Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

SÚŤAŽ: Pozrite sa, či ste vyhrali dres Jozefa Stümpela

O tento dres Jozefa Stümpela hráte! Foto: Teraz.sk

Súťaž bola súčasťou článku o úspešnom ťažení slovenského hokejbalu, ktoré pokračovalo v kategóriii veteránov. Tým sa darilo na Majstrovstvách sveta, ktoré boli v zámorí.

Bratislava 12. októbra (Teraz.sk) – Dres dodnes hrajúcej hokejovej legendy Jozefa Stümpela, ktorý je zapálený aj pre hokejbal a pôsobí ako prezident jeho slovenskej únie už má svojho nového majiteľa. Po Stümpelovi, ktorý v ňom hral exhibičný zápas na juniorských MS v Bratislave, ho bude nosiť vyžrebovaný výherca. Je ním Matej Košťek. Redakcia Teraz.sk mu k výhre gratuluje a všetkým ostatným súťažiacim ďakuje za odpoveď.

V súťaži ste mali odpovedať na otázku: S ktorým slovenským hráčom, pôsobiacim v NHL, sa stretli slovenskí hokejbaloví veteráni počas MS v USA? Tento hráč pôsobí v rovnakom meste, ako bolo dejisko šampionátu veteránov. Správna odpoveď je Richard Pánik. Tento hokejista pritom počas našej súťaže zmenil pôsobisko a dnes je už hráčom Toronta Maple Leafs.

Čánok o MS veteránov v hokejbale:



foto nášho najúspešnejšieho tímu na MS v Tampe: OLD BOYS SLOVAKIA.
Foto: Slovenská hokejbalová únia
V jednom jedinom športe je Slovensko celosvetovou veľmocou vo všetkých vekových kategóriách od juniorov až po veteránov. Práve tí posledne menovaní urobili svojej domovine veľkú slávu na nedávnych majstrovstvách sveta. V druhej polovici septembra hájili slovenské farby za veľkou mlákou v Tampa Bay na americkej Floride hneď tri slovenské tímy, dovedna vyše stočlenná výprava Slovenskej hokejbalovej únie. Okrem dvoch špičkových mužstiev „starých pánov“ sme do USA vyslali aj slovenské dámy s hokejkou a loptičkou.

Veterán, alebo hokejbalista v najlepších rokoch?

Spoločná foto oboch tímov TEAM SLOVAKIA a OLD BOYS SLOVAKIA po ich vzájomnom štvrťfinálovom zápase o postup.
Foto: Slovenská hokejbalová únia
Pre členov výpravy je označenie veterán vyslovene technický pojem – všetci naši hokejbalisti na MS boli vlastne páni a dámy v najlepších rokoch. „V hokejbale zahŕňa kategória veterán hráčov nad štyridsať rokov. V družstve boli možné tri výnimky, teda mladší hráči od 37 rokov, čo aj väčšina tímov využila. Konkrétne v mojom mančafte Team Slovakia sme mali dvoch takých hráčov, lebo jeden hokejbalista krátko pred musel zrušiť účasť na turnaji a náhradu už nebolo možné zohnať,“ vysvetľuje tréner tímu Team Slovakia Jaroslav Mihal.

Konkurencia bola veľmi silná


Ženský tím SLOVAKIA po zápase s tímom Kanady.
Foto: Slovenská hokejbalová únia
Svetový hokejbalový šampionát veteránov má dvojročnú periodicitu, v USA bol tento rok jeho tretí ročník. Slovákom sa v tých úvodných dvoch darilo vyhrávať, ale v zámorí bola situácia oveľa ťažšia. Medzi mužmi skončili slovenskí Old Boys Slovakia štvrtý a Team Slovakia na piatom mieste. To isté sa podarilo aj ženám z tímu Slovakia. Dosahli tak najlepšie umiestnenia spomedzi európskych družstiev. „Tým, že to bolo v Amerike, sa na turnaji zišla oveľa silnejšia konkurencia ako na predchádzajúcich turnajoch u nás a v Čechách. Len z Kanady tam boli štyri silné tímy, okrem toho dva veľmi dobré americké tímy,“ zhodnotil Mihal. Do týchto mančaftov podľa trénera Old Boys Slovakia Mariána Hambálka zjavne vyberali hráčov najmä na základe fyzickej kondície.

Kokosy na snehu, Bermudy s hokejkami

Zatiaľ spomíname len krajiny, ktoré sú aj v „bratskom“ športe hokeji veľkými pojmami. Ale v hokejbali je konkurencia exotickejšia. „Celkom silný tím mali na majstrovstvách Bermudy, aj keď tie sme porazili,“ usmieva sa kormidelník Teamu Slovakia a dodáva že aj v seniorskej kategórii hrajú Bermudy MS, ale skupiny B. V Karibiku to pritom rozhodne nie je jediná krajina, kde sa hokejbalu darí. Svoje mužstvá majú aj Kajmanské ostrovy a Bahamy. Raz sa už na šampionáte zúčastnilo aj Mexiko. Nečudo, veď sneh k tejto hokejkovej hre netreba ...

Hala šampionátu mala svoje plusy aj mínusy

Slovenská výprava pred šampionátom strávila niekoľko aklimatizačných dní v Miami, až deň pred MS sa presunula do ich dejiska. Tam už sa mohli hráči plne sústrediť na hru, lebo zápasy hrali v hokejbalovej aréne na okraji Tampa Bay. Okolo nej veľa možností na rozptyľovanie nenašli. „Hala nebola na rozdiel od tých našich vybavená sprchami, takže sme po zápase v takom stave niekedy aj hodinu čakali na autobus,“ porovnáva podmienky tréner Old Boys Slovakia Marián Hambálek. Na druhej strane si však pochvaľuje, že v aréne bola klimatizácia. V čase majstrovstiev bolo v Tampa Bay cez 30 stupňov Celzia a vysoká vlhkosť.

