Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Nový slovenský hokejový majster dostane Pohár Vladimíra Dzurillu

Na snímke riaditeľ PRO-HOKEJ a.s. Richard Lintner a nový majstrovský pohár Vladimíra Dzurillu počas tlačovej konferencie pred štartom play off Tipsport Ligy v Bratislave 8. marca 2016. Foto: TASR/Andrej Galica

Vynovenú trofej pokrstila ľadovou triešťou manželka hokejovej legendy Zlatica Dzurillová.

Bratislava 8. marca (TASR) - Nový slovenský hokejový majster dostane Pohár Vladimíra Dzurillu. Vedenie spoločnosti Pro-Hokej predstavilo na utorkovej tlačovej konferencii v Bratislave dizajn upravenej trofeje, ktorú bude od tejto sezóny preberať víťaz Tipsport Ligy.

"Uvedomili sme si, že pohár potrebuje nový 'facelift', reštauráciu. Preto sme oslovili človeka, ktorý má jediný morálne právo vstupovať do jeho dizajnu - akademický sochár Jozef Barinka, ktorý navrhol aj pôvodný pohár. Kluby sa jednomyseľne zhodli na tom, že dostane názov Pohár Vladimíra Dzurillu. Ten bol nielen trojnásobný majster sveta, desaťnásobný medailista z MS a trojnásobný medailista zo ZOH, ale aj obrovská ľudská osobnosť. Je veľkou cťou, že jeho identitu po dohode s jeho manželkou môžeme spojiť s identitou majstrovského pohára," uviedol riaditeľ Pro-Hokeja Richard Lintner.



Vynovenú trofej, o ktorú sa už po 23. raz pobijú kluby najvyššej súťaže, pokrstila ľadovou triešťou manželka hokejovej legendy Zlatica Dzurillová. Pohár, ktorý váži 31 kg, pripomína svojím dizajnom slávny Stanley Cup. "Na pôvodnej mise z antikóry bol hokejista, ktorý však býval často zdevastovaný pri majstrovských oslavách. Dohodli sme sa, že vrchná časť už na ňom nebude, novšia čaša bude fixná a nebude sa dať tak ľahko zdeformovať pri zásahu. V strede pohára je reliéf s podobizňou V. Dzurillu," povedal autor pohára Barinka.

Fanúšikovia budú mať možnosť vybrať autora najkrajšieho gólu základnej časti Tipsport Ligy, ktorý od popradského útočníka Arneho Krotáka prevezme Zlatú prilbu a bude ju nosiť počas play off. Pokračuje aj minuloročná úspešná divácka anketa o najužitočnejšieho hráča vyraďovacích bojov, o ktorom budú môcť rozhodnúť hlasovaním na internete. Nástupca minuloročného víťaza Košičana Gabriela Spilara si odnesie trofej - Zlatú korčuľu Slovnaft play off Tipsport Ligy.



Už v piatok odštartuje súbojmi 1. kola Košice - Martin a Nitra - Žilina Slovnaft play off Tipsport Ligy 2015/2016. O dva dni neskôr privíta Zvolen na domácom ľade Poprad a Banská Bystrica sa stretne s Trenčínom. "Dostali sme sa do najvzrušujúcejšej časti sezóny a preto sa teším na napínavé súboje o postup do finále Tipsport Ligy a zároveň sa teším na bitku o už 23. víťaza našej najvyššej hokejovej ligy, ktorý získa Pohár Vladimíra Dzurillu," doplnil Lintner. Toho potešila zvýšená návštevnosť na štadiónoch i sledovanosť televíznych zápasov v základnej časti TL.

"Play off je sviatkom hokeja a veríme, že fanúšikovia húfne zavítajú nielen na štadióny, ale sa tiež zapoja do hlasovania o najkrajší gól sezóny i najužitočnejšieho hráča vyraďovacích bojov. Už sa tešíme na napínavé súboje a veríme, že sa potvrdia pozitívne trendy smerovania Tipsport Ligy z jej základnej časti," uviedol Jaroslav Taraba, predseda predstavenstva generálneho partnera súťaže, Tipsport SK, a.s.

Šéf spoločnosti Pro-Hokej zároveň prezradil, že je vysoká pravdepodobnosť, že Slovensko bude mať v ďalšom ročníku opäť dve miestenky v hokejovej Lige majstrov. "Prvú už majú isté Košice ako víťaz základnej časti, druhú získa nový majster. Pokiaľ by "oceliari" obhájili titul, miestenku do LM obdrží druhý tím po základnej časti, teda Nitra," dodal Lintner.