Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Dvoch slovenských horolezcov hospitalizovali v Nepále

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Podmaník

Obaja sú v stabilizovanom stave.

Káthmandu 21. apríla (TASR) - Dvoch členov slovenskej expedície horských vodcov, ktorá sa pokúša zdolať piatu najvyššiu horu sveta Makalu, v utorok ráno transportovali helikoptérou do nemocnice v Káthmandu. Igor Trgiňa má podozrením na výškovú nemoc spojenú s dehydratáciou organizmu a Igor Slezák má podozrenie na pľúcny edém.

Obaja sú v stabilizovanom stave v nemocnici, informoval TASR prostredníctvom oficiálnej tlačovej správy vedúci expedície Tibor Hromádka: "Miki Knižka sa aklimatizuje na lúčke vo výške 3500 m.n.m. Zvyšok expedície pokračuje podľa pôvodného plánu a nachádza sa vo výške 5800 m.n.m, kde úspešne postavili ABC tábor. Všetci členovia sú v dobrej kondícii a pozdravujú Slovensko."

Slovenskí horolezci si expedíciou chcú uctiť pamiatku Ivana Gálfyho, priekopníka himalájskeho horolezectva v bývalom Československu. Jeho snom bolo zorganizovať ešte jednu expedíciu zloženú z horských vodcov.

Makalu sa nachádza 22 km východne od Mount Everestu a považujú ju za jednu z najťažšie dosiahnuteľných osemtisícoviek na svete. Hlavný vrchol meria 8462 m. Cieľom slovenskej expedície je vystúpiť na túto horu francúzskou cestou z r. 1955 (cesta prvovýstupcov - západnou stenou) ľahkým expedičným štýlom bez použitia kyslíkových prístrojov, šerpov a výškových nosičov. Expedícia by mala trvať 56 dní s plánovaným návratom 1. júna.