Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Mladí Slováci zdolali aj Švajčiarsko, vo štvrťfinále MS vyzvú Rusov

Na snímke hráči Slovenska. Foto: TASR/František Iván

Slovenskí hokejisti do 18 rokov postúpili do štvrťfinále majstrovstiev sveta z 3. miesta v základnej A-skupine.

Poprad 18. apríla (TASR) - Slovenskí hokejisti do 18 rokov postúpili do štvrťfinále majstrovstiev sveta z 3. miesta v základnej A-skupine. Rozhodlo o tom ich víťazstvo 2:1 nad Švajčiarskom, o ktoré sa gólmi postarali Fafrák a Korenčík. Slováci nastúpia na štvrťfinálový zápas vo štvrtok 20. apríla o 17.30 proti druhému tímu B-skupiny Rusku.

Švajčiarsko - Slovensko 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Góly: 33. Kurashev (Hischier) - 32. Fafrák (Ružička, Liška), 42. Korenčík (Baláž) Rozhodovali: Holm (Švéd.), Thomson (USA) - Caillot (Fr.), Ondráček (ČR), vylúčení: 1:1 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 4496 divákov.

Švajčiarsko: Schmid - Le Coultre, Matewa, Berni, Geisser, Gross, Barandun, Schupbach - Kurashev, Eggenberger, Hischier - Simic, Sigrist, Weibel - Petrig, Leuenberger, Dopfner - Patry, Müller, Riat - Kohler
Slovensko: Sklenár - Fehérváry, Ivan, Kupec, Žiak, Dúžek, Korenčík, Demo - Fafrák, Ružička, Liška - Hrehorčák, Roman, Krivošík - Urbánek, Köver, Baláž - Havrila, Stacho, Regenda


V prvej tretine kládli obe mužstvá veľký dôraz na defenzívu. Jednotlivé formácie sa nepúšťali do bezhlavého útočenia, naopak, skôr vyčkávali na chybu súpera. Slováci prvýkrát zamestnali brankára Schmida v 5. minúte, keď sa k strele dostal obranca Kupec, ale nenamieril presne. Krátko na to si Urbánek vytvoril sľubnú streleckú pozíciu, no v nej namiesto strely zvolil nepresnú prihrávku. V bránke slovenského tímu dostal príležitosť Sklenár, ktorý v 9. minúte zmaril nebezpečnú šancu Sigrista. Hokej plný nasadenia a aktívneho korčuľovania vydržal až do konca prvej tretiny, brankári však nemuseli riešiť vážnejšie situácie. Aj preto bol po prvej časti pomer striel 5:4.

Druhá časť priniesla ofenzívnejší hokej v podaní oboch tímov. V 21. minúte dostal Švajčiar Hischier krížnu prihrávku pred Sklenárovu bránku, ale tiesnený nezakončil ideálne. V 27. minúte sa do šance dostal aj Fafrák, ale narazil na pripraveného Schmida. V čase, keď sa hra prelievala z jednej strany na druhú, gólovo udrel slovenský tím. Liška v útočnom pásme obetavo získal puk, Ružička ho následne posunul pred bránku a tam Fafrák zblízka prekonal Schmida - 0:1. Náskok slovenského tímu však nemal dlhé trvanie. Už o 44 sekúnd ukázal Švajčiar Nico Hischier, prečo patrí k najväčším švajčiarskym talentom. V útočnom pásme si poradil s dvojicou slovenských obrancov a jeho ponuku pred odkrytú bránku nemohol Kurashev premrhať - 1:1. Zápas nabral na obrátkach a bolo sa na čo pozerať. V 34. minúte sa v dvoch sľubných príležitostiach ocitol Švajčiar Patry, Slováci kontrovali šancou Fafráka i pokusom Ružičku.

Druhá prestávka rozdelila prvú slovenskú presilovku na dve takmer rovnaké polovice. V jej druhej časti si Ružička vytvoril dobrú pozíciu, ale spomedzi kruhov namieril nad bránku. Čo sa nepodarilo jemu, vyšlo v 42. minúte Jozefovi Balážovi. Útočník, ktorý sa v prvých dvoch zápasoch nezmestil do zostavy, dokorčuľoval puk do rohu klziska, odkiaľ nastrelil puk na bránku a Schmid bol na Korenčíkov teč bezmocný - 1:2. Švajčiari pridali v ofenzíve, zodpovednosť sa na seba snažil vziať najmä Hischier, ktorý v 45. minúte dvakrát strieľal nepresne. Náskok Slovákov sa v 48. minúte snažil zvýšiť Liška, jeho strela spomedzi kruhov sa však iba obtrela o ľavú žrď. Slováci sa v zostávajúcich minútach sústredili na ubránenie tesného náskoku a do ofenzívy sa príliš nepúšťali. Zároveň sa im však darilo držať Švajčiarov v dostatočnej vzdialenosti od brankára Sklenára. Napokon si zverenci Norberta Javorčíka pripísali druhé víťazstvo na turnaji a do štvťfinále postúpili z tretieho miesta v A-skupine.

