Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

OBRAZOM SPOMÍNAME: Nečakané úmrtia športovcov:Demitra, Dubovský, Pašek

Pavol Demitra Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Pred ich hrobmi sa v týchto dňoch zastaví rodina, priatelia a fanúšikovia, aby si uctili uctili ľudí, ktorí skvelými športovými výkonmi prinášali radosť a robili dobré meno svojej vlasti.

Bratislava 1. novembra (Teraz.sk/TASR) - Smrť športovca je vždy niečím neočakávaná, prekvapujúca. Máme v pamäti jeho víťazné gesto, úsmev, čestné kolo so štátnou zástavou v ruke. Na jeho počesť znie hymna. A zrazu, v jedinej chvíli, je všetko minulosťou... Ako blesk z jasného neba zasiahla a šokovala Slovensko správa o leteckom nešťastí ruského tímu Lokomotiv 7. septembra 2011 v Jaroslavli, na palube lietadla bol skvelý hokejista Pavol Demitra. Tragicky sa skončila dovolenka pre hráča španielskej La Ligy futbalistu Petra Dubovského v roku 2000 v Thajsku. Veľký smútok prežívala gymnastická verejnosť v Českej republike a na Slovensku, keď po vážnej chorobe zomrela v roku 2016 Věra Čáslavská, sedemnásobná československá víťazka olympiády. Sú i ďalšie mená slovenských športovcov a športovkýň - olympionikov vzdialenejšie v čase, ktoré si môžeme pripomenúť, keď si prezrieme Národný pamätník olympionikov v areáli Národného cintorína v Martine.

Zamyslenie sa nad životom športovca prináša chvíle, keď sa dozvieme, že mladý futbalista zomrel na trávniku na infarkt, muž v hokejovej výstroji okrem súpera na ľade bojuje v súkromí s vážnou či smrteľnou chorobou. Taký je osud bývalého dlhoročného hokejistu NHL Gina Odjicka, trpí ojedinelou nevyliečiteľnou chorobou a zostáva mu maximálne niekoľko mesiacov života. Alebo sa športovec tak zraní, že neostáva medzi živými. To sa stalo v októbri indonézskemu futbalovému brankárovi Choirulovi Hudovi po zranení krku a hlavy po zrážke so spoluhráčom. Bohatá svetová kariéra v ringu medzi štyrmi povrazmi a drsné rany sa podpísali na zdraví afroamerickej boxerskej ikony Casiusa Claya neskôr známeho ako Muhammad Ali. Famózny majster bojového umenia Wing Chun Američan Bruce Lee zomrel podľa jednej verzie na mozgový edém a podľa druhej na neskoršie následky úderu tzv. dotyku smrti.

Nech slávni športovci pochádzali a reprezentovali akúkoľvek krajinu, zaslúžia si našu úctu za svoje nasadenie, priebojnosť, sebadisciplínu a za všetky krásne momenty, ktoré sme vďaka nim a s nimi prežívali.


Pamätník legendárnemu slovenskému hokejistovi Pavlovi Demitrovi odhalili 27. novembra 2016 pred zimným štadiónom v Trenčíne.
Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklasa



Na snímke je pamätník 44 hokejistom ruského Lokomotivu,ktorí prišli o život počas havárie lietadla 7. septembra 2011 pri meste Jaroslavľ. Výprava cestovala na prvý duel sezóny KHL do Minska. Na palube smrti bol aj kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Pavol Demitra a aj traja českí hokejoví hráči Josef Vašíček, Jan Marek a Karel Rachůnek.
Foto: FOTO TASR - Michal Svítok



Posledná rozlúčka s nedávno tragicky zosnulým Petrom Dubovským sa konala v utorok 4. júla 2000 v Dome športu SZTK v Kongresovej sále v Bratislave,5. júla 2000, Bratislava
Foto: Foto: Miroslava Cibulková/TASR,



Český premiér Bohuslav Sobotka kladie kvety počas poslednej rozlúčky s legendárnou gymnastkou Věrou Čáslavskou v Národnom divadle 12. septembra 2016 v Prahe. Čáslavská zomrela v utorok večer 30. augusta 2016 vo veku 74 rokov. Věra Čáslavská získala na OH v Tokiu 1964 a v Mexiku 1968 sedem zlatých medailí.
Foto: TASR AP


V Martine na Národnom cintoríne je Národný pamätník olympionikov. Autorom pamätníka je Mojimír Vychodil. Dominantou je päť gúľ z umelého kameňa, symbolizujúcich päť olympijských kruhov a umiestnených na vyvýšenom čiernom podklade. Na ňom sú dlaždice v zlatej, striebornej a bronzovej farbe s menami olympijských medailistov zo Slovenska a s údajom, na ktorých hrách a v ktorom športe získali akú olympijskú medailu. Martin, 17. októbra 2014.
Foto: FOTO TASR - Pavol Ďurčo


V Martine na Národnom cintoríne je sprístupnený Národný pamätník olympionikov. Na snímke tabuľka s menom Rudolfa Tajcnára.
Foto: FOTO TASR - Pavol Ďurčo


V Martine na Národnom cintoríne je sprístupnený Národný pamätník olympionikov. Na snímke je tabuľa s menom boxera Júliusa Tormu.
Foto: FOTO TASR - Pavol Ďurčo


V Martine na Národnom cintoríne je sprístupnený Národný pamätník olympionikov. Na snímke je tabuľka s menom hokejistu Dušana Pašeka.
Foto: FOTO TASR - Pavol Ďurčo











Na snímke pamätník pred štadiónom Anfield v Liverpoole. Dňa 15. apríla 1989 došlo k jednej z najväčších tragédii anglického futbalu. Tá sa stala na štadióne Hillsborough v Sheffielde. Počas semifinále anglického pohára (F.A. Cupu) medzi Liverpoolom a Nottinghamu zahynulo v tlačenici na jednej z tribún štadiónu 96 fanúšikov FC Liverpool.
Foto: TASRAP