Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Hráči Miami Heat sa pridali k protestu proti zabitiu Trayvona Martina

Foto: TASR/AP

Neozbrojeného Trayvona Martina údajne v sebaobrane zastrelil George Zimmerman.

Orlando 24. marca (TASR) – Basketbalisti klubu zámorskej NBA Miami Heat zapózovali v tričkách s kapucami na protest proti smrti neozbrojeného Trayvona Martina, ktorého údajne v sebaobrane zastrelil George Zimmerman.

Snímku zachycujúcu hráčov tímu NBA s kapucami na hlavách zverejnil na sociálnej sieti hráč Heat LeBron James. Zakrytú hlavu mal údajne aj 17-ročný Afroameričan Martin vo februári, keď ho zbadal Zimmerman. Člen dobrovoľníckej hliadky v Sanforde ho po krátkom zápase zasiahol.

Polícia Zimmermana nezatkla, pretože sa odvolal na zákon, podľa ktorého môže použiť násilie i v prípade, ak sa cíti ohrozený na verejnom mieste.

Foto: TASR/AP
James, ktorý práve v deň smrti Martina hral v Orlande vzdialenom asi 30 kilometrov od Sanfordu, označil svoj príspevok s fotografiou heslami 'stereotypný' a 'chceme spravodlivosť'. Jeho tímový kolega Dwyane Wade si zmenil fotografiu v profile na obrázok s kapucou na hlave a podporil petíciu požadujúcu 'spravodlivosť pre Trayvona Martina'.

"Asociácia hráčov NBA je šokovaná tragickým zabitím pána Martina a pripája sa k žiadostiam obyvateľov krajiny o okamžité zadržanie Georgea Zimmermana," vyhlásila Únia hráčov NBA po proteste Heat, ktorá žiada definitívnu rezignáciu šéfa miestnej polície Billa Leeho a v prípade vidí aj rasistický podtón. "Ich mlčanie v prípade tejto nespravodlivosti je hanebné. Nemožno im veriť, že by dokázali rovnako pristupovať k ochrane všetkých obyvateľov Sanfordu."