Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Šport

Hokejisti majú najväčší záujem o japonské suši

Na snímke vpravo tréner Zdeno Cíger a vľavo Tomáš Jurčo počas tréningu slovenských hokejistov v tréningovej hale Športového paláca Jubilejnyj v Petrohrade 9. mája 2016. FOTO TASR - Martin Baumann Foto: TASR- Martin Baumann

Slovenský team host v Petrohrade Oleg Jablonský sprevádza slovenskú hokejovú reprezentáciu na tréningu, zápase aj vo voľnom čase.



Petrohrad 9. mája (TASR) - Stará sa im o program, radí, je k dispozícii prakticky nonstop. Rodeného Slováka Olega Jablonského z Petrohradu nesmierne potešilo, keď ho vedenie reprezentácie oslovilo s ponukou na funkciu team hosta, o ktorú mal pred šampionátom záujem. Hráčom sa snaží vyhovieť v akejkoľvek situácii, predovšetkým však v oblasti gastronómie, keďže najväčší záujem je netradične o suši.

Oleg Jablonský sa narodil v Bratislave, no odmalička býva v Petrohrade. Pracuje ako manažér predaja softvéru slovenskému a českému trhu. Odmalička je hokejovým nadšencom a príležitosť, že tento rok privíta MS aj Petrohrad, si nechcel nechať ujsť. "Hľadali človeka, ktorý býva v Petrohrade a vie po slovensky. Cez známych sa dostali na mňa. Som rád, že môžem s naším tímom spolupracovať," uviedol pre TASR. Okolnosti síce od začiatku nepriali jeho predstavám, ale napokon sa situácia vyvinula nečakane pozitívne. "Pôvodne som sám hľadal prácu ako team host cez ruské spoločnosti. Povedali mi, že hľadajú človeka na celý mesiac, no ja som mal dovolenku len dva týždne. Zo slovenskej strany mi potom napísali, že im stačí človek aj na dva týždne."

Funkcia team hosta nesie so sebou množstvo povinností. Nestačí mať len výbornú ruštinu a angličtinu, dôležité sú aj organizačné schopnosti. "V prvom rade fungujem ako prekladateľ. Čokoľvek s organizátormi riešim ja, či už je potreba niečo zohnať, alebo sa spýtať. Patrí do toho aj organizácia zájazdov či výletov," ozrejmil Jablonský. K slovenskej reprezentácii sa pripojil po jej prílete do Petrohradu. Hráčom aj realizačnému tímu odovzdal na mieste visačky a odvtedy ich sprevádza na každom kroku - na tréningu, zápase aj vo voľnom čase. "Bývam s našimi v hoteli, som im kedykoľvek k dispozícii. Ak niečo potrebujú, so všetkými žiadosťami sa obrátia na mňa."

A že tých žiadostí nebolo málo... Napriek tomu nemá slovenský team host s ich vybavením žiadny problém. "Majú normálne prosby, nestretol som sa s ničím zložitým. Zatiaľ som všetko vyriešil," ozrejmil Jablonský. Medzi najčastejšie patrí dobrý nákup a kulinársky život. V Rusku však nevyhľadávajú boršč. Netradične, japonskú kuchyňu. "Poradím im obchody, ak si potrebujú niečo kúpiť a samozrejme aj nejakú dobrú reštauráciu. Najviac sa zaujímajú o suši, chodil som naň s nimi," dodal pre TASR Jablonský.

Ruskí organizátori majú s usporiadaním svetových šampionátov bohaté skúseností. Po Petrohrade 2000 a Moskve 2007 to potvrdili na súčasnom fóre a pochválil ich aj slovenský team host. "Nemám to s čím porovnať, ale sa Rusi snažia. Vždy máme k dispozícii autobus aj mikrobus. Hocikedy ho môžem zavolať, príde za nami šofér a ideme, kam potrebujeme. Aj jedlo je neustále dostupné v reštaurácii, starajú sa o nás komfortne," potvrdil Jablonský.