Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

HOVIMU ukončil kariéru v Slovane Pálffy: Vedel som, že musím odísť

Bývalý brankár hokejistov Slovana Bratislava Sasu Hovi v štúdiu TABLET.TV. Foto: TABLET.TV

Fínsky brankár Sasu Hovi patrí k hokejistom, na ktorých fanúšikovia Slovana dodnes radi spomínajú. Pred pár dňami bol po čase opäť v Bratislave, a tak sme sa s ním v štúdiu TABLET.TV porozprávali.

Bratislava 18. januára (Teraz.sk) – Pred pár rokmi sa jeho meno pravidelne ozývalo tribúnami štadióna hokejistov bratislavského Slovana a k tomu, aby sa do kroniky belasých zapísal veľkými písmenami, mu stačili len tri sezóny. Fínskemu brankárovi Sasuovi Hovimu sa síce nesplnilo v kariére všetko, o čom sníval, no s tým, čo dosiahol, je v konečnom dôsledku spokojný. Pri jeho nedávnej návšteve Bratislavy sme ho pozvali do televízneho štúdia TABLET.TV, kde sme sa s ním porozprávali a okrem iného na Slovan aj zaspomínali.

Rodák z fínskeho mestečka Toijala sa zo slovenských klzísk vytratil po sezóne 2008/09. Svoju púť pod Tatrami zakončil so spoluhráčmi zo Slovana dramatickou semifinálovou sériou so Skalicou, ktorá mala vo svojom strede fenomenálneho Žiga Pálffyho. Útleho Severana však hriali pri srdci majstrovské tituly, ktoré s belasými získal v dvoch predchádzajúcich ročníkoch. „Hneď po mojom príchode do Slovana som zistil, že ľudia v Bratislave hokej milujú a o to viac som sníval o titule. Podarilo sa mi ho získať hneď počas mojej úvodnej sezóny, čo sme s chalanmi aj patrične oslávili, a to isté sme si o rok zopakovali. Pokojne by som tieto dva majstrovské ročníky označil za vrchol mojej kariéry,“ rozhovoril sa Sasu Hovi.

Pozrite si celú televíznu debatu so Sasuom Hovim:



Tretia sezóna v našom hlavnom meste už nedopadla pre fínskeho gólmana podľa predstáv. O osude dramatickej semifinálovej série s hokejistami Skalice rozhodovalo až predĺženie posledného siedmeho zápasu, ktorý v prospech Záhorákov nerozhodol nik iný, ako fenomenálny Žigmund Pálffy. Tento duel bol pre Hoviho zároveň aj posledným v drese belasých. Nasledovalo hosťovanie v Brne, ktoré sa neskôr zmenilo na prestup. „Po tomto zápase som definitívne vedel, že nastal čas urobiť nejakú zmenu. Keby som totiž v Slovane ostal, mohol som ísť výkonnostne ešte viac nadol. Už počas celého tohto ročníka som sám na sebe cítil, že mi to nejde práve najlepšie, chytám slabšie ako predtým a že som sa určitým spôsobom uspokojil s tým, čo sa nám v dvoch predchádzajúcich sezónach podarilo dosiahnuť. A tak nasledoval môj presun do Brna,“ vrátil sa myšlienkami pár rokov dozadu zhovorčivý Fín.

Na NHL nemal výšku


Sasu mal počas kariéry viacero snov, ktoré sa mu žiaľ nikdy nesplnili. Jedným z nich bolo dostať sa do fínskej hokejovej reprezentácie, druhým zahrať si v NHL. Ako sa na to všetko pozerá s odstupom času? „Čo sa týka národného tímu, na jednu z reprezentačných akcií národného mužstva som bol raz nominovaný ako tretí brankár, takže som bol v podstate na ,čakačke´ a vlastne vtedy som mal k tomu aj najbližšie. Zhodou okolností to bolo v období, keď som pôsobil v Slovane. Ak ide o NHL, odmalička som fandil Chicagu Blackhawks, no postupom času som si čoraz viac uvedomoval, že tak ľahko sa tam nedostanem, keďže mám iba 175 centimetrov a s takými parametrami je priam nemožné sa do najkvalitnejšej hokejovej súťaže na svete prebojovať,“ zamyslel sa fínsky brankár, ktorého obišla aj nadnárodná KHL.



Hovi definitívne ukončil hráčsku kariéru v roku 2014, odkedy sa zároveň venuje viacerým činnostiam. „Stále sa môj život točí okolo hokeja a všeobecne okolo športu. Najskôr som začal s biznisom ohľadom predaja športového oblečenia, k čomu som neskôr pridal prácu na stránke ProSportJob.com, čo je akýsi úrad práce pre športovcov. Funguje to asi na takom princípe, že hráči si tam zadajú svoj profil, charakteristiky, štatistiky či videá a agenti alebo samotné kluby ich môžu následne osloviť. V súčasnosti je tento projekt, obrazne povedané, ešte len v plienkach, obsahuje zatiaľ okolo 1500 mien, čo je veľmi málo, a preto sa snažím robiť všetko pre to, aby sa postupne o tom dozvedali ďalší a ďalší. To je momentálne moja hlavná náplň práce, preto cestujem po celej Európe,“ dodal Sasu Hovi, ktorého slovenskí fanúšikovia budú mať možnosť opäť vidieť čoskoro v akcii, keďže na svetovom šampionáte v in-line hokeji, ktorý sa koná v lete v Bratislave, bude reprezentovať Fínsko.