Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Cíger nominoval na Nemecký pohár: Prekvapili aj vás niektoré mená?

Na snímke slovenská striedačka, hore vpravo tréner Zdeno Cíger, vľavo asisitent trénera Miroslav Miklošovič, dole ich zverenci. Foto: TASR - Martin Baumann

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie zverejnil širšiu nomináciu na Nemecký pohár (4.-6. novembra v Augsburgu), do ktorej zaradil 35 mien - štyroch brankárov, 14 obrancov a 17 útočníkov.

Bratislava 24. októbra (TASR) - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger zverejnil v pondelok širšiu nomináciu na Nemecký pohár (4.-6. novembra v Augsburgu), do ktorej zaradil 35 mien - štyroch brankárov, 14 obrancov a 17 útočníkov. Prvýkrát pod jeho vedením sa do výberu dostali brankár HC Litvínov Jaroslav Janus a útočník Liberca Mário Bližňák.

"Na oboch sa teším. V minulosti ukázali, že boli v reprezentácii oporami a to isté od nich očakávame aj teraz," uviedol Cíger na adresu nominovanej dvojice. "Janusa poznám, je pravda, že dlhšie som s ním nebol v kontakte, ale budem rád, keď ho uvidím a vyskúšam. Mário Bližňák bol už aj v minulých rokoch prínosom pre reprezentáciu. Je to hráč, ktorý by pasoval do tímu. V minulosti sme ho nemali šancu vyskúšať, takže budem rád, keď ho tiež uvidím."

Reprezentačný kouč plánuje do Augsburgu vziať 22 hráčov, pred oznámením konečnej nominácie teda vyškrte z predbežného zoznamu ešte 13 mien. Rovnako ako v minulosti aj tento rok bude Nemecký pohár dobrou príležitosťou najmä pre mladších hráčov nabrať čo najviac skúseností z medzinárodného ľadu. "Stále máme svoju víziu a cieľ vyskúšať počas sezóny čo najviac hráčov, dať im šancu ukázať sa a odovzdať im čo najviac skúseností. Podľa mňa je najlepšia skúsenosť odohrať medzištátny zápas a v nich môžu mladší hráči nabrať čo najviac poznatkov," povedal Cíger pre oficiálnu webstránku Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH).

Na brankárskom poste si tréner vybral kvarteto Július Hudáček, Jaroslav Janus, Branislav Konrád a Ján Laco. "Našťastie máme veľa brankárov, ktorých sme si odskúšali a v tejto sezóne by sme s nimi chceli pracovať čo najviac," doplnil.

V útoku sa chce Cíger opäť opierať o skúsenejších hráčov ako sú Vladimír Dravecký či Marcel Haščák. "Bol by som rád, keby boli lídri mužstva. Každý mladý tím potrebuje mať vo svojom strede aj starších, skúsenejších hráčov. V predošlom zápase v Rakúsku sa to celkom osvedčilo, bolo tam cítiť aj vidieť chalanov, vedeli mužstvo strhnúť a usmerniť," uviedol tréner vo videu, ktoré zverejnil SZĽH na svojom facebookovom konte.

Šancu na premiérový štart v národnom tíme majú štyria hráči - obranca Patrik Bačik (Slovan Bratislava) a trio útočníkov Michal Krištof (HK Nitra), Jakub Suja (HC Košice) a Bruno Mráz (HKM Zvolen). Najskúsenejším hokejistom vo výbere je so 165 štartmi Dominik Graňák zo švédskeho Rögle BK.

Pre Slovákov bude Nemecký pohár druhou reprezentačnou akciou v sezóne. Tú otvorili v závere augusta víťazstvom 2:0 v prípravnom stretnutí vo Viedni s domácim Rakúskom.

Zraz nominovaných je v utorok 1. novembra v Bratislave, odkiaľ sa výprava presunie vo štvrtok 3. novembra do Augsburgu. Na podujatí sa Slováci predstavia od piatka do nedele v dueloch s Nemeckom, Kanadou a Švajčiarskom.

Širšia nominácia SR na Nemecký pohár v Augsburgu (4.-6. novembra 2016)

Brankári: Július Hudáček (Örebro HK/Švéd., 29 zápasov), Jaroslav Janus (HC Verva Litvínov/ČR, 13), Branislav Konrád (HC Olomouc,/ČR, 15), Ján Laco (Piráti Chomutov/ČR, 45)
Obrancovia: Michal Čajkovský (HC Sparta Praha/ČR, 4/0 gólov), Peter Čerešňák (HC Plzeň/ČR, 34/2), Martin Gernát (HC Sparta Praha/ČR, 1/0), Dominik Graňák (Rögle BK/Švéd., 165/10), Adam Jánošík (HC Bílí Tygři Liberec/ČR, 27/1), Christián Jaroš (Lulea HF/Švéd., 16/2), Juraj Mikuš (HC Sparta Praha/ČR, 38/3), Mislav Rosandić (HC Slovan Bratislava/KHL, 10/0), Patrik Bačik (HC Slovan Bratislava/KHL, 0/0), Oldrich Kotvan (HC PSG Zlín/ČR, 12/0), Lukáš Kozák (Dukla Trenčín, 19/0), Eduard Šedivý (HC Košice, 7/1), Martin Štajnoch (HK Hradec Králové/ČR, 21/0), Peter Trška (HC Kometa Brno/ČR, 3/1)
Útočníci: Mário Bližňák (HC Bílí Tygři Liberec/ČR, 58/3), Lukáš Cingel (HC Sparta Praha/ČR, 6/0), Rastislav Dej (HK Hradec Králové/ČR, 26/1), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR, 53/11), Marcel Haščák (HC Kometa Brno/ČR, 60/5), Tomáš Hrnka (HC Plzeň/ČR, 16/2), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha/ČR, 9/3), Radoslav Macík (HK Nitra, 4/1), Juraj Mikúš (HC Olomouc/ČR, 85/17), Tomáš Zigo (HC Slovan Bratislava/KHL, 4/0), Radovan Puliš (HKM Zvolen, 6/0), Michal Krištof (HK Nitra, 0/0), Juraj Majdan (HKM Zvolen, 9/0), Patrik Koyš (MHC Martin, 1/0), Michal Hlinka (HC Slovan Bratislava, 9/1), Jakub Suja (HC Košice, 0/0), Bruno Mráz (HKM Zvolen, 0/0)

Realizačný tím: Róbert Švehla (generálny manažér), Zdeno Cíger (tréner), Miroslav Miklošovič (asistent trénera), Peter Kosa (tréner brankárov), MUDr. František Okál (lekár), Samuel Petráš (výstrojový manažér), Andrej Foltýn, Viktor Fábik (fyzioterapeuti), Michal Malina (masér), Igor Andrejkovič (videoanalytik), Tomáš Štulajter (médiá)


Program SR na Nemeckom pohári 2016:

piatok 4. novembra: Slovensko - Nemecko (19.00 h)
sobota 5. novembra: Slovensko - Kanada (16.30)
nedeľa 6. novembra: Slovensko - Švajčiarsko (13.00)