Hlasy po zápase:

Norbert Javorčík, tréner SR: "Dnes to bolo veľmi dramatické. Švajčiari takisto vedeli, o čo ide, a nastúpili dobre pripravení. Zvíťazili sme vďaka nezlomnej vôli. Pred šampionátom sme si dali za cieľ odohrať dobré zápasy. To bola naša najdôležitejšia úloha. Spoločne sme ju splnili. Hra v každom jednom zápase bola mimoriadne kvalitná. Rusi budú naozaj ťažký štvrťfinálový súper."

Marek Korenčík, obranca, strelec víťazného gólu: "Pri víťaznom góle sa mi puk odrazil od korčule. Myslím si, že ja som bol autor toho gólu, ale to nie je dôležité. Dôležité je, že sme zvíťazili a ideme do štvrťfinále pozitívne naladení."

Jozef Baláž, útočník SR: "Bol to ťažký zápas. Snažili sme sa v ňom hrať svoju hru. To sme dodržiavali a sme radi, že to vyšlo. Sme radi, že sme sa vyhli USA a vo štvrťfinále spravíme všetko pre postup."

Konečná tabuľka A-skupiny:

1. Fínsko 4 4 0 0 0 23:10 12
2. Kanada 4 2 1 0 1 18:13 8
3. SLOVENSKO 4 2 0 1 1 13:10 7
4. Švajčiarsko 4 1 0 0 3 9:14 3
5. Lotyšsko 4 0 0 0 4 3:19 0


Slováci proti Rusku vo štvrtok o 17.30 v Poprade


Záverečné zápasy základných skupín svetového šampionátu hokejistov do 18 rokov definitívne určili štvrťfinálové dvojice. Želanie slovenského tímu vyhnúť sa mimoriadne silnému tímu USA sa splnilo po výhre nad Švajčiarskom (2:1) a zverenci Norberta Javorčíka napokon nastúpia vo štvrtok o 17.30 v Poprade proti tímu Ruska. Obhajcovia prvenstva Fíni narazia na Česko, boje o záchranu odohrajú tímy Lotyšska a Bieloruska.

Už pred rozuzlením bojov v základných skupinách bolo jasné, že Slováci budú hrať štvrťfinále v Poprade o 17.30. Situácia v B-skupine sa napokon vyvinula tak, že ich súperom budú hokejisti Ruska, ktorí obsadili druhú priečku. V Poprade sa v súboji o semifinále stretnú aj Fíni s Čechmi, ktorých súboj je na programe vo štvrtok o 13.00.

Diváci v Spišskej Novej Vsi uvidia vo štvrtok 20. apríla tri zápasy. Najskôr sa o 11.30 stretnú v prvom zápase o záchranu Bielorusi s Lotyšmi. Ich boje o zotrvanie sa budú hrať na dva víťazné zápasy. Druhé stretnutie je na programe v piatok o 17.30, prípadný tretí duel v nedeľu o 13.30.

Na štadióne v Spišskej Novej Vsi odohrajú štvrťfinále aj Kanaďania so Švédmi (15.30) rovnako ako Američania so Švajčiarmi (19.30). Víťazi štvrťfinálových zápasov postúpia do semifinále, ktoré je na programe v piatok v Poprade.

Štvrťfinálové dvojice MS hráčov do 18 rokov, štvrtok 20. apríla:

Fínsko - Česko, 13.30, Poprad
Kanada - Švédsko, 15.30, Spišská Nová Ves
Rusko - SLOVENSKO, 17.30, Poprad
USA - Švajčiarsko, 19.30, Spišská Nová Ves

Program bojov o záchranu /na dva víťazné zápasy/, Spišská Nová Ves:

Bielorusko - Lotyšsko, štvrtok, 20. apríla, 11.30
Bielorusko - Lotyšsko, piatok, 21. apríla, 17.30
Bielorusko - Lotyšsko, nedeľa, 23. apríla, 13.30 (prípadný tretí zápas)