Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Šport

Hroziaca výluka v NHL by menila aj plány amerického vysielateľa

Foto: TASR/AP

Finálnym termínom na dosiahnutie dohody je 15. september. Najhorším scenárom pre NBC by bolo, ak by sa nakoniec sezóna 2012/2013 vôbec neodohrala, ako sa to stalo počas výluky v sezóne 2004/2005.

New York 6. septembra (TASR) - Predstavitelia americkej vysielacej spoločnosti NBC dúfajú, že vedenie zámorskej hokejovej NHL a jej hráčska asociácia sa dohodnú na novej kolektívnej zmluve. Prípadná výluka by menila program vysielateľa.

Hokej je jedným z pilierov programu športového kanálu NBC. Spoločnosť minulý rok podpísala s ligou desaťročný kontrakt v hodnote 2 miliárd dolárov na vysielacie práva. Výluka, alebo posunutie začiatku sezóny, by pozastavili stúpajúci záujem o sledovanie športu v USA. Počas londýnskej olympiády dokázala NBC "pritiahnuť" k obrazovkám priemerne 31,3 milióna divákov denne. Rokovania medzi NHL a hráčmi minulý týždeň prerušili, keďže vyjednávajúce strany sa nemohli dohodnúť na prerozdelení príjmov ligy.



Finálnym termínom na dosiahnutie dohody je 15. september. Najhorším scenárom pre NBC by bolo, ak by sa nakoniec sezóna 2012/2013 vôbec neodohrala, ako sa to stalo počas výluky v sezóne 2004/2005. O niečo prijateľnejšia je možnosť, že sezóna sa len do nejakého času odloží. Podobný scenár "zažila" začiatkom minulej sezóny basketbalová NBA. Podľa plánu by sa prvý zápas NHL v novej sezóne mal odohrať 11. októbra.

V priebehu londýnskej olympiády si kanál NBC Sports zaplo viac divákov ako kedykoľvek predtým. Finále ženského futbalového turnaja, kde sa predstavili reprezentantky USA, sledovalo 4,3 milióna divákov. Ide o väčší počet ľudí, aký dosiahol najatraktívnejší zápas play off o Stanleyho pohár v uplynulej sezóne NHL. Hovorca NBC Sports Chris McCloskey vo vyhlásení uviedol, že dúfa v dohodu NHL s hráčmi. Ak však nastane výluka, kanál sa chystá na možné alternatívy, ktoré by divákom ponúkol. "V prípade výluky chystáme náhradný program, ktorý zahŕňa futbal, box, originálny program, vysokoškolský futbal, basketbal a hokej," povedal McCloskey.

Hokej je medzi štyrmi najpopulárnejšími športami v USA na poslednom mieste. Minulý rok ho v priemere sledovalo 3,8 milióna divákov. Pre porovnanie americký futbal (NFL) zaujal 23,1 milióna ľudí, basketbal 7,5 a bejzbal sledovalo 6,3 milióna divákov. Sledovanosť NHL však od sezóny 2010/2011 stúpla o 52 percent. Podobným rastom záujmu sa nemôže "pochváliť" nijaký zo sledovanejších športov. Práve tento trend bol rozhodujúcim podnetom pre podpísanie desaťročného kontraktu na vysielacie práva.

Ak sa výluka bude týkať celej sezóny, NBC napriek tomu vyplatí lige tento rok 200 miliónov dolárov. Na konci desaťročného obdobia však podľa dohody ako kompenzáciu dostane práva na ďalšiu sezónu.