Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Olympijské hry v Riu de Janeiro sa oficiálne začali

Otvárací ceremoniál LOH 2016 v Rio de Janeiro. Foto: TASR/AP

Dôležitým posolstvom tvorcov ceremoniálu bola záchrana planéty - jej trvalo udržateľný rozvoj s dôrazom na biodiverzitu a zlepšenie vzťahu ľudí a prírody.

Rio de Janeiro 6. augusta (TASR) - Zastupujúci prezident Brazílie Michel Temer v piatok o 23.27 h tamojšieho času oficálne otvoril Hry XXXI. olympiády v Riu de Janeiro. Rytmický otvárací ceremoniál na slávnom štadióne Maracana sa niesol v znamení rôznorodosti brazílskej hudby a tancujúcich tribún aj za osobnej prítomnosti viacerých lídrov krajín, vrátane prezidenta SR Andreja Kisku.

Jednu z najsledovanejších udalostí hier si pod režisérsku taktovku zobral Fernando Meirelles, ktorý sa predtým preslávil najmä filmom Mesto bohov o živote ľudí v najchudobnejších slumoch Ria de Janeira. Jeho tím nepripravil takú pompéznu šou ako pred ôsmimi rokmi v Pekingu, v rozpočte sa výrazne šetrilo aj v porovnaní s ceremoniálom 2012 v Londýne. Napriek tomu sa Brazílčania v skvelej atmosfére prezentovali srdečným pestrofarebným programom s dôrazom na ekológiu, kreativitu, rytmus a emócie.

Úvod viac ako trojhodinového bloku patril morskému prílivu, vytrvalej "bubnovačke" i krátkemu ohňostroju. Ešte pred hymnou usporiadateľskej krajiny v akustickej verzii Paulinha da Violu a vztýčením brazílskej vlajky svietil na štadióne mierový symbol, vyplnený "symbolom života". A nechýbal ani odkaz na "gambiarru" - teda brazílske umenie improvizovať, či z malého urobiť veľkú vec.

Dôležitým posolstvom tvorcov ceremoniálu bola záchrana planéty - jej trvalo udržateľný rozvoj s dôrazom na biodiverzitu a zlepšenie vzťahu ľudí a prírody. Mementom sú najmä emisie, klimatické zmeny a postupná likvidácia prírodných zdrojov. "Nestačí prestať škodiť planéte, ale začať ju liečiť," znelo jedno z hesiel organizátorov. V tejto súvislosti nechýbalo vyobrazenie ďalšieho zo symbolov Brazílie - Amazonského dažďového pralesa.

Časť okázalej piatkovej noci tvoril prierez brazílskymi dejinami od roku 1500, keď na pobreží krajiny zakotvil portugalský admirál Pedro Álvares Cabral. Hostitelia vzdali hold pôvodným obyvateľom i viacerým slávnym krajanom, od kolonizátorov cez otroctvo plynul v scenári čas symbolicky až k budovaniu brazílskych veľkomiest s výraznou architektúrou.

Nasledovalo pripomenutie si historicky prvého motorového lietadla 14-Bis. Pred 110 rokmi ho skonštruoval Brazílčan Alberto Santos-Dumont. Kópia jeho legendárneho dvojplošníka krúžila nad štadiónom. Domáca topmodelka Gisele Bündchenová potom pri svojom poslednom catwalku kariéry ukázala naplno svoju krásu, keď prezentovala najslávnejší hit brazílskeho štýlu bossa nova z roku 1962 Dievča z Ipanemy. Spievala aj celá Maracana.

Úsmev, hudobná i etnická rozmanitosť krajiny boli ďalšími nosnými bodmi otváracej šou s účasťou takmer päťtisíc účinkujúcich a dobrovoľníkov. Od funku k sambe a hip-hopu, ceremoniál pripomínal jeden veľký karneval s energickým tancom a v svižnom tempe nechýbalo ani dvanásť najlepších škôl samby.

V tradičnom defilé všetkých 207 účastníckych výprav potom slovenská ekipa pochodovala na legendárnom štadióne podľa portugalskej abecedy ako 66. v poradí na čele s vlajkonosičkou strelkyňou Dankou Bartekovou, členkou MOV. Na otvorení sa priamo zúčastnilo 25 z 51 slovenských športovcov a 23 členov výpravy. Okrem Bartekovej si zážitok naživo vychutnalo deväť atlétov, štyria vodní slalomári, traja tenisti, traja stolní tenisti, obe synchronizované plavkyne i lukostrelci a gymnastka Barbora Mokošová.

