Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Vo veku 70 rokov zomrel bývalý tréner hokejistov Slovana Bratislava

Josef Augusta Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V roku 1999 slávil ako asistent Ivana Hlinku zlato reprezentácie ČR na majstrovstvách sveta, v ďalších dvoch rokoch ju doviedol k triumfu už v pozícii hlavného trénera.

Praha 16. februára (TASR) - Známy český hokejový tréner Josef Augusta podľahol vo veku 70 rokov rakovine pankreasu. V roku 1999 slávil ako asistent Ivana Hlinku zlato reprezentácie ČR na majstrovstvách sveta, v ďalších dvoch rokoch ju doviedol k triumfu už v pozícii hlavného trénera.

"Josef Augusta je úzko spojený s najúspešnejšími obdobiami nášho hokeja. Stratili sme v ňom nielen výborného hokejistu a mimoriadne úspešného trénera, ale predovšetkým skvelého chlapa a kamaráta," povedal šéf Českého zväzu ľadového hokeja (ČSLH) Tomáš Král pre server iDnes.cz.

Augusta sa o chorobe dozvedel na jeseň 2015, sprvu sa držal v ústraní, začiatkom mája minulého roka bol na generálke národného tímu pred MS s Kanadou, kde odovzdal ceny najlepším hráčom. Kovy nazbieral aj ako hráč v československej reprezentácii, v zbierke má tri striebra a jeden bronz, striebro získal aj na zimných olympijských hrách 1976 v rakúskom Innsbrucku. V sezóne 2005/06 viedol ako tréner hokejistov Slovana Bratislava.