Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Hokejisti Banskej Bystrice zdolali HC Nové Zámky

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Nové Zámky nevyužili presilovku a po jej skončení pykali.

Banská Bystrica 4. februára (TASR) - Hokejisti Banskej Bystrice prehrali v piatkovom domácom zápase 36. kola Tipos extraligy s Novými Zámkami 4:5 po nájazdoch.


HC´05 Banská Bystrica – HC Nové Zámky 4:5 pp a sn (1:0, 3:3, 0:1 - 0:0, 0:1)

Góly: 15. Melcher (Bubela, Björkung), 26. Berger (Björkung, Šoltés), 33. Lamper (Bubela), 39. Fossier (Bačík) – 35. Jackson (J. Šiška, Langkow), 36. Bull (Langkow), 38. Števuliak (J. Šiška, Ahlholm), 58. Jackson (Farley, Langkow), rozh. nájazd Farley. Rozhodovali: Goga, Fridrich - Beniač, Kacej, vylúčení: 8:3 na 2 min, navyše: Ferényi 5 minút za hrubosť, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 722 divákov.

Banská Bystrica: Weninger – Cardwell, Bačik, Björkung, Ďatelinka, Kostromitin, Crevier-Morin, Bača – Fossier, Berger, Šoltés – Lamper, Bubela, Melcher – Vašaš, Tamáši, Kabáč – Bodnár, Gabor, K. Jendroľ

Nové Zámky: Bakala – Hatala, Bull, Knižka, Kozák, Ligas, Holenda, Meszároš – Jackson, Langkow, Farley – Šišovský, Šiška, Ahlholm – Števuliak, Barto, Mišiak – Fetkovič, Ondrušek, Ferényi



Prvú šancu zápasu mali hostia už v 36 sekunde, keď Bull z medzikružia neprepálil Weningera. Na opačnej strane neuspel v druhej minúte zblízka Lamper. Bystričania mali potom navrch, avšak nedokázali sa postupne presadiť z dobrých pozícií Tamáši, Crevier-Morin a Melcher. Nové Zámky nevyužili presilovku a po jej skončení pykali. Barani predviedli rýchlu akciu, kolmá prihrávka Bubelu na Melchera mala oči a mladík HC ´05 v tutovke nezaváhal – 1:0. Druhá presilovka ´býkov´ bola už v šestnástej minúte lepšie zahraná. Langkow zakončoval a puk od korčule Creviera-Morina putoval medzi žrde, no Weninger v poslednej možnej chvíli predviedol famózny zákrok hokejkou. Následne kryl dve dobré strely Jacksona.

V druhej tretine sa roztrhlo vrece s gólmi, padlo ich dovedna až šesť. V 26. minúte zužitkoval presnú prihrávku Björkunga Berger pri pravej žrdi – 2:0. O pár sekúnd Lamper mieril zblízka do žŕdky, ale vynahradil si to v 33. minúte, keď po vyhratom buly Bubelu prepálil Bakalu z vrchnej časti kruhu – 3:0. Hostia sa však spamätali a za necelé tri minúty dali tri góly. Nakopol ich presilovkový zásah Jacksona po vyšachovaní brániacej trojice Bystričanov. Na 2:3 znížil Bull, ktorý šikovne prešiel pred bránku a predviedol účinný bekhend a vyrovnanie zariadil Števuliak, keď sa k nemu dostal odrazený puk a pred odkrytou bránkou Weningera nezaváhal. Domáci sa po týchto rýchlych úderoch nezlomili a stihli ešte do prestávky opäť strhnúť vedenie na svoju stranu. Bačík totiž ponúkol spoza bránky načasovanú prihrávku Fossierovi a ten sa nemýlil – 4:3.