Zľava: generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, prezident MOV Thomas Bach a dočasný prezident Brazílie Michel Temer na štadióne Maracana v Rio de Janeiro, 6. augusta 2016.
Foto: TASR


Prvou krajinou, ktorej športovci zamávali nadšenému davu desaťtisícov divákov, bolo Grécko. V staroveku sa práve pod Akropolou zrodila myšlienka olympijského ducha a symbolicky sa tu uskutočnili v roku 1896 aj prvé novodobé Hry, odvtedy Gréci pochodujú počas ceremoniálu ako prví.

Najpočetnejšiu výpravu USA priviedol na ovál plavec Michael Phelps, s 22 medailami najúspešnejší olympionik všetkých čias. Vlajkonosičom po dopingovej kauze výrazne oklieštenej ruskej výpravy bol volejbalista Sergej Teťuchin a na čele výpravy Veľkej Británie stál tenista, wimbledonský šampión Andy Murray. "Na tento moment mojej profesionálnej kariéry som najviac hrdý," vyzdvihol Škót svoju úlohu. Jeho rival z dvorcov Rafael Nadal bol lídrom Španielov: "Som šťastný, že tu môžem byť. Pre každého z nás je česť byť na olympiáde, pre mňa o to viac, že som nebol pred štyrmi rokmi v Londýne."

Českú zostavu dirigoval džudista Lukáš Krpálek a širokú nemeckú delegáciu stolný tenista Timo Boll. Jamajčanov tentoraz na štadióne nezastupoval Usain Bolt, vlajku niesla jeho šprintérska kolegyňa Shelly-Ann Fraserová-Pryceová. Mimoriadne vrelé privítanie publika zažil tím utečencov pod olympijskou vlajkou, ktorý mal na čele atlétku Rose Nathike Lokonyenovú s Južného Sudánu. Tradične na záver nastúpila výprava domácich - vlajkonosičkou bola moderná päťbojárka Yane Marquesová.

Pri nástupe športovcov každý z nich priamo na ploche do špeciálnych stojanov zasadil nový strom. Presne 11 000 sadeníc rôznych druhov stromov za všetkých aktívnych účastníkov OH sa potom v stojanoch symbolicky premenilo na olympijské kruhy v zelenej farbe. Potom pred fanúšikov a športovcov predstúpili prezident MOV Thomas Bach a šéf organizačného výboru Carlos Arthur Nuzman. "Olympijský sen sa stal skutočnosťou. Vždy verte svojím snom, my sme sa nikdy nevzdali. Sú to vaše hry, prvé v Južnej Amerike. Najkrajšie miesto na svete je tu a teraz! Brazília víta celý svet s otvorenou náručou. Rio je pripravené písať históriu, tak poďme spolu oslavovať," uviedol okrem iného Nuzman v emotívnom príhovore.

"My sme vám verili. Premenili ste krásne mesto Rio de Janeiro na modernú metropolu. Náš obdiv k vám je obrovský, pretože ste to dokázali v zložitom období vašej histórie," odkázal brazílskym divákom šéf MOV Bach s tým, že hry v Riu budú reklamou na mier. "Žijeme v čase neistoty a tu je naša olympijská odpoveď – tisíce športovcov na jednom mieste, všetci spoločne v olympijskej dedine. V našom olympijskom svete sme si všetci rovní. Preto vyzývam športovcov – rešpektujte sa navzájom a rešpektujte olympijské hodnoty. Žijeme aj vo svete sebeckosti a povýšenectva. Tu je ďalšia naša olympijská odpoveď - s hrdosťou a otvorenou náručou vítame utečenecký tím."

Na premiérových hrách na juhoamerickom kontinente sa bude bojovať o cenné kovy do 21. augusta. Na olympiáde odovzdajú celkovo 306 medailových kolekcií (ženy 136, muži 161, mix 9), snažiť sa o ne budú reprezentanti 206 krajín plus desiatka z tímu utečencov pod olympijskou zástavou.