Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Holeša je spokojný s organizáciou,šanca na účasť na MS v hádzanej žije

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aj viceprezident SZH Ernö Kelecsényi mal z organizácie ME17 i vystúpenia SR kladné dojmy.

Michalovce 21. augusta (TASR) - Úspešný po organizačnej i športovej stránke. Tak zhodnotili majstrovstvá Európy hráčok do 17 rokov najvyšší predstavitelia Slovenského zväzu hádzanej (SZH) Jaroslav Holeša i Ernö Kelecsényi. K absolútnej spokojnosti chýbalo iba umiestnenie slovenského tímu do 11. miesta, no aj napriek výslednej 12. priečke má ešte slovenské družstvo nádej na účasť na majstrovstvách sveta.

Prezident SZH Jaroslav Holeša netajil spokojnosť s organizáciou podujatia, ktoré vyvrcholilo v michalovskej Chemkostav aréne. "Organizačne sme to zvládli. Všetci ľudia, ktorí sa na organizácii podieľali, odviedli výbornú prácu a aj touto cestou im za to ďakujem. Aj čo sa týka odozvy z Európskej hádzanárskej federácie, tak neboli žiadne sťažnosti. Naopak, jej predstavitelia vyzdvihli, že sme všetko zorganizovali na vysokej úrovni. To je prvá veľká radosť a druhá je, že sme ako družstvo zostali v najvyššej kategórii. Je dôležité pre budúce generácie, aby sme vždy dokázali mať tím v najvyššom renkingu, aby dievčatá mohli hrať ťažké zápasy. Takže celkovo spokojnosť," zhodnotil Holeša, ktorý vnímal aj pozitívne ohlasy na michalovskú Chemkostav arénu od zahraničných výprav.

Aj viceprezident SZH Ernö Kelecsényi mal z organizácie ME i vystúpenia SR kladné dojmy. "Zo všetkých strán máme pozitívne odozvy. Potvrdilo sa, že môžeme organizovať takéto podujatia. Michalovciam a tomuto regiónu hádzaná svedčí. Môže nám to ešte viac zvýšiť rešpekt u Európskej hádzanárskej federácie, čo sa môže do budúcna zísť, keďže plánujeme spoločnú kandidatúru MS mužov spoločne s Českom a Maďarskom. Teší nás aj pokrok slovenského družstva. Videl som, v akom stave sme boli pred rokom, a v akom sme teraz. Sme na dobrej ceste," poznamenal Kelecsényi.

Slovenské družstvo vstúpilo do turnaja s viacerými cieľmi. Prioritou bolo zotrvanie v najvyššej kategórii, no Slovenky siahali aj vyššie. Ďalšou z ambícií totiž bolo umiestnenie do 11. miesta (vrátane), ktoré by zaručilo postup na MS 2018 v Poľsku. Ako sa napokon ukázalo, Slovenky mali k vytúženej méte veľmi blízko. V základnej D-skupine len tesne zaostali za druhou priečkou, ktorá by znamenala postup do štvrťfinále. Neskôr mali tri pokusy na potvrdenie pozície v elitnej jedenástke, no skončili na 12. pozícii.

"Samozrejme, trochu nás to mrzí. Pri troche šťastia to mohlo byť aj ôsme miesto. Vytúžené jedenáste sme si mohli vybojovať aj sami. Stačilo zvíťaziť nad Švédskom, Holandskom alebo Čiernou Horou a boli by sme istý účastník MS. Dievčatá odohrali vyrovnané zápasy. V niektorých nám chýbalo trošku kvality, aby sme pretlačili aj silnejšie tímy, ale treba zdôrazniť, že dievčatá spravili za uplynulý rok obrovské množstvo dobrej práce. Pracovali na sebe naozaj svedomito. Myslím si, že sme mali najbojovnejšie družstvo šampionátu, nevzdávali sme sa za žiadneho stavu," vyzdvihol Holeša plusy slovenského tímu.

Predstavitelia SZH pozorne sledovali pôsobenie domáceho družstva. Jeho vystúpenie bolo výsledkom novej stratégie prípravy reprezentačného tímu pod vedením dánskeho trénera Heineho Ernsta Jensena. "Sme veľmi spokojní. Nastavil stratégiu a program na celý rok. Zapracovali sme na mentálnej i fyzickej príprave. Dievčatá spoznali nový model a naše pôsobenie na ME ukázalo, že je to správna cesta. Nie je to iba náš názor, ale aj ďalších výprav, proti ktorým sme v minulosti hrali. Náš druhý oficiálny zápas bol s Českom, ktorému sme pred rokom v Prahe podľahli o 10 gólov. Pred pár dňami sme Češky na ME zdolali. To o niečom svedčí. Teraz sme dokázali hrať vyrovnané zápasy so všetkými družstvami. Naším stropom bolo asi víťazstvo nad Nórskom (25:23). Vtedy sme mali svoj deň a vyšlo nám všetko. Naopak, najhorší bol už prvý duel proti Španielsku (25:36), ktorý dievčatá nezvládli najmä mentálne," poznamenal Holeša.

Slovenky síce skončili tesne za vytúženou jedenástkou, ale šanca zúčastniť sa na budúcoročných MS hráčok do 18 rokov stále žije. "Pokúsime sa o to. V septembri sme pozvaní k prezidentovi Svetovej hádzanárskej federácie Hassanovi Moustafovi síce z iného dôvodu, ale určite otvoríme aj túto otázku. Na MS býva 24 tímov a občas sa stane, že nepricestuje tím z Afriky alebo Oceánie. To miesto sa vtedy prideľuje európskemu tímu, takže logicky by na MS išla dvanásta reprezentácia z ME. To už nezáleží na nás, no spravíme všetko, aby to tak bolo. Pozitívum je, že na ME o dva roky budeme mať zastúpenie v kategóriách do 17 i do 19 rokov, čo je dôležité pre ďalší vývoj ženského hádzanárskeho tímu," uviedol Holeša.

Konečné poradie ME hádzanárok do 17 rokov:
1. Nemecko,
2. Nórsko,
3. Maďarsko,
4. Francúzsko,
5. Rusko,
6. Dánsko,
7. Rumunsko,
8. Španielsko,
9. Švédsko,
10. Holandsko,
11. Čierna Hora,
12. SLOVENSKO,
13. Chorvátsko,
14. Rakúsko,
15. Česko,
16. Srbsko

Poradie najlepších strelkýň:
1. Zoe Sprengersová (Hol.) 53/14 gólov,
2. Nina Danová (Švéd.) 49/20,
3. Martina POPOVCOVÁ (SR) 43/15, ...
11. Barbora LANCZOVÁ (SR) 36/10

All Star tím:
brankárka: Diana Cristiana Ciucová (Rum.)
ľavé krídlo: Anna Lena Hausherrová (Nem.)
ľavá spojka: Jana Sobreperová Casolová (Šp.)
stredná spojka: Tamara Pálová (Maď.)
pivotka: Pauletta Foppová (Fr.)
pravá spojka: Valeria Maslovová (Rus.)
pravé krídlo: Henrikke Hauge Kjolholdtová (Nór.)
Najlepšie brániaca hráčka: Isabelle Anderssonová (Švéd.)
Najlepšia strelkyňa: Zoe Sprengersová (Hol.) - 53 gólov
Najužitočnejšia hráčka: Aimee von Pereirová (Nem.)