obrancu Deyla, ale v krátkom úniku neuspel. Na opačnej strane mohol Hričina vrátiť domácim náskok, no ani jeho pokus v 28. minúte skóre nezmenil. V 34. minúte si výborné príležitosti vypracovali Majdan aj Bast, no Halász podržal Košičanov. Druhá tretina patrila hosťom herne aj výsledkovo, čo "barani" potvrdili v 35. minúte. Obrana domácich pozabudla na striedajúceho Bortňáka, ktorý po Zigovej prihrávke prestrelil Halásza - 1:2. O tretí gól hostí sa v presilovke v 37. minúte snažil najmä Roussel, jeho sľubnú šancu Halász zmaril.

Prvý zápas semifinále play off hokejovej Tipsport ligy medzi HC Košice – HC ´05 iClinic Banská Bystrica 27. marca 2016 v Košiciach. Na snímke vpravo hráč Banskej Bystrice Dalibor Bortňák strelil gól 1:2, dole prekonaný brankár Košíc Tomáš Halász.
Foto: TASR/Milan Kapusta


V 42. minúte sa až pred košického brankára dostal Lamper, no so svojou príležitosťou naložil veľmi zle. Domáci sa nevedeli dostať do ideálnej hernej pohody a za chybu v obrane v 46. pykali tretím gólom. Majdan nahodil puk na Halásza a o úspešnú dorážku sa postaral Kanaďan Bast - 1:3. Tribúny košickej Steel arény hnali vpred domáci tím, ale hostia dianie na ľade úspešne kontrolovali. Šance na zníženie mali Bartánus i Hrnka, ale Bacashihua už neinkasoval. Hostia mohli v 60. minúte pridať aj štvrtý gól, ale Zigo v sľubnej pozícii Halásza neprekvapil.

.

Tipsport Liga - play off

semifinále - 1. zápas:

HC Košice - HC '05 iClinic Banská Bystrica 1:3 (1:0, 0:2, 0:1)
Góly:
4. Lapšanský (Deyl, Češík) - 23. Ďatelinka (Kytnár, Matoušek), 35. Bortňák (Zigo), 46. Bast (Tománek, Majdan).

Rozhodovali: Jonák, Konc - Gajan, Smrek, vylúčení: 4:5 na 2 min., presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 5689 divákov.

Zostavy:

HC Košice: Halász - Dudáš, Deyl, Cebák, Jankovič, Pavúk, Mikuš, Macejko - Spilar, Češík, Bartoš - Bicek, Suja, Bartánus - Lapšanský, Hrnka, Varga - Hričina, Milý, Šoltés

HC '05 iClinic Banská Bystrica: Bacashihua - Ďatelinka, Šmach, Roussel, Pujacs, Čížek, Gründling, Sandgren, Majeský - Lamper, Zigo, Matoušek - Majdan, Bast, Tománek - Gillies, Kytnár, Hvila - Lunter, Handzuš, Bortňák

Hlasy po zápase:

Marcel Šimurda, asistent trénera HC Košice: "Úvodných desať minút patrilo nám a dokázali sme sa aj gólovo presadiť. Súper však zvýšil aktivitu a napokon lepšie zvládol tento zápas. My však nevešiame hlavy. Poučíme sa z vlastných chýb a verím, že druhý zápas zvládneme lepšie my."



Vladimír Országh, tréner Hc '05 iClinic Banská Bystrica: "Videli sme veľmi dobrý zápas z oboch strán. Domáci na nás v prvej tretine 'vyleteli', v prvých desiatich minútach boli aktívnejší. My sme sa pomalšie spamätávali. V druhej tretine sme dali vyrovnávajúci gól a išli sme aj do vedenia. Mali sme aj ďalšie príležitosti, ktoré sme však nepremenili. Domáci však stále hrozili. V tretej tretine sme sa zamerali na poctivé bránenie. Dobre zapracovala naša defenzíva aj brankár. Sme radi za prvé víťazstvo, ale nič to neznamená. Zajtra je nový deň a čaká nás ďalší ťažký zápas."



Tomáš Halász, brankár HC Košice: "Myslím, že v celej prvej tretine sme boli lepší. V druhej časti Bystričanom narástli krídla, darilo sa im a nevedeli sme si s tým dať rady. Tam sa zápas lámal. Výkon z prvej tretiny sme nedokázali zopakovať ani v tretej. Aj preto sme dnes nemohli pomýšľať na úspech."

Juraj Majdan, útočník HC '05 iClinic Banská Bystrica: "Počkali sme si na svoje šance, zbytočne sme sa nehrnuli dopredu. Naše víťazstvo vyplynulo aj z dobrej obrany. Zostávame nohami na zemi, séria bude ešte dlhá."