Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Hossa je blízko 500-gólovej méty, no musí nájsť streleckú formu

Hokejista Chicaga Blackhawks Slovák Marián Hossa Foto: TASR/AP

Tridsaťsedemročný krídelník má nakročené k strelecky najhoršiemu ročníku v zámorskej kariére. V 60 dueloch tejto sezóny strelil dvanásť gólov a celkovo nazbieral 31 bodov.

Chicago 23. marca (TASR) - Slovenský hokejový útočník Marián Hossa je iba dva góly od prekonania méty 500 presných zásahov v základnej časti NHL. Ak ju chce pokoriť ešte v prebiehajúcej sezóne, musí nájsť stratenú streleckú formu, no má na to už len osem zápasov.

Tridsaťsedemročný krídelník má nakročené k strelecky najhoršiemu ročníku v zámorskej kariére. V 60 dueloch tejto sezóny strelil dvanásť gólov a celkovo nazbieral 31 bodov. Okrem prvej nováčikovskej 1997/98, keď v siedmych dueloch nedal ani jeden, strelil vždy najmenej 15 gólov. To bolo v jeho druhej sezóne. Pod 20-gólovú métu sa potom dostal už len raz v ročníku 2012/2013, ten však bol "výlukový" a Hossa zaznamenal 17 presných zásahov v iba 40 dueloch. V nasledujúcom ich dal 30 a vo vlaňajšom 22.

Tento rok mu to však "nesype", Hossa zaznamenal dve sedemzápasové série bez gólu, jednu šesťzápasovú a ďalšie dve päťzápasové. "Pred dvomi sezónami 30 gólov, to nebolo zlé. Vlani som odohral všetky zápasy základnej časti, čo ma potešilo. Táto však rozhodne nie je taká, ako som očakával, čo sa ofenzívy a gólov týka, najmä preto, koľko som mal šancí. Je to ťažké, no je to jednoducho tak. Napriek tomu však budem stále hrať svoju hru," povedal.

Situácia sa trochu zlepšila po návrate po zranení 11. marca. Kým dovtedy dal v 54 zápasoch iba desať gólov, v posledných šiestich strelil dva. Zmenu možno spôsobila práve blízkosť veľkej méty. "Možno by som mal o tom viac rozmýšľať, pretože doteraz som to nerobil a nešlo mi to. Takže na to musím viac myslieť," povedal pre nhl.com ešte 13. marca. No aj keby sa v zostávajúcich ôsmich dueloch dostal na 500-gólovú hranicu, stále by to bola jeho strelecky najhoršia sezóna v kariére.

"Neviem, prečo to tak je. Vzhľadom na to, koľko som si vypracoval šancí, mal by som mať na konte oveľa viac gólov," zamyslel sa. "No to nie je môj primárny cieľ. Tým je celková hra. Rozhodne by som chcel mať na konte viac gólov, a aj mal mať, no ak nie, pokúsim sa tímu pomôcť inak," uviedol.

A práve to zdobí jeho meno. Hossa patrí medzi najkomplexnejších hráčov v NHL a je rovnako platný na oboch stranách klziska. Ak mu to nejde v ofenzíve, o tom viac pracuje v defenzíve a pomáha svojim spoluhráčom. Aj preto sa počas svojich siedmich sezón v Chicagu, vrátane prebiehajúcej, takmer stále drží v prvej lajne a hráva presilovky i oslabenia. "To je presne to, čo o ňom vždy hovoríme. Je neskutočne komplexný hráč. Je úžasné sledovať, ako tvrdo pracuje a aké má zručnosti, aj napriek jeho veku. Nenapadne mi žiadny iný hráč v lige i na svete, ktorý dokáže to čo on," povedal pre nhl.com o Hossovi jeho spoluhráč z útoku a kapitán "jastrabov" Jonathan Toews.

"Úžasný hokejista a úžasný spoluhráč. Bude zábava sledovať ako prekoná túto métu. Dosiahnuť päťsto gólov v NHL nie je žiadna 'sranda'. Na to potreboval mnoho skvelých rokov a obrovskú vyrovnanosť výkonov počas celej kariéry. Za nás strelil niekoľko veľmi dôležitých gólov a keď dosiahne tú hranicu, bude to 'cool'," pochválil ho ďalší spoluhráč Patrick Kane.

Hossa prišiel do Chicaga v roku 2009 a za posledných šesť sezón s ním získal tri Stanleyho poháre. Aktuálna zmluva mu vyprší v roku 2021.