Na začiatku tretej tretiny Zámčania nedokázali vyrovnať z dvoch dobrých šancí, v tej prvej sa ocitol aktívny Bull, vychytal ho Weninger, a v druhej Farley mieril do žŕdky. Banskobystričania potom prevzali iniciatívu, Bakalu slušne preverili Bubela a Björkung. Na nešťastie sa im zranil Lamper. Hralo sa svižne, v rýchlom tempe, bojovne a štvrtý gól mal na hokejke Farley, nepresadil sa zoči – voči gólmanovi HC ´05. Úspešná nebola ani následná presilovka ´býkov´, ktorí s pribúdajúcim záverom vrhli všetky sily do útoku a vyplatilo sa im to. Necelé tri minúty pred koncom vyrovnal na 4:4 zblízka nepokrytý Jackson. Pod Urpínom sa teda predlžovalo a počas extra času nevyužil chybu Bulla Bubela. Duel vyústil do samostatných nájazdov, ktoré zvládli lepšie Novozámčania, až trikrát sa presadili, Bystričania len dvakrát. Rozhodujúci zásah zaznamenal Farley.

"Ťažko sa hodnotí takýto zápas, v ktorom vediete 3:0 a skončí sa to napokon prehrou. Ani neviem, čo mám k tomu povedať. Tento duel sme si dosť prehrali aj sami. V priebehu troch minút bolo z 3:0 razom 3:3. Potom sme sa na konci druhej tretiny trošku zobudili, zistili sme, čo sa deje a podarilo sa nám streliť štvrtý gól. Žiaľ nedokázali sme tesné vedenie udržať a stálo nás to zápas," vysvetľoval po prehre mladý 20-ročný útočník Banskej Bystrice Peter Melcher, ktorý strelil prvý gól v zápase. Hneval ho však aj výkon: "Nehrali sme tak, ako sme hrali predošlé štyri domáce zápasy. Musíme sa z tejto prehry poučiť a v nedeľu hrať tak, ako sme hrali predchádzajúce štyri zápasy doma. Tento piatkový výkon od začiatku nebol dobrý. Síce sme viedli 3:0, ale výkon tomu nezodpovedal. Prehrali sme, čo sa dá robiť. Treba sa z tohto poučiť a napraviť si v nedeľu výhrou chuť do voľných dní, ktoré nás potom čakajú."

V podobnom duchu sa vyjadril po prehre aj švédsky obranca tímu spod Urpína Victor Björkung: „Myslím si, že Zámky hrali oveľa tvrdšie ako my. Prvých 37 minút boli lepším tímom. My sme mali šťastie, že sa nám podarilo streliť tri góly. Až posledných 23 minút sme hrali náš hokej a bolo to už oveľa lepšie. Takže hostia si asi ten bod navyše viac zaslúžia. Nám sa to akosi vymklo z rúk tým, že sme nehrali naplno celý čas. Mohli sme dvom inkasovaným gólom zabrániť, ak by sme sa lepšie zachovali pri vhadzovaní. Súpera nakopol presilovkový prvý gól, ale už aj pred ním sme hosťujúcich hráčov príliš často nechali prejsť v prečíslení pred našu bránku do šancí. Bolo len otázkou času, kedy dajú gól. Musíme sa zlepšiť aj v presilovkách. V predĺžení sme mali niekoľko šancí, vďaka ktorým sme mohli zvíťaziť, ale nepremenili sme ich. Bol to inak vyrovnaný zápas, oba tímy boli blízko k výhre. Bohužiaľ, súper si berie dva body a my len jeden."

Útočník Nových Zámkov Patrik Števuliak strelil v 38. minúte dôležitý vyrovnávajúci gól na 3:3. Jeho tím dal tri góly v rade v rozpätí necelých troch minút. A to bolo kľúčové v boji za honbou bodov. „Pripravili sme sa na tento duel zodpovedne. Po nevydarených tesných zápasoch predtým sme vedeli, že už potrebujeme konečne aj body. Vstup sme nemali ideálny, ale za stavu 3:0 sa ukázala sila kolektívu a vrátili sme sa tromi gólmi v rade do zápasu. Síce sme inkasovali štvrtý gól ešte na konci druhej tretiny, ale pred koncom tretej tretiny sa nám podarilo vyrovnať. Predĺženie sme ustáli a v nájazdoch to zlomili. Teší nás to. Pomohol nám najmä gól na 3:1 v presilovke. Povzbudil nás, pretože to už je stav na dostrel. Ukázala sa najmä sila kolektívu. Išli sme si za tými dvoma bodmi a podarilo sa nám ich napokon získať,“ pomenoval dôležité súčasti výhry 26-ročný novozámocký krídelník.