Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Hámor pokoril vrchol Island Peaku, plánuje výstup na Pumori

Na snímke slovenský horolezec Peter Hámor Foto: TASR/Oliver Ondráš

Hámor sa navyše v rámci projektu Himalayadventure MMXVII pokúsi vystúpiť na poslednú ním nezdolanú osemtisícovku Dhaulágirí (8167 m n. m.) v nepálskych Himalájach.

Káthmandu 30. marca (TASR) – Slovenský horolezec Peter Hámor v uplynulých dňoch úspešne pokoril vrchol Island Peaku a momentálne sa spolu s Tomášom Petríkom, Michalom Sabovčíkom, Michalom Gabrižom a Jánom Šustrom pripravujú na najnáročnejší výstup prvej časti tohtoročného Himalájskeho dobrodružstva - sedemtisícovú horu Pumori.

"Opäť sme v našom základnom tábore, v sklenenej pyramíde nad Lobuche. V sobotu 25. marca o 7.30 h sme spolu s Tomášom Petríkom, Mišom Sabovčíkom, Jankom Šustrom a Haike Ivaničovou stáli na vrchole Island Peaku a teraz nás čaká najnáročnejší výstup prvej časti tohtoročného Himalájskeho dobrodružstva, sedemtisícová nedostupná krásavica Pumori," uviedol Hámor na svojej oficiálnej internetovej stránke.

Hámor sa v rámci projektu Himalayadventure MMXVII pokúsi vystúpiť na poslednú ním nezdolanú osemtisícovku Dhaulágirí (8167 m n. m.) v nepálskych Himalájach. Na siedmu najvyššiu horu sveta sa pokúsi vyliezť druhýkrát, svoj prvý pokus prerušil pre smrť jedného z členov expedície. Hlavnému výstupu predchádzali aklimatizačné na viacero vrcholov v himalájskom údolí Solo Khumbu vrátane Island Peaku a Pumori. V základnom tábore pod Dhaulágirí chce byť najneskôr do 15. apríla.

V okolí siedmej najvyššej hory planéty boli v roku 1950 ako prví francúzski horolezci, na horu sa im však nepodarilo vystúpiť. Na vrchol Dhaulágirí sa po prvý raz podarilo dostať až 13. mája 1960 štyrom členom švajčiarsko-rakúskej expedície vedenej Maxom Eiselinom. Spolu s nimi na vrchol vystúpili aj dvaja nepálski výškoví nosiči. V súčasnosti vedie na vrchol hory 15 výstupových trás.

Peter Hámor je slovenský výškový horolezec a himalájista. Na konte má veľa náročných expedícií a horolezeckých výstupov doma i v zahraničí. Jeho prvou osemtisícovkou bola najvyššia hora sveta, Mount Everest (8848 m n. m.), na vrchol ktorej vystúpil 19. mája 1998. Dosiaľ stál 14-krát na vrcholoch 13 osemtisícoviek. Na najnebezpečnejšiu z nich, Annapurnu (8091 m n. m.), sa mu podarilo vystúpiť ako prvému horolezcovi v histórii z oboch strán. Po prvý raz to bolo v roku 2006, druhý výstup nasledoval o štyri roky neskôr. Hámor je zatiaľ jediný Slovák, ktorý vystúpil aj na najvyššie vrcholy všetkých kontinentov.