Nízky strop – nič pre Slováka

V Amerike naši hokejbalisti okúsili niečo podobné, ako hokejisti – iné rozmery ihriska, ale aj výšku strechy haly. „Každý jeden súboj v zápasoch so zámorskými tímami bol typicky kanandsko-americky dohrávaný, bolo tam málo priestoru na náš kombinačný hokejbal,“ povzdychol si Hambálek. Ihrisko bolo užšie a dlhšie, ako na Slovensku, ale najmä – hala bola nízka. „Na Slovensku, ale aj v Česku je typické, že si občas pomôžeme zdvihnutím loptičky a lobom, tu sa to robiť nedalo, všetko išlo do stropu,“ dodal.

V Tampa Bay aj na „bleska“ Pánika

Na snímke Richard Pánik
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Dejisko MS bola v domovskom prístave tímu NHL Tampa Bay Lightning, kde momentálne pôsobí Richard Pánik, inak tiež hráč hokejbalu. „Pánik je dvojnásobný majster Európy v hokejbale v juniorských kategóriách,“ pripomenul Mihal. Slovenská výprava si bola v Tampe pozrieť jeden jeho prípravný zápas, ale do tímu ho nezískala, lebo na veteránov je ešte primladý.




Veteráni – čo meno, to osobnosť

Ľubor Komenda, brankár Old Boys Slovakia. vyhlásený za najlepšieho brankára šampionátu.
Foto: Slovenská hokejbalová únia
V slovenských veteránskych tímoch hrali samé hokejbalové osobnosti. „Hráči, ktorí pre hokejbal urobili veľmi veľa. Hrávajú to od detstva a Slovensko reprezentujú 20 rokov,“ poznamenal Hambálek. Bol tam aj aktuálne najlepší hokejbalista Slovenska Róbert Kašša. Bývalí hokejisti, ktorí po skončení kariéry pokračujú týmto športom, zvyčajne dosť rýchlo strácajú hokejovú kondíciu. Aktívni hokejbalisti majú „nabehané“, takže si vysokú výkonnosť držia aj vo veteránskom veku. Na druhej strane mali aj v Old Boys Slovakia napríklad bývalého hokejistu Martina Miklíka, ktorý stále patrí k veľmi platným hráčom v hokjbale a brankára Ľubora Komendu, ktorý bol najlepším brankárom šampionátu.

Obľuba hokejbalu na Slovensku rastie

Hokejbal sa vyvinul zo športu, ktorí na Slovensku hrával takmer každý chlapec – bol to hokej s loptičkou, najprv tenisovou, neskôr sa prešlo na loptičku z plastu. „Osobne si myslím, že tá obľuba hokejbalu plynie z jeho masovosti. Je to sídliskový šport, dá sa hrať kdekoľvek. No a na Slovensku je populárny aj preto, že ako jeden z mála dosahuje veľké úspechy na medzinárodnej úrovni a asi preto to tých mladých láka,“ hovorí Mihál. Hambálek dodáva, že tento šport je aj finančne menej náročný, ako hokej. „Základný výstroj sa skladá z hokejky, prilby a chráničov na nohy“. V hokejbale podľa jeho nadšencov nie je nikdy neskoro začať. Na Slovensku má už takmer desaťtisícovú členskú základňu. Pred desiatimi rokmi nebola ani len juniorská liga, dnes sa ich po jednotlivých ročníkoch hrá už šesť.

Špecialitkou hokejbalu je plávajúca modrá čiara

Hokejbal má jednu špecialitku, ktorá sa nazýva plávajúca modrá čiara. Aj v tomto športe platí podobné pravidlo pre prechod do útočnej tretiny ako v hokeji – cez modrú čiaru musí prejsť najprv loptička, až potom hráč. Keď už však v útočnom pásme je, tak modrá čiara „odpláva“ na úroveň stredovej červenej čiary – útočné pásmo sa rozšíri, čo aj hru robí atraktívnejšou a dáva lepšie šance na útočenie.

Hokejbal:

Hra podobná hokeju bez ľadových korčulí, bez klziska, namiesto puku sa hrá s oranžovou loptičkou. Hrá sa na asfaltovom, alebo inak upravenom a schválenom ihrisku, ktoré musí byť ohraničené bielym plastovým alebo dreveným mantinelom. Vyznávajú ho mnohé slovenské hokejové hviezdy: Ľubomír Višňovský, Richard Zedník, Rastislav Pavlikovský, Richard Pánik, Tomáš Starosta, Tomáš Záborský. Slovenská hokejová legenda Jozef Stümpel je prezidentom Slovenskej hokejbalovej únie.

Úspechy Slovenska v roku 2014:

- zlatý juniorský hetrik na MS v kategórii do 16,18 aj 20 rokov
- tím HbK Hokejmarket Skalica bol vo finále Svetového pohára
-seniori (budú mať svoje MS až v r.2015, na posledných MS 2013 v Kanade získali titul Majstrov sveta,
ženy boli strieborné! – MS bývajú každé dva roky)


Seniorský hokejbal na Slovensku na majstrovstvách sveta - história:
2 x majstri sveta
2 x strieborná medaila
6 x bronzová medaila