Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Šport

Hurajt už prestával veriť, na Vlhovej oceňuje schopnosť zvládať tlak

Na snímke slovenský biatlonista Pavol Hurajt sa teší zo zisku bronzovej medaily po pretekoch hromadného štartu mužov na 15 km na ZOH10 21. februára 2010 v kanadskom Whistleri. Foto: TASR - Martin Baumann

Jazdu, ktorá priniesla historicky prvú slovenskú olympijskú medailu zo zjazdového lyžovania, sledoval naživo.

Bratislava 9. februára (TASR) - Bronzový biatlonista zo ZOH 2010 vo Vancouveru Pavol Hurajt na diaľku privítal Petru Vlhovú v štvorčlennom tíme slovenských reprezentantov, ktorí priniesli cenný kov zo ZOH v ére samostatnosti. Bývalý reprezentant SR sa zaskvel v roku 2010 v pretekoch s hromadným štartom a Vlhovej triumf v Pekingu mu pripomenul krásne pocity. Jej zlatú olympijskú jazdu sledoval v priamom prenose, po ktorom priznal, že vzhľadom na 8. priečku po 1. kole si nemyslel, že z toho bude najvyšší stupienok.

Vlhová sa však v 2. kole príkladne popasovala s okolnosťami. Trať, ktorú postavil jej tréner Mauro Pini, jej priniesla prvú olympijskú medailu v kariére. "Petra je veľká pretekárka svetového formátu a také sa vedia vyrovnať s podobnými situáciami. Jej výsledky v slalomoch Svetového pohára ju predurčovali do pozície favoritky, ale olympiáda je špecifická a je veľa okolností, ktoré mohli Petru ovplyvniť. Čokoľvek mohlo naštrbiť je pohodu. Je úžasné, ako sa vyrovnala s tlakom a čo dosiahla," povedal Hurajt pre TASR v reakcii na triumf Vlhovej.

Jazdu, ktorá priniesla historicky prvú slovenskú olympijskú medailu zo zjazdového lyžovania, sledoval naživo. "Musím sa priznať, že po 1. kole som už prestával veriť. Z jej vyjadrení po obrovskom slalome bolo cítiť, že jej príliš nevyhovuje sneh a bolo otázne, čo sa na tom zmení v slalome. O to viac chcem zdôrazniť, že veľký klobúk dolu pred jej výkonom a výsledkom," uviedol Hurajt.

Vlhovej zlato je pre Slovensko deviaty cenný kov zo ZOH od rozdelenia spoločného štátu. Okrem Hurajtovho bronzu patrí do slovenskej zbierky cenných kovov aj 6 medailí biatlonistky Anastasie Kuzminovej (3-3-0) a striebro snoubordistu Radoslava Žideka zo ZOH 2006 v Turíne. "Každá z týchto medailí je skvelý úspech slovenského športu. Či už to bola Nasťa, Rado Židek alebo ja. A teraz Petra. Veľmi som jej želal, aby v Pekingu naplnila vysoké očakávania a som šťastný, že sa jej to podarilo. Verím, že ešte nás poteší aj v najbližších dňoch," dodal pre TASR.