Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Hokejista Miroslav Hlinka spáchal vo veku 42 rokov samovraždu

Miroslav Hlinka. Foto: TASR

Tragickú správu o úmrtí majstra sveta z Göteborgu pre TASR potvrdila polícia ako i riaditeľ bystrického klubu Michal Longauer.

Banská Bystrica 14. septembra (TASR) - Bývalý slovenský hokejista Miroslav Hlinka spáchal v nedeľu vo veku 42 rokov samovraždu. Tragickú správu pre TASR potvrdila polícia ako i riaditeľ extraligového klubu HC'05 Banská Bystrica Michal Longauer.

Majster sveta z Göteborgu 2002 pôsobil naposledy ako asistent trénera banskobystrického klubu.

"Je to hrozné. Dozvedel som sa to dnes o 17.00 h, s takýmto niečím som sa ešte nikdy nestretol. Je mi veľmi ťažko reagovať. Z profesionálneho hľadiska nemal Miro žiadne problémy," uviedol Longauer.

Miroslav Hlinka sa podľa viacerých zdrojov obesil v nedeľu v Banskej Bystrici na izbe v hoteli, v ktorom býval počas pôsobenia pod Urpínom. Informáciu o smrti 42-ročného muža potvrdila krajská policajná hovorkyňa v Banskej Bystrici Mária Faltániová. "Polícia začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia," konštatovala.

Prečítajte si reakcie na úmrtie známeho hokejistu. VIAC TU.

Kariéra Miroslava Hlinku zachytená fotoreportérmi TASR




Hral na štyroch svetových šampionátoch

Bývalý úspešný center odštartoval svoju kariéru v Dukle Trenčín. Spod hradu Matúša Čáka odišiel v sezóne 1995/1996 do Sparty Praha, kde pôsobil ďalšie štyri sezóny. V Česku hrával aj v Karlových Varoch, Zlíne, Pardubiciach či druholigovom Chomutove. V Európe korčuľoval v drese fínskeho Jokeritu Helsinki, švédskeho MODO Hockey či Dinama Moskva ešte v najvyšej ruskej súťaži. V ročníku 2009/2010 sa vrátil na Slovensko a dva roky pôsobil v Banskej Bystrici. Následne krátko v Poprade, extraligovú kariéru však zakončil pod Urpínom. V uplynulom ročníku hrával za druholigovú Trnavu. Na klubovej úrovni získal dva majstrovské tituly - v sezóne 1999/2000 triumfoval so Slovanom Bratislava v najvyššej domácej súťaži, o štyri roky neskôr sa tešil z triumfu so Zlínom.

Göteborg 2002 - spomienka na majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji




Výrazné úspechy dosiahol aj na medzinárodnej scéne. Hoci najskôr reprezentoval Českú republiku, na MS v Petrohrade 2000 si už obliekol slovenský dres a vybojoval v ňom striebornú medailu. O dva roky neskôr sa vo švédskom Göteborgu tešil z titulu majstra sveta a následne v roku 2003 skompletizoval medailovú zbierku bronzom v Helsinkách. Celkovo sa v drese Slovenska zúčastnil na štyroch svetových šampionátoch a v roku 2004 aj na Svetovom pohári v zámorí.

"S hlbokým zármutkom Vám oznamujeme, že dnes 14. septembra nás vo veku 42 rokov navždy opustil bývalý skvelý hokejista, mnohonásobný reprezentant a asistent trénera HC ´05 Banská Bystrica Miroslav Hlinka. HC ´05 vyjadruje úprimnú sústrasť všetkým pozostalým. Česť jeho pamiatke!," uvádza na svojej stránke HC ´05 Banská Bystrica.

Rozhovor s Hlinkom po januárovom Zápase